powrót; do indeksunastwpna strona

nr 1 (CXIII)
styczeń-luty 2012

Chaps! #253: Bitki cielęce
Krwawy sport…
Brak ilustracji w tej wersji pisma
Brak ilustracji w tej wersji pisma
Ciekawostka:
Tradycyjną bawarską kiełbasę białą przyrządza się z cielęciny i boczku wieprzowego i przyprawia pietruszką, gałką muszkatołową, cebulą, imbirem i kardamonem. Kiełbasa nie jest w żaden sposób konserwowana, dlatego zjadana jest jeszcze tego samego dnia, i to możliwie najwcześniej. Według starego powiedzenia należy ją spożyć, zanim dzwon kościelny wybije dwunastą. Mimo zaawansowanych technologii konserwacji żywności, zwyczaj ten honorowany jest również współcześnie.
Chaps! na Facebooku – jeszcze więcej ciekawostek i inne bonusy
powrót; do indeksunastwpna strona

158
 
Magazyn ESENSJA : http://www.esensja.pl
{ redakcja@esensja.pl }

(c) by magazyn ESENSJA. Wszelkie prawa zastrzeżone
Rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie tylko za pozwoleniem.