powrót; do indeksunastwpna strona

nr 1 (CXIII)
styczeń-luty 2012

Chaps! #250: Sto lat!
A nawet dwieście pięćdziesiąt!
Brak ilustracji w tej wersji pisma
Brak ilustracji w tej wersji pisma
Ciekawostka:
Polska słynie z pierników toruńskich. Ale cała Europa zajada się podobnymi wypiekami – czy to Lebkuchen w Niemczech i Austrii, medenkami w Bułgarii, medenjakami w Słowenii, prianikami w Rosji czy pernikami w Czechach. Na Węgrzech istnym „zagłębiem” piernikowym są okolice Debrecen. Wyrabia się tam głównie piernikowe serca, lukrowane na czerwono i przyozdabiane niekiedy także kawałkiem blaszki wyglądacej jak lusterko. Bardzo podobnie wyglądają chorwackie licitar. Zwyczajowo obdarowuje się nimi ukochane – a także używa jako ozdób choinkowych.
Chaps! na Facebooku – jeszcze więcej ciekawostek i inne bonusy
powrót; do indeksunastwpna strona

155
 
Magazyn ESENSJA : http://www.esensja.pl
{ redakcja@esensja.pl }

(c) by magazyn ESENSJA. Wszelkie prawa zastrzeżone
Rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie tylko za pozwoleniem.