powrót; do indeksunastwpna strona

nr 08 (CX)
październik 2011

Chaps! #211: Szybkie jedzenie
Smaczne, pożywne – i rozwija prędkość do 16 km/h!
Brak ilustracji w tej wersji pisma
Brak ilustracji w tej wersji pisma
Przepis na kraburgera:
Do burgerów potrzebne będą: pół kilo mięsa krabiego, 1/3 szklanki majonezu, 1 duże jajo, 2 łyżeczki drobno posiekanej cebuli dymki, 1/2 łyżeczki sosu Worcester, 1 łyżeczka sproszkowanej gorczycy, 1 łyżeczka salsy, sól i świeżo zmielony pieprz, 2 1/2 szklanki bułki tartej, 1 szklanka oleju roślinnego do smażenia, 4 kajzerki, 2 łyżeczki masła, 4 liście sałaty masłowej, 1 duży pomidor w plasterkach.
Do surówki: 1/2 szklanki majonezu, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, 2 łyżeczki octu jabłkowego, 2 łyżeczki musztardy Dijon, 1 cytryna w plasterkach, 1/2 łyżeczki suszonej tartej papryki, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, 1/4 szklanki siekanych liści pietruszki włoskiej, sól i świeżo zmielony pieprz, 1 średniej wielkości seler, obrany i pokrojony.
W dużym naczyniu wymieszać majonez, jajko, cebulę, sos Worcester, sproszkowaną gorczycę, salsę, dodać sól i pieprz do smaku. Dodać mięso kraba i szklankę bułki tartej i ponownie wymieszać. Na blasze położyć papier lub folię aluminiową. Uformować 4 kotleciki i położyć na blasze. Przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut.
W tym czasie przyrządzić surówkę. W małym naczyniu wymieszać majonez, kwaśną śmietanę, ocet, musztardę, sok z cytryny, paprykę, pieprz cayenne, liście pietruszki, sól i pieprz. Posiekać seler, możliwie szybko, by nie zbrązowiał. Przesypać do wolnego naczynia i polać przyrządzonym sosem. Wymieszać. Włożyć do lodówki na co najmniej 10 minut.
Wyjąć kotleciki z lodówki. Bułkę tartą wysypać na talerz i obtoczyć w niej burgery.
Podgrzać oliwę na patelni. Smażyć kotlety przez 3 minuty z każdej strony. Przenieść na papierowy ręcznik, by odsączyć olej. Doprawić solą, póki ciepłe. Ponownie ułożyć na blasze i włożyć do rozgrzanego do 250 stopni piekarnika.
Przekroić kajzerki na pół, posmarować masłem i opiec. Położyć burgera na dolnej połówce bułki, na to nałożyć surówkę, kawałek sałaty i plaster pomidora. Przykryć górną połówką.
Chaps! na Facebooku – jeszcze więcej ciekawostek i inne bonusy
powrót; do indeksunastwpna strona

129
 
Magazyn ESENSJA : http://www.esensja.pl
{ redakcja@esensja.pl }

(c) by magazyn ESENSJA. Wszelkie prawa zastrzeżone
Rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie tylko za pozwoleniem.