powrót; do indeksunastwpna strona

nr 4 (CXVI)
maj 2012

Chaps #290: Whisek z pokładu Idy
Traktowany bez litości – pędzony, bez chwili na leżakowanie, a potem pity…
Ciekawostka:
Biała whisky to jeden z najnowszych drinkowych trendów. Przez koneserów jednak darzona jest pogardą. Nie jest to bowiem prawdziwa, pełnoprawna whisky, a jedynie półprodukt. Trunek butelkowany jest zaraz po destylacji. Tymczasem tym, co czyni prawdziwą whisky, jest leżakowanie – przynajmniej dwuletnie, w przypadku szkockiej single malt trzyletnie, a częstokroć wielokrotnie dłuższe. To w beczkach alkohol nabiera charakterystycznej, bursztynowej barwy i smaku - łagodniejszego niż w czystym destylacie.
Chaps! na Facebooku – jeszcze więcej ciekawostek i inne bonusy
powrót; do indeksunastwpna strona

117
 
Magazyn ESENSJA : http://www.esensja.pl
{ redakcja@esensja.pl }

(c) by magazyn ESENSJA. Wszelkie prawa zastrzeżone
Rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie tylko za pozwoleniem.