powrót; do indeksunastwpna strona

nr 5 (CXVII)
czerwiec 2012

Chaps #297: Pytlowanie na śniadanie
Jesteś tym, co oglądasz…
Brak ilustracji w tej wersji pisma
Brak ilustracji w tej wersji pisma
Ciekawostka:
Im bielszy chleb, tym niższej jakości mąka. Mówi się nawet, że najlepsza mąka pszenna jest gorsza od najgorszej mąki żytniej – gdyż jest ona niczym więcej, jak oczyszczonym cukrem. Do jego spalenia organizm potrzebuje witaminy B. Problem w tym, że ta znajduje się w łuskach – które usuwa się w procesie oczyszczania mąki. Oprócz tego, że mąka pszenna przyswajana jest przez organizm słabiej niż żytnia, zakleja również jelita. Za najzdrowszy uchodzi chleb żytni razowy na zakwasie; nie tak pulchny jak biały, twardszy – ale i bardziej sycący.
Chaps! na Facebooku – jeszcze więcej ciekawostek i inne bonusy
powrót; do indeksunastwpna strona

108
 
Magazyn ESENSJA : http://www.esensja.pl
{ redakcja@esensja.pl }

(c) by magazyn ESENSJA. Wszelkie prawa zastrzeżone
Rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie tylko za pozwoleniem.