Na wieki smażyć się będzie w piekle ten, kto się nie pokayah… Ciekawostka: Steki cieszą się złą sławą. Wiele badań wskazuje na powiązania między spożyciem czerwonego mięsa a chorobami serca, artretyzmem, osteoporozą, cukrzycą i rakiem. Tymczasem steki bogate są w wiele cennnych składników odżywczych. Sto gram mięsa może zaspokoić 64 procent dziennego zapotrzebowania na białka. Fosfor wzmacnia kości i zęby. Kreatynina wspomaga przyrost tkanki mięśniowej, a karnityna reguluje prawidłowy metabolizm tłuszczów. Selen bierze udział w produkcji glutationu – przeciwutleniacza łagodzącego stany zapalne takie jak artretyzm czy astma. Cynk z kolei wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych i przyspiesza gojenie ran. Steki są także niedocenianym źródłem witamin z grupy B, które neutralizują niebezpieczną homocysteinę. Witamina B12 z kolei zmniejsza ryzyko raka jelita. |