powrót; do indeksunastwpna strona

nr 02 (CIV)
marzec 2011

Chaps! #131: Parszywa Dziesiątka #2
...czyli bułka i spółka...
Co zawiera GluTEN:
- Pieczywo - a więc chłeb, bułki, ciasta, ciastka, paluszki. Uważać więc należy także na produkty zawierające bułkę tartą, jak np. pasztet.
- Makarony i płatki kukurydziane (zawierają słód jęczmienny).
- Alkohole zbożowe - a więc m.in. wódka i piwo (ponownie słód jęczmienny).
- Większość zup "z torebki" - ale i tradycyjny, domowy żurek - na zakwasie z mąki.
- Sztucznie aromatyzowane chipsy i chrupki.
- Niektóre czekolady, zwłaszcza nadziewane.
- Kiełbasy i inne wysoko przetworzone produkty mięsne często spulchniane są mąką.
- Suszone owoce nie zawierają glutenu - ale często posypuje się je mąką, aby zapobiec ich sklejaniu się. Podobnie rzecz ma się z gumą do żucia. Obu tych produktów unikać lepiej - zwłaszcza na początku diety - także ze względu na ich silne właściwości przeczyszczające.
Jeśli na produkcie, np. jogurcie, wyszczególniony jest skład - to nie glutaminian sodu powinien alarmować (a w każdym razie nie tylko celiaków), ale skrobia pszeniczna. Zresztą jogurt jogurtowi nierówny, a ustalenie, czy skrobia zawarta w nim jest "bezpieczna", często wymaga skontaktowania się z producentem. Na szczęście w przypadku wielu produktów zrobili to już za nas użytkownicy forum celiakia.pl.
Chaps! na Facebooku - jeszcze więcej ciekawostek i inne bonusy
powrót; do indeksunastwpna strona

133
 
Magazyn ESENSJA : http://www.esensja.pl
{ redakcja@esensja.pl }

(c) by magazyn ESENSJA. Wszelkie prawa zastrzeżone
Rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie tylko za pozwoleniem.