powrót; do indeksunastwpna strona

nr 05 (CXXVII)
czerwiec 2013

Chaps #368: Frutti di mare
Składają się głównie z wody…
Ciekawostka:
Żółwie postrzegane są głównie jako łagodni roślinożercy. Tymczasem niektóre nie gardzą mięsem. Ba! Ich dzioby różnią się budową od dziobów wegetariańskich kuzynów: u tych pierwszych są ostre jak nożyce, u drugich – ząbkowane, aby ułatwić odgryzanie twardych części roślin. Ponadto gatunki drapieżne mają nietypowy dla żółwi refleks, pozwalający schwytać nawet zwinną rybę.
Arbuza też zjedzą.
powrót; do indeksunastwpna strona

98
 
Magazyn ESENSJA : http://www.esensja.pl
{ redakcja@esensja.pl }

(c) by magazyn ESENSJA. Wszelkie prawa zastrzeżone
Rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie tylko za pozwoleniem.