powrót; do indeksunastwpna strona

nr 01 (CCIII)
styczeń-luty 2021

Wyprawa pełna odkryć i zaskoczeń
Elena Kostioukovitch ‹Sekrety włoskiej kuchni›
Z „Sekretów włoskiej kuchni” Eleny Kostioukovitch dowiadujemy się, że uczestniczenie przy posiłku we Włoszech za każdym razem oznacza głębokie zanurzenie się w kulturze, sztuce i historii tego pięknego kraju.
‹Sekrety włoskiej kuchni›
‹Sekrety włoskiej kuchni›
Książka ukazała się po raz pierwszy w 2007 roku i chyba nie może być lepszej jej rekomendacji niż przedmowa Umberto Eco. Włoski pisarz zaprasza nas do podróży po swoim kraju, zaznaczając od razu, że będzie to wyprawa do wielu kultur, kuchni i stylów życia, pełna odkryć i zaskoczeń nawet dla tych, którzy – jak sądzą – znają Włochy bardzo dobrze.
Elena Kostioukovitch zaprasza nas po kolei do każdego regionu Italii, wskazując na jego charakterystyczne cechy kultury i unikalne potrawy. Opowiada o sekretach kuchni umiejętnie i z dużą erudycją łączy z historią, literaturą (szczególnie z poezją), sztuką i szeroko pojętą antropologią kultury. Zagląda do dużych miast i małych wiosek, portów i miejscowości w górach. Opisuje rodowód i skład potraw oraz sposoby zachowania się przy stole. Nie jest to więc książka kucharska w tradycyjnym pojęciu, nie znajdziemy tu gotowych przepisów.
Rozdziały o regionach rozdzielone są informacjami dotyczącymi szerokich kontekstów włoskiej kuchni; na jej obecny kształt wpłynęły względy historyczne, jak obecność pielgrzymów, „import” nieznanych wcześniej roślin z innych kontynentów. Jedzenie jest – jak w każdej kulturze – uwarunkowane kalendarzem świąt i tradycji. Włosi, jak się okazuje, mają ich wyjątkowo dużo. Osobne rozdziały mają (oczywiście!) pizza, makaron i risotto, ale także ruch slow food, znajdujący naśladowców na całym świecie.
Nie obyło się jednak bez wad. Książka Eleny Kostioukovitch jest bogato ilustrowana, szkoda tylko, że ciekawe i różnorodne zdjęcia nie mają podpisów, przez co bardzo mocno obniżają się ich walory poznawcze. Mimo dużego formatu tej publikacji tekst został złożony bardzo drobną, mało przyjazną dla oczu czcionką (często stosowana tu kursywa jest jeszcze mniej czytelna).
Bez wątpienia jednak książka jest szczegółowym, znakomicie napisanym kompendium, podkreślającym bogactwo sztuki kulinarnej tego kraju – opisanej dosłownie do ostatniego szczegółu, jakim są poszczególne zioła, rodzaje mięs czy kształty makaronu. Nie da się ukryć, że „Sekrety włoskiej kuchni” mogą stanowić znakomitą inspirację do podróży do Włoch. Jeśli już w tym kraju byliśmy – lektura wywołuje jak najmilsze wspomnienia i skojarzenia. Również mocno mobilizuje – by wejść do swojej własnej kuchni i spróbować ugotować coś po włosku.



Tytuł: Sekrety włoskiej kuchni
Tytuł oryginalny: Perché agli italiani piace parlare del cibo
Data wydania: 29 lipca 2020
Przekład: Jan Jackowicz
Wydawca: Albatros
ISBN: 978-83-8125-616-2
Format: 600s. 170×240mm; oprawa twarda
Cena: 69,90
Gatunek: non-fiction
Zobacz w:
powrót; do indeksunastwpna strona

26
 
Magazyn ESENSJA : http://www.esensja.pl
{ redakcja@esensja.pl }

(c) by magazyn ESENSJA. Wszelkie prawa zastrzeżone
Rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie tylko za pozwoleniem.