powrót; do indeksunastwpna strona

nr 1 (CXLIII)
styczeń-luty 2015

Chaps #557: Ryby w galarecie
Słonowodne – na słodko!
Brak ilustracji w tej wersji pisma
Brak ilustracji w tej wersji pisma
Ciekawostka:
Niektóre meduzy są jadalne – i całkiem pożywne. Choć składają się głównie z wody, to zawierają białka, a wolne są od tłuszczów nasyconych, węglowodanów ani kalorii. Szczególnie popularne są w południowo-wschodniej Azji. Tradycyjna metoda obróbki trwa 20-40 dni, w trakcie których zwierzę jest odwadniane – wskutek czego traci ok. 90% pierwotnej masy. W Chinach meduzy bywają jedzone na surowo (po krótkim, jednodniowym wymoczeniu celem odsolenia) lub gotowane, podawane jako sałatka z dodatkiem warzyw. Azjaci hodują i konsumują głównie około tuzina gatunków z gromady krążkopławów – ale gustują też w amerykańskich meduzach Stomolophus meleagris, których toksyny są zupełnie nieszkodliwe dla człowieka.
powrót; do indeksunastwpna strona

138
 
Magazyn ESENSJA : http://www.esensja.pl
{ redakcja@esensja.pl }

(c) by magazyn ESENSJA. Wszelkie prawa zastrzeżone
Rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie tylko za pozwoleniem.