...czyli bułka i spółka... Co zawiera GluTEN: - Pieczywo - a więc chłeb, bułki, ciasta, ciastka, paluszki. Uważać więc należy także na produkty zawierające bułkę tartą, jak np. pasztet. - Makarony i płatki kukurydziane (zawierają słód jęczmienny). - Alkohole zbożowe - a więc m.in. wódka i piwo (ponownie słód jęczmienny). - Większość zup "z torebki" - ale i tradycyjny, domowy żurek - na zakwasie z mąki. - Sztucznie aromatyzowane chipsy i chrupki. - Niektóre czekolady, zwłaszcza nadziewane. - Kiełbasy i inne wysoko przetworzone produkty mięsne często spulchniane są mąką. - Suszone owoce nie zawierają glutenu - ale często posypuje się je mąką, aby zapobiec ich sklejaniu się. Podobnie rzecz ma się z gumą do żucia. Obu tych produktów unikać lepiej - zwłaszcza na początku diety - także ze względu na ich silne właściwości przeczyszczające. Jeśli na produkcie, np. jogurcie, wyszczególniony jest skład - to nie glutaminian sodu powinien alarmować (a w każdym razie nie tylko celiaków), ale skrobia pszeniczna. Zresztą jogurt jogurtowi nierówny, a ustalenie, czy skrobia zawarta w nim jest "bezpieczna", często wymaga skontaktowania się z producentem. Na szczęście w przypadku wielu produktów zrobili to już za nas użytkownicy forum celiakia.pl. Chaps! na Facebooku - jeszcze więcej ciekawostek i inne bonusy |