Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 23 czerwca 2024
w Esensji w Esensjopedii

Peter Ramsey, William Joyce
‹Strażnicy marzeń›

EKSTRAKT:90%
WASZ EKSTRAKT:
80,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułStrażnicy marzeń
Tytuł oryginalnyRise of the Guardians
Dystrybutor UIP
Data premiery4 stycznia 2013
ReżyseriaPeter Ramsey, William Joyce
Scenariusz
ObsadaHugh Jackman, Chris Pine, Jude Law, Isla Fisher, Alec Baldwin, Dakota Goyo
MuzykaAlexandre Desplat
Rok produkcji2012
Kraj produkcjiUSA
WWW
Gatunekanimacja, przygodowy
Zobacz w
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup

Dziękuję ci, DreamWorks!
[Peter Ramsey, William Joyce „Strażnicy marzeń” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Zwiastun „Strażników Marzeń” był zachęcający: dynamiczna akcja, oryginalni bohaterowie. Poszłam więc do kina. I dostałam o wiele więcej, niż oczekiwałam.

Agnieszka ‘Achika’ Szady

Dziękuję ci, DreamWorks!
[Peter Ramsey, William Joyce „Strażnicy marzeń” - recenzja]

Zwiastun „Strażników Marzeń” był zachęcający: dynamiczna akcja, oryginalni bohaterowie. Poszłam więc do kina. I dostałam o wiele więcej, niż oczekiwałam.

Peter Ramsey, William Joyce
‹Strażnicy marzeń›

EKSTRAKT:90%
WASZ EKSTRAKT:
80,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułStrażnicy marzeń
Tytuł oryginalnyRise of the Guardians
Dystrybutor UIP
Data premiery4 stycznia 2013
ReżyseriaPeter Ramsey, William Joyce
Scenariusz
ObsadaHugh Jackman, Chris Pine, Jude Law, Isla Fisher, Alec Baldwin, Dakota Goyo
MuzykaAlexandre Desplat
Rok produkcji2012
Kraj produkcjiUSA
WWW
Gatunekanimacja, przygodowy
Zobacz w
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
Tytułowi Strażnicy Marzeń to czwórka postaci wybranych przez Księżyc, by strzegli radości dzieci na całym świecie. Zębowa Wróżka wydaje się chichotliwą panną z lekką obsesją dentystyczną, ale w potrzebie potrafi wykazać odwagę. Piaskowy Ludek naparza biczem (ukręconym, rzecz jasna, z piasku) niczym sam Indiana Jones, zaś Wielkanocny Zając to prawdziwy twardziel. Przewodzi im Święty Mikołaj (dla przyjaciół: Nord), powożący zaprzęgiem reniferów z fantazją godną pilota Rebelii. Choć każde zajmuje się własną magiczną działką, wszyscy razem stanowią zgraną paczkę, która w razie potrzeby staje za sobą murem.
Natomiast Jack Mróz wiedzie żywot samotnika, fruwając po świecie i zabawiając się zamrażaniem różnych rzeczy oraz wywoływaniem opadów śniegu. Lubi dzieci i chętnie by się z nimi powygłupiał, one jednak oczywiście go nie widzą. Jack pod maską luzaka i wesołka skrywa osobisty dramat: nie wie, kim jest i po co istnieje. Kiedy Strażnikom przyjdzie zmierzyć się z przerażającym wrogiem, Jack musi do nich dołączyć, co czyni początkowo dość niechętnie, potem jednak znajduje konkretny powód, by walczyć z Mrokiem. Jak to jednak w baśniach bywa, kierowanie się prywatą może doprowadzić do tragedii…
Standardowa kreskówkowa fabuła, powiecie. Ile już razy widzieliśmy filmy, w których bohater musi naprawić to, do czego zniszczenia sam się przyczynił. Jasne, schemat „fajnie-fajnie-fajnie-DUP!-katastrofa-naprawa-wielki tryumf” nie jest niczym nowym – ale JAK to jest opowiedziane! Przede wszystkim odświeżająco oryginalna jest postać samego Jacka: po tabunach fajtłap walczących o uznanie otoczenia („Rybki z ferajny”, „Gdzie jest Nemo”, „Jak wytresować smoka”, „ParaNorman” i wiele innych) miło dla odmiany popatrzeć na przystojniaka, który jest naprawdę dobry w tym, co robi, i nareszcie nikt mu nie truje, żeby uwierzył w siebie.
Olśniewająca jest warstwa wizualna: wspaniała kwatera główna na Biegunie Północnym (aż szkoda, że kamera nie zatrzymywała się dłużej na niektórych szczegółach), bajkowy pałac Zębowej Wróżki czy wiosenna kraina Zająca Wielkanocnego. Powietrzne podróże są dynamiczne do zawrotu głowy, a w scenach walk naprawdę czuje się wysiłek bohaterów. Do tego dochodzi prawdziwa feeria pomysłów: od samych kreacji postaci, poprzez wciągającą akcję, aż do dopracowanych szczegółów pełnych dyskretnego humoru (spójrzmy choćby na wątek elfa z trąbką albo yeti malującego zabawki).
No i na koniec najważniejszy ze składników receptury dobrego filmu, a mianowicie bohaterowie. Są naprawdę wyjątkowo udani: za przesympatycznych Strażników trzyma się kciuki z całych sił, zaś Mrok to czarny charakter, którego traktuje się poważnie – a o to w filmach animowanych wcale niełatwo.
Osobiste deklaracje w recenzjach są nieprofesjonalne, ale po prostu muszę to powiedzieć: „Strażnicy Marzeń” poruszyli we mnie jakieś struny, o których nie sądziłam, że jeszcze tam są. Wzruszyłam się naprawdę: nie tak łzawo i wymuszenie jak na „Frankenweenie”, ale tak, jak za nastoletnich czasów. Dawno nie widziałam filmu, o którym z takim przekonaniem powiedziałabym: piękny.
Dziękuję ci, DreamWorks.
koniec
10 grudnia 2012

Komentarze

10 XII 2012   15:02:28

A propos - pamiętam, że w dzieciństwie czytałam książkę o piaskowym ludku, który spełniał życzenia dzieciakom. Tylko kompletnie nie mogę sobie przypomnieć tytułu.

10 XII 2012   16:52:48

@Beatrycze
Edith Nesbit "Pięcioro dzieci i Coś"

11 XII 2012   12:45:12

Dzięki!

Co zaś do animacji, to przyznaję, że sama też mam do nich słabość. np. Kung-fu pandy bardzo mi się podobały.

Choć trochę brakuje mi "tradycyjnej" animacji rysowanej, jak za złotych lat mej młodości wczesnej, kiedy to filmy Disneya były czymś zdecydowanie więcej niż kreskówkami. Pamiętam np. scenę z "Mulan" gdy armia Hunów rusza w dół zbocza. Widziana w kinie robiła niezatarte wrażenie.

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Ja nie umiem reżyserować? Potrzymajcie mi lemoniadę jeszcze raz
Jarosław Loretz

22 VI 2024

Brytyjskie kino grozy, czyli dlaczego warto unikać płodów wyobraźni Andrew Jonesa.

więcej »

Klasyka kina radzieckiego: Ukąszeni przez „Kobrę”
Sebastian Chosiński

19 VI 2024

Kiedy nastała „pieriestrojka”, społeczeństwo radzieckie zyskało więcej wolności. Wraz z utratą wszechwładzy przez służby specjalne, zaczęła jednak szerzyć się przestępczość zorganizowana. Łatwo można było dorobić się na przemycie i handlu narkotykami. Źle opłacani milicjanci albo nie byli w stanie ukrócić tego procederu, albo sami do niego przystępowali. O tym między innymi opowiada kazachski dramat kryminalny „Zabójca mimo woli” Muzraba Bajmuhamedowa.

więcej »

East Side Story: Niełatwo być bankierem
Sebastian Chosiński

16 VI 2024

Amerykanie mieli „Żądło”, Polacy – dwa „Vabanki”. Całkiem możliwe, że kazachski reżyser Marlen Kejkiszew pozazdrościł twórcom tych filmów i postanowił nakręcić własną, nieco tylko zmienioną, lokalną wersję opowieści o zemście na nieuczciwym właścicielu kasyna. Wyszło mu… bardzo średnio. Choć oglądając „Grę”, warto wiedzieć, że za filmem stał nie tylko debiutant, ale w tamtym momencie nawet amator, niedawny jeszcze pracownik banku w Ałmatach.

więcej »

Polecamy

Gryzoń z Piekła rodem

Z filmu wyjęte:

Gryzoń z Piekła rodem
— Jarosław Loretz

Grunt to solidne kły
— Jarosław Loretz

Jaki budżet, taka kwatera główna
— Jarosław Loretz

Zimny doping
— Jarosław Loretz

Ryba z wkładką
— Jarosław Loretz

Nurkujący kopytny
— Jarosław Loretz

Latająca rybka
— Jarosław Loretz

Android starszej daty
— Jarosław Loretz

Knajpa na szybciutko
— Jarosław Loretz

Bo biblioteka była zamknięta
— Jarosław Loretz

Zobacz też

Inne recenzje

Esensja ogląda: Marzec 2013 (4)
— Miłosz Cybowski, Grzegorz Fortuna, Gabriel Krawczyk, Małgorzata Steciak

Tegoż twórcy

Jasne oblicze Zła i mroczna strona Dobra
— Sebastian Chosiński

Spider-Manowie wszystkich wymiarów, łączcie się!
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Tegoż autora

Życie, życie jest nowelą…
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Pałac o trzech tysiącach komnat
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

I gwiazdka z nieba nie pomoże, kiedy brak natchnienia
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Tajemnica beczki z solą
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Serializacja MCU
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Od Lukrecji Borgii do bitew kosmicznych
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Półelfi łotrzyk w kanale burzowym
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Zwariowane studentki znów atakują
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Transformersy w krainie kucyków?
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Płomykówki i gadzinówki
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.