Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 3 lipca 2022
w Esensji w Esensjopedii

Peter Ramsey, William Joyce
‹Strażnicy marzeń›

EKSTRAKT:90%
WASZ EKSTRAKT:
80,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułStrażnicy marzeń
Tytuł oryginalnyRise of the Guardians
Dystrybutor UIP
Data premiery4 stycznia 2013
ReżyseriaPeter Ramsey, William Joyce
Scenariusz
ObsadaHugh Jackman, Chris Pine, Jude Law, Isla Fisher, Alec Baldwin, Dakota Goyo
MuzykaAlexandre Desplat
Rok produkcji2012
Kraj produkcjiUSA
WWW
Gatunekanimacja, przygodowy
Zobacz w
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup

Dziękuję ci, DreamWorks!
[Peter Ramsey, William Joyce „Strażnicy marzeń” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Zwiastun „Strażników Marzeń” był zachęcający: dynamiczna akcja, oryginalni bohaterowie. Poszłam więc do kina. I dostałam o wiele więcej, niż oczekiwałam.

Agnieszka ‘Achika’ Szady

Dziękuję ci, DreamWorks!
[Peter Ramsey, William Joyce „Strażnicy marzeń” - recenzja]

Zwiastun „Strażników Marzeń” był zachęcający: dynamiczna akcja, oryginalni bohaterowie. Poszłam więc do kina. I dostałam o wiele więcej, niż oczekiwałam.

Peter Ramsey, William Joyce
‹Strażnicy marzeń›

EKSTRAKT:90%
WASZ EKSTRAKT:
80,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułStrażnicy marzeń
Tytuł oryginalnyRise of the Guardians
Dystrybutor UIP
Data premiery4 stycznia 2013
ReżyseriaPeter Ramsey, William Joyce
Scenariusz
ObsadaHugh Jackman, Chris Pine, Jude Law, Isla Fisher, Alec Baldwin, Dakota Goyo
MuzykaAlexandre Desplat
Rok produkcji2012
Kraj produkcjiUSA
WWW
Gatunekanimacja, przygodowy
Zobacz w
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
Tytułowi Strażnicy Marzeń to czwórka postaci wybranych przez Księżyc, by strzegli radości dzieci na całym świecie. Zębowa Wróżka wydaje się chichotliwą panną z lekką obsesją dentystyczną, ale w potrzebie potrafi wykazać odwagę. Piaskowy Ludek naparza biczem (ukręconym, rzecz jasna, z piasku) niczym sam Indiana Jones, zaś Wielkanocny Zając to prawdziwy twardziel. Przewodzi im Święty Mikołaj (dla przyjaciół: Nord), powożący zaprzęgiem reniferów z fantazją godną pilota Rebelii. Choć każde zajmuje się własną magiczną działką, wszyscy razem stanowią zgraną paczkę, która w razie potrzeby staje za sobą murem.
Natomiast Jack Mróz wiedzie żywot samotnika, fruwając po świecie i zabawiając się zamrażaniem różnych rzeczy oraz wywoływaniem opadów śniegu. Lubi dzieci i chętnie by się z nimi powygłupiał, one jednak oczywiście go nie widzą. Jack pod maską luzaka i wesołka skrywa osobisty dramat: nie wie, kim jest i po co istnieje. Kiedy Strażnikom przyjdzie zmierzyć się z przerażającym wrogiem, Jack musi do nich dołączyć, co czyni początkowo dość niechętnie, potem jednak znajduje konkretny powód, by walczyć z Mrokiem. Jak to jednak w baśniach bywa, kierowanie się prywatą może doprowadzić do tragedii…
Standardowa kreskówkowa fabuła, powiecie. Ile już razy widzieliśmy filmy, w których bohater musi naprawić to, do czego zniszczenia sam się przyczynił. Jasne, schemat „fajnie-fajnie-fajnie-DUP!-katastrofa-naprawa-wielki tryumf” nie jest niczym nowym – ale JAK to jest opowiedziane! Przede wszystkim odświeżająco oryginalna jest postać samego Jacka: po tabunach fajtłap walczących o uznanie otoczenia („Rybki z ferajny”, „Gdzie jest Nemo”, „Jak wytresować smoka”, „ParaNorman” i wiele innych) miło dla odmiany popatrzeć na przystojniaka, który jest naprawdę dobry w tym, co robi, i nareszcie nikt mu nie truje, żeby uwierzył w siebie.
Olśniewająca jest warstwa wizualna: wspaniała kwatera główna na Biegunie Północnym (aż szkoda, że kamera nie zatrzymywała się dłużej na niektórych szczegółach), bajkowy pałac Zębowej Wróżki czy wiosenna kraina Zająca Wielkanocnego. Powietrzne podróże są dynamiczne do zawrotu głowy, a w scenach walk naprawdę czuje się wysiłek bohaterów. Do tego dochodzi prawdziwa feeria pomysłów: od samych kreacji postaci, poprzez wciągającą akcję, aż do dopracowanych szczegółów pełnych dyskretnego humoru (spójrzmy choćby na wątek elfa z trąbką albo yeti malującego zabawki).
No i na koniec najważniejszy ze składników receptury dobrego filmu, a mianowicie bohaterowie. Są naprawdę wyjątkowo udani: za przesympatycznych Strażników trzyma się kciuki z całych sił, zaś Mrok to czarny charakter, którego traktuje się poważnie – a o to w filmach animowanych wcale niełatwo.
Osobiste deklaracje w recenzjach są nieprofesjonalne, ale po prostu muszę to powiedzieć: „Strażnicy Marzeń” poruszyli we mnie jakieś struny, o których nie sądziłam, że jeszcze tam są. Wzruszyłam się naprawdę: nie tak łzawo i wymuszenie jak na „Frankenweenie”, ale tak, jak za nastoletnich czasów. Dawno nie widziałam filmu, o którym z takim przekonaniem powiedziałabym: piękny.
Dziękuję ci, DreamWorks.
koniec
10 grudnia 2012

Komentarze

10 XII 2012   15:02:28

A propos - pamiętam, że w dzieciństwie czytałam książkę o piaskowym ludku, który spełniał życzenia dzieciakom. Tylko kompletnie nie mogę sobie przypomnieć tytułu.

10 XII 2012   16:52:48

@Beatrycze
Edith Nesbit "Pięcioro dzieci i Coś"

11 XII 2012   12:45:12

Dzięki!

Co zaś do animacji, to przyznaję, że sama też mam do nich słabość. np. Kung-fu pandy bardzo mi się podobały.

Choć trochę brakuje mi "tradycyjnej" animacji rysowanej, jak za złotych lat mej młodości wczesnej, kiedy to filmy Disneya były czymś zdecydowanie więcej niż kreskówkami. Pamiętam np. scenę z "Mulan" gdy armia Hunów rusza w dół zbocza. Widziana w kinie robiła niezatarte wrażenie.

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Wychowane przez wilki: Sez. 2, Odc. 8. Wysoka cena przetrwania
Marcin Mroziuk

1 VII 2022

Wydarzenia w tym odcinku służą głównie przygotowaniu gruntu pod kolejny sezon, natomiast trudno na razie przesądzić, czy kierunek obrany przez scenarzystów pozwoli serialowi złapać drugi oddech, czy raczej okaże się gwoździem do trumny. Oczywiście w mniejszym lub większym stopniu zostają też domknięte niektóre dotychczasowe wątki, chociaż nie zawsze w satysfakcjonujący widzów sposób.

więcej »

Klasyka kina radzieckiego: Hymn do niespełnionej miłości
Sebastian Chosiński

29 VI 2022

Czingiz Ajtmatow przyzwyczaił czytelników do tego, że jest prozaikiem potrafiącym nadzwyczaj pięknie pisać o miłości. Zazwyczaj jednak uczucie to łączyło bohaterów żyjących w górskich aułach, z dala od cywilizacji. W opowiadaniu „Czerwone jabłko” głównymi bohaterami uczynił on małżeństwo intelektualistów mieszkających w stolicy sowieckiej Kirgizji. I ten właśnie tekst zdecydował się przenieść na ekran Tołomusz Okiejew.

więcej »

Reacher: Odc. 5. Zemsta ważniejsza od sprawiedliwości
Marcin Mroziuk

27 VI 2022

Nie mamy wątpliwości, że kończąca poprzedni odcinek śmierć Molly Beth to dotkliwy cios dla Jacka Reachera, ale równie bolesna jest utrata przewożonych przez nią dokumentów z dochodzenia prowadzonego przez zabitego brata głównego bohatera. Po powrocie do Margrave trzeba będzie więc wrócić do starych tropów, ale problem tkwi w tym, że czekają tam już kolejne kłopoty.

więcej »

Polecamy

Kevin Smith. Sprzedawcy 2

Do sedna:

Kevin Smith. Sprzedawcy 2
— Marcin Knyszyński

Kevin Smith. Jay i Cichy Bob kontratakują
— Marcin Knyszyński

Kevin Smith. Dogma
— Marcin Knyszyński

Kevin Smith. W pogoni za Amy
— Marcin Knyszyński

Kevin Smith. Szczury z supermarketu
— Marcin Knyszyński

Kevin Smith. Sprzedawcy
— Marcin Knyszyński

Richard Kelly. Pułapka
— Marcin Knyszyński

Richard Kelly. Koniec świata
— Marcin Knyszyński

Richard Kelly. Donnie Darko
— Marcin Knyszyński

Alejandro González Iñárritu. Zjawa
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Inne recenzje

Esensja ogląda: Marzec 2013 (4)
— Miłosz Cybowski, Grzegorz Fortuna, Gabriel Krawczyk, Małgorzata Steciak

Tegoż twórcy

Jasne oblicze Zła i mroczna strona Dobra
— Sebastian Chosiński

Spider-Manowie wszystkich wymiarów, łączcie się!
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Tegoż autora

Oko podarowane przez wilka
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Dżungla w browarze i burza w bramie…
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Malarka na walizkach
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Stawka większa niż qilin
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

„Patrzcie! On ma głowę pana Mifune!”
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Piękna-chan i Bestia-kun
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Hej ho, przez dżunglę by się szło
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Osobno, ale razem
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Magiczny matriarchat małomiasteczkowy
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Pizza za 136 tysięcy złotych
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.