powrót; do indeksunastwpna strona

nr 04 (CVI)
maj 2011

Chaps! #167: Żywność Modyfikowana Genetycznie
Jeden za wszystkich, wszyscy za jednego!
Ciekawostka:
Aspartam (oznaczenie E951) jest 180 razy słodszy od cukru, a dając podobny efekt, ma znikomą kaloryczność. Stosowany jest masowo jako słodzik w produktach spożywczych – od gum do żucia po napoje musujące. Stanowi zagrożenie dla osób chorych na fenyloketonurię, które nie metabolizują fenyloalaniny. Jednak i osobom zdrowym zbyt duże spożycie może zaszkodzić, prowadząc m.in. do biegunki. Odnotowano róznież przypadki depresji wywołanej obniżonym przez fenyloalaninę poziomem serotoniny w mózgu. Co ciekawe, aspartam powstał przypadkiem, podczas prób wynalezienia leków przeciwwrzodowych.
Chaps! na Facebooku - jeszcze więcej ciekawostek i inne bonusy
powrót; do indeksunastwpna strona

128
 
Magazyn ESENSJA : http://www.esensja.pl
{ redakcja@esensja.pl }

(c) by magazyn ESENSJA. Wszelkie prawa zastrzeżone
Rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie tylko za pozwoleniem.