powrót do indeksunastępna strona

nr 01 (CIII)
styczeń-luty 2011

Chaps! #117: Kaszanibale
Na wycieczki do dżungli warto zabierać duuużo prowiantu. Nie dla siebie, a dla jej krwiożerczych mieszkańców.
Ciekawostka:
Krew używana jest jako składnik do przyrządzania najróżniejszych dań, pochodzących z najróżniejszych zakątków świata. W Skandynawii oprócz svartsoppa (odpowiednika naszej czerniny) zjeść można naleśniki z krwi (blodplättar, veriohukainen) i kluski z krwi (mykorokka). Na Węgrzech po świniobiciu na śniadanie podaje się krew smażoną z cebulą. W Wietnamie serwuje się ją z flaczkami jako chłodnik, a w Korei gotuje na niej zupę leczącą… kaca. Istnieje również – UWAGA: wegetarian i wegan ostrzega się przed czytaniem dalszego opisu – krwawe tofu. Jest to ni mniej, ni więcej, a zakrzepła krew.
Chaps! na Facebooku - jeszcze więcej ciekawostek i inne bonusy
powrót do indeksunastępna strona

198
 
Magazyn ESENSJA : http://www.esensja.pl
{ redakcja@esensja.pl }

(c) by magazyn ESENSJA. Wszelkie prawa zastrzeżone
Rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie tylko za pozwoleniem.