powrót do indeksunastępna strona

nr 01 (CIII)
styczeń-luty 2011

Chaps! #127: Walki kogutków
Aż pierze fruwało...
Ciekawostka:
Kurczak Kung Pao to tradycyjne danie syczuańskie. Wzięło ono swą nazwę od... urzędnika dworskiego z czasów dynastii Quing. Żyjący w latach 1820-1886 Ding Baozhen nosił tytuł Gong Bao - strażnika pałacowego. Co ciekawe, za czasów Rewolucji Kulturalnej w Chinach nazwa ta znalazła się na celowniku Partii z racji niepożądanych skojarzeń z dawnym systemem. Przechrzczono go więc na hong bao ji ding (smażony kurczak siekany). Dopiero w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku przywrócono daniu dawną nazwę.
Chaps! na Facebooku - jeszcze więcej ciekawostek i inne bonusy
powrót do indeksunastępna strona

208
 
Magazyn ESENSJA : http://www.esensja.pl
{ redakcja@esensja.pl }

(c) by magazyn ESENSJA. Wszelkie prawa zastrzeżone
Rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie tylko za pozwoleniem.