powrót; do indeksunastwpna strona

nr 4 (CXVI)
maj 2012

Chaps #289: Filiżonka
Wiem, że późno – ale wracam! Cóż, że czasem się przewracam?
Brak ilustracji w tej wersji pisma
Brak ilustracji w tej wersji pisma
Ciekawostka:
Wiele rodzajów herbaty – zieloną, białą, czarną – wytwarza się z tej samej rośliny: Camelllia Sinensis. Tym, co je odróżnia, jest obróbka liści – a ściślej mówiąc, czas ich fermentowania. Warto tu dodać, że nie chodzi o fermentację alkoholową, a utlenianie enzymatyczne polifenoli. Herbata zielona nie jest poddawana temu procesowi w ogóle, biała jedynie w niewielkim stopniu – przy czym przerywa się go poprzez wystawienie liści pod działanie pary lub prażenie. Herbata czarna jest fermentowana całkowicie, Pu-Erh zaś poddawana jest fermentacji dwukrotnie.
Chaps! na Facebooku – jeszcze więcej ciekawostek i inne bonusy
powrót; do indeksunastwpna strona

116
 
Magazyn ESENSJA : http://www.esensja.pl
{ redakcja@esensja.pl }

(c) by magazyn ESENSJA. Wszelkie prawa zastrzeżone
Rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie tylko za pozwoleniem.