powrót do indeksunastępna strona

nr 09 (CI)
listopad 2010

Chaps! #100: Setka
Bo święta należy świętować!
Brak ilustracji w tej wersji pisma
Brak ilustracji w tej wersji pisma
Ciekawostka:
Zwykle określane w Polsce mianem japońskiej wódki ryżowej – a w Ameryce: wina ryżowego – pod względem produkcji sake w rzeczywistości najbardziej przypomina piwo. Przede wszystkim nie przechodzi destylacji. Powstaje poprzez fermentację ryżu, skażonego wcześniej pleśnią Aspergillus oryzae. Zawartość alkoholu w sake nie przekracza zwykle 15%, a przydatność do spożycia wynosi około 8 miesięcy. Sake podawane jest w małych, kamionkowych naczynkach, najlepiej podgrzane do temperatury ok. 35-40 stopni – przy czym podgrzewa się w tym celu naczynia, nie sam alkohol. Kolejnym nieporozumieniem jest samo stosowanie dla tego napoju nazwy „sake”. W Japonii nazywa się ono „nihonshu” – czyli „japoński alkohol” – a „sake” to określenie dowolnego alkoholu, np. piwa czy szampana.
powrót do indeksunastępna strona

182
 
Magazyn ESENSJA : http://www.esensja.pl
{ redakcja@esensja.pl }

(c) by magazyn ESENSJA. Wszelkie prawa zastrzeżone
Rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie tylko za pozwoleniem.