powrót; do indeksunastwpna strona

nr 02 (CXXIV)
marzec 2013

Chaps #335: Soulceson
Muzyka to strawa dla duszy…
Ciekawostka:
Mortadela to rodzaj włoskiej kiełbasy. Wytwarzana jest z wieprzowiny, słoniny (nie mniej niż 15%) i zmielonego mięsa, doprawiana zaś pieprzem, pistacjami i innymi dodatkami. Mortadela – lub podobne do niej wyroby – popularne są na całym świecie: od Stanów Zjednoczonych (gdzie jednak zwykle nie dodaje się do niej słoniny) i Ameryki Południowej (niekiedy wędzona, często mylona z salami), poprzez Hiszpanię i Portugalię (z papryczkami jalapeno i oliwkami), Rosję (bez słoniny, za to z kolendrą i gałką muszkatołową), aż po Środkowy Wschód (w tym w wersji halal: z kury zamiast wieprzowiny) i Wietnam.
Chaps! na Facebooku – inne ciekawostki i bonusy
powrót; do indeksunastwpna strona

118
 
Magazyn ESENSJA : http://www.esensja.pl
{ redakcja@esensja.pl }

(c) by magazyn ESENSJA. Wszelkie prawa zastrzeżone
Rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie tylko za pozwoleniem.