powrót; do indeksunastwpna strona

nr 02 (CXXIV)
marzec 2013

Chaps #341: Kotchup i mysztarda
Won od lodówki!
Brak ilustracji w tej wersji pisma
Brak ilustracji w tej wersji pisma
Ciekawostka:
Musztardę zawdzięczamy najprawdopodobniej Rzymianom. Mieszali oni moszcz winogronowy z utartymi ziarnami gorczycy, uzyskując w ten sposób coś, co nazywali „palący moszczem” – mustum ardens (stąd nazwa musztarda). Ketchup to z kolei wynalazek chiński. Ke-chiap przyrządzano z przypraw i… marynowanych ryb. Pomidory dodano do recepty dopiero ok. sto lat później.
Chaps! na Facebooku – jeszcze więcej ciekawostek i inne bonusy
powrót; do indeksunastwpna strona

124
 
Magazyn ESENSJA : http://www.esensja.pl
{ redakcja@esensja.pl }

(c) by magazyn ESENSJA. Wszelkie prawa zastrzeżone
Rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie tylko za pozwoleniem.