Bo czasem nawet ktoś, kto jest wrogiem wszystkiego i wszystkich, nie obędzie się bez przyjaciół... Ciekawostka: Mąka trucizną? Tak! U osób dotkniętych celiakią produkty zawierające pszenicę, owies, jęczmień lub żyto powodują powolne wyniszczanie układu pokarmowego. Zawarte w tych zbożach białko - gluten - niszczy kosmki jelitowe, upośledzając tym samym wchłanianie produktów przemiany materii. Choroba ta (bo mamy tu do czynienia z chorobą, nie alergią) w swej postaci klasycznej objawia się: bólami brzucha, biegunkami, utratą masy ciała, anemią, często depresją - a u dzieci zaburzeniami wzrostu. Niestety, choć odpowiednie żywienie może przynieść zdecydowaną poprawę, nietolerancja glutenu nie jest wyleczalna i w razie rezygnacji z diety nawrót choroby może wystąpić nawet po dłuższym czasie. Jedynym sposobem poprawy zdrowia jest całkowite wyeliminowanie z codziennej diety produktów zawierających gluten. Celiakia nie jest również - wbrew mniemaniu wielu lekarzy - choroba wieku dziecięcego. Może ujawnić się tak w okresie dojrzewania, jak i osób trzydziestoletnich i starszych, w czasie ciąży czy z powodu silnego stresu. Nieleczona, prowadzić może do ciężkich powikłań - od wczesnej osteoporozy po marskość wątroby, od stanów zapalnych stawów, naczyń i śluzówki po padaczkę. Dodać należy, że celiakia nie jest wcale chorobą rzadką. Ostrożne szacunki podają, że cierpi na nią jedna na sto osób - a w Danii jest to, według badań, nawet 2,5% populacji. Niestety, na sto dotkniętych celiakią osób średnio jedynie pięć wie o chorobie. Nawet jeśli szukają pomocy lekarskiej, ich dolegliwości często diagnozowane są jako Zespół Jelita Drażliwego albo stres. Dużo, dużo szerzej o chorobie, jej objawach, diagnostyce oraz żywieniu na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, a zwłaszcza jej forum. Chaps! na Facebooku - jeszcze więcej ciekawostek i inne bonusy |