...gatunkowa...  | Brak ilustracji w tej wersji pisma |
Ciekawostka: Parówki wieprzowe nie są koszerne, gdyż w judaizmie świnia uchodzi za zwierzę „nieczyste”. Nie chodzi tu jednak o domniemane złe nawyki higieniczne tego sympatycznego zwierzęcia. Rzecz w tym, że nim udoskonalono techniki konserwacji mięsa, wieprzowina psuła się najszybciej, prowadząc do zatruć. W dodatku układ odpornościowy świn bardzo przypomina ludzki, przez co łatwo o przenoszenie chorób. Stąd „uświęcony” zakaz spożywania wieprzowiny i pochodnych produktów. Nie dotyczy on parówek cielęcych. Co ciekawe, frankfurckie kiełbaski były za czasów Johanna Georga Lahnera wyrabiane z wieprzowiny, a wiedeńskie – z mieszaniny wieprzowiny i cielęciny. Działo się tak, gdyż we Frankfurcie ubój świń i krów odbywał się w oddzielnych zakładach, a we Wiedniu przepisy były w tym względzie nieco luźniejsze. Chaps! na Facebooku - jeszcze więcej ciekawostek i inne bonusy |