powrót; do indeksunastwpna strona

nr 1 (CXIII)
styczeń-luty 2012

Chaps! #251: Nikomu się nie upiecze!
To, co się tam dzieje, o zgrozę przyprawia... Najtwardsi kruszeją!
Brak ilustracji w tej wersji pisma
Brak ilustracji w tej wersji pisma
Ciekawostka:
Europejczykom nazwa „curry” kojarzy się przeważnie z mieszaniną sproszkowanych przypraw – gdyż w takiej formie sprowadzone zostało do Europy przez Brytyjczyków. Nazwa tymczasem wywodzi się od tamilskiego słowa „kari”, oznaczającego sos. Tradycyjnie przyrządzany jest on ze świeżo startych przypraw (najczęściej kurkuma, imbir, pieprz czarny, kolendra, kmin rzymski, gorczyca, chili, niekiedy cynamon, kardamon, goździki, czosnek), masła, ghi (masło klarowane), oleju palmowego lub mleczka kokosowego. Jest ważnym elementem wielu kuchni azjatyckich – indyjskiej, japońskiej, chińskiej, lankijskiej, nepalskiej, tajskiej, filipińskiej, birmańskiej, malezyjskiej, indonezyjskiej, wietnamskiej, a nawet afgańskiej i pasztuńskiej. Bardzo popularny jest również w Wielkiej Brytanii i na Karaibach. Jednym z najchętniej jadanych dań curry jest kurczak.
Chaps! na Facebooku – jeszcze więcej ciekawostek i inne bonusy
powrót; do indeksunastwpna strona

156
 
Magazyn ESENSJA : http://www.esensja.pl
{ redakcja@esensja.pl }

(c) by magazyn ESENSJA. Wszelkie prawa zastrzeżone
Rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie tylko za pozwoleniem.