Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 4 marca 2024
w Esensji w Esensjopedii

Phil Lord, Chris Miller
‹Lego przygoda›

EKSTRAKT:50%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułLego przygoda
Tytuł oryginalnyThe Lego Movie
Dystrybutor Warner Bros
Data premiery7 lutego 2014
ReżyseriaPhil Lord, Chris Miller
ZdjęciaBarry Peterson, Pablo Plaisted
Scenariusz
ObsadaElizabeth Banks, Cobie Smulders, Channing Tatum, Jonah Hill, Will Ferrell, Liam Neeson, Chris Pratt, Morgan Freeman
MuzykaMark Mothersbaugh
Rok produkcji2014
CyklLego przygoda
Gatunekakcja, animacja, komedia
Zobacz w
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup

Uwierz w siebie, bla bla bla
[Phil Lord, Chris Miller „Lego przygoda” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Jak na film, w którym pojawia się zarówno Batman jak i Gandalf (nie mylić z Witruwiuszem), „Lego: Przygoda” nie jest szczególnie zwariowany ani przesadnie zabawny. Sprawdza się nieźle jako przygodowa historyjka dla młodszego widza, lecz dorośli nie powinni oczekiwać zbyt wiele.

Agnieszka ‘Achika’ Szady

Uwierz w siebie, bla bla bla
[Phil Lord, Chris Miller „Lego przygoda” - recenzja]

Jak na film, w którym pojawia się zarówno Batman jak i Gandalf (nie mylić z Witruwiuszem), „Lego: Przygoda” nie jest szczególnie zwariowany ani przesadnie zabawny. Sprawdza się nieźle jako przygodowa historyjka dla młodszego widza, lecz dorośli nie powinni oczekiwać zbyt wiele.

Phil Lord, Chris Miller
‹Lego przygoda›

EKSTRAKT:50%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułLego przygoda
Tytuł oryginalnyThe Lego Movie
Dystrybutor Warner Bros
Data premiery7 lutego 2014
ReżyseriaPhil Lord, Chris Miller
ZdjęciaBarry Peterson, Pablo Plaisted
Scenariusz
ObsadaElizabeth Banks, Cobie Smulders, Channing Tatum, Jonah Hill, Will Ferrell, Liam Neeson, Chris Pratt, Morgan Freeman
MuzykaMark Mothersbaugh
Rok produkcji2014
CyklLego przygoda
Gatunekakcja, animacja, komedia
Zobacz w
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
Opowieść o przeciętniaku, który w wyniku zbiegu okoliczności musi wcielić się w rolę bohatera, to w kinie nic nowego. Możne spodziewać się takich etapów, jak zaprzeczenie, upojenie sławą, spektakularny krach, a na końcu zwycięstwo, po obowiązkowym uwierzeniu w siebie, które to zalecenie powtarzane jest tu w ilościach doprawdy przekraczających miarę. Główny bohater, Emmet, to typowa figurka Lego w odblaskowej kamizelce robotnika z budowy. Splot wydarzeń rzuca go w sam środek wielkiej misji ratowania świata, z tak obowiązkowymi elementami jak atrakcyjna twardzielka i siwobrody mentor (zadziwiające, do jak wielu filmów pasuje to streszczenie), brak tylko towarzysza-któremu-nie-do-końca-można-zaufać oraz zabawnego zwierzątka… chociaż nie, w pewnym sensie zwierzątko, czyli Kiciarożec, się pojawia.
Świat Emmeta to metropolia, w pierwszych scenach sprawiająca wrażenie XXI-wiecznej wersji miasteczka z bajki, zaludnionego przez szczęśliwych, rozśpiewanych mieszkańców. Na drugi rzut oka dreszcz człowieka przechodzi, bo – jeszcze w trakcie sekwencji z optymistyczną piosenką – śliczniutka kraina okazuje się pełna inwigilacji i odmóżdżającej unifikacji. Główny bohater jest jednostką odmóżdżoną w sposób doskonały, więc jego droga do bohaterstwa będzie długa i wyboista… Co prawda przywiązanie do typowości okaże się w pewnym punkcie intrygi zbawienne, jednak twórcy filmu, jak przystało na produkcję firmowaną nazwą słynnych klocków, starają się gloryfikować raczej kreatywność. Scena, w której Emmet własną osobą zastępuje uszkodzoną oś wozu, jest świetna, lecz zabrakło mi dalszych równie zabawnych pomysłów. Owszem, bohaterowie co i rusz coś konstruują lub przebudowują, ale robią to tak błyskawicznie, że nie można dostrzec żadnych niestandardowych rozwiązań – mimo że cały pomysł filmu zasadza się na mieszaniu klocków z różnych zestawów. Co gorsza, w scenie kulminacyjnej nasz Wybraniec buduje mecha, który wygląda jak żywcem wyjęty z obrazka na opakowaniu, nawet kolor ma jednolity, w przeciwieństwie do innych tworzonych na poczekaniu maszyn. W finale dziecięca fantazja zostaje uhonorowana, ale w sposób sztucznością i dydaktyzmem powielający najbanalniejsze wzorce kina familijnego.
Już w zwiastunie widać było, że w „Lego: Przygoda” wystąpi parę znanych postaci. Ważną rolę odgrywa Batman, w tle miga Superman, Green Lantern, Wonder Woman, jeden z Żółwi Ninja – ale też, nie wiedzieć dlaczego, Lincoln i Szekspir, których obecność ani nie jest źródłem humoru, ani nie wnosi nic do akcji. Zresztą poza Batmanem nikt z wymienionych nie ma nic do zagrania i zamiast zabawnego skrzyżowania różnych światów dostajemy raczej reklamę poszczególnych serii figurek. Oczywiście w pewnym sensie cały film jest reklamą, ale przynajmniej stanowi spójną fabularnie całość, natomiast pojawienie się Michelangela czy królowej syren jest li tylko ozdobnikiem. Natomiast wielkim i radosnym zaskoczeniem była dla mnie scena z udziałem postaci z pewnego bardzo znanego filmu (w oryginale dwie przemówiły nawet głosami właściwych aktorów!): sensownie wpleciona w akcję i właściwie wykorzystana, jeśli chodzi o potencjał humorystyczny.
„Lego: Przygoda” jest, zgodnie z tytułem, przyzwoitym filmem przygodowym, jednak wielbicielom popkultury obiecuje więcej, niż daje. Gdyby nie te rozbudzone nadzieje, oceniłabym film na 6/10.
koniec
12 lutego 2014

Komentarze

13 II 2014   12:37:07

Wow. Po prostu... wow. Dawno na esensji nie widziałem tak krótkiego i pobieżnie traktującego naprawdę niegłupi film tekstu. Autorka chyba mało uważnie oglądała film, jeśli jedyne co z niego wyciągnęła to "uwierz w siebie bla bla bla". Oby dzieci były bardziej spostrzegawcze ;)

13 II 2014   14:55:03

Od siebie dodam, że ten film to raczej reklama gier wideo typu LEGO DC Super
Heroes czy LEGO Władca Pierścieni.

13 II 2014   18:38:38

Autorka zapomniała, że film jest głównie dla dzieci.
Strasznie ta recka nadęta.

13 II 2014   22:25:27

Zgadzam się całkowicie, autorka powinna przeprosić za to, że nie jest dzieckiem, dla którego głównie jest przeznaczony ten film.

13 II 2014   23:48:43

Chyba za to, że zapomniała jak to jest być dzieckiem ;).

14 II 2014   08:23:10

Dziwią mnie te opinie, że lego to "głównie film dla dzieci". Jeśli wierzyć innym recenzjom, to nie bardziej niż taki "Shrek". Notabene na RT film ma 96% pozytywnych ocen (średnia 8.2/10). Co każe być podejrzliwym wobec powyższej recenzji. Ale jak to zwykle bywa, trzeba się samemu przekonać.

14 II 2014   13:06:44

Istnieją filmy dla dzieci, które podobają się dorosłym. Na przykład "Strażnikom marzeń" dałam bardzo wysoką ocenę, a w recenzji nie ukrywałam zachwytów. A że sądziłam, że "Lego" będzie podobne do "Ralpha Demolki" (który też mi się b. podobał), to i się zawiodłam, bywa.

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Kulawe konie: Sez. 3. odc. 6. Prawda jak oliwa zawsze na wierzch wypływa
Marcin Mroziuk

4 III 2024

Po raz kolejny mamy okazję się przekonać, że chociaż agenci ze Slough House pod wieloma względami może nie dorównują kolegom z Regent’s Park, to nie sposób odmówić im pomysłowości, odwagi i waleczności (nawet jeśli cechy te nie rozkładają się równomiernie w ich grupie). Nie możemy mieć natomiast pewności, czy porażka Ingrid Tearney spowoduje, że w MI5 rzeczywiście nastąpią zmiany na lepsze.

więcej »

East Side Story: Od miłości do nienawiści
Sebastian Chosiński

3 III 2024

Durdona Tulaganowa to uzbecka scenarzystka i reżyserka, która najczęściej bohaterkami swoich filmów czyni kobiety po przejściach. Tak było w omawianej przed kilkoma tygodniami „Grze losu”, tak jest również w nakręconej w 2017 roku „Ciemności”. Młoda Fatima próbuje ułożyć sobie życie po tym, jak jej mąż trafił do więzienia. Gdy ten opuszcza zakład karny, chce odzyskać i żonę, i córkę.

więcej »

Kulawe konie: Sez. 3. odc. 5. Nikt nie chce być kozłem ofiarnym
Marcin Mroziuk

1 III 2024

Cała rozgrywka pomału zbliża się do końca, a o jej wyniku ma zadecydować głównie to, kto przeżyje starcie w tajnym archiwum. Teraz nasza uwaga koncentruje się więc nie na skomplikowanych szpiegowskich intrygach, lecz na zwyczajnej strzelaninie. Inną sprawą jest, że z przyjemnością obserwujemy też rozmowę toczącą się między dwiema wpływowymi kobietami w Regent’s Park.

więcej »

Polecamy

Polski hit eksportowy

Z filmu wyjęte:

Polski hit eksportowy
— Jarosław Loretz

Zemsty szpon
— Jarosław Loretz

Taśmowa robota
— Jarosław Loretz

Z wątrobą na dłoni
— Jarosław Loretz

Panika na planie
— Jarosław Loretz

Jak nie gryzoń, to może jaszczurka?
— Jarosław Loretz

A gdyby tak skrzyżować człowieka z gryzoniem... inaczej
— Jarosław Loretz

A gdyby tak skrzyżować człowieka z gryzoniem...
— Jarosław Loretz

Miły uśmiech na nowy rok
— Jarosław Loretz

Odcinek świąteczny
— Jarosław Loretz

Zobacz też

Tegoż twórcy

Nic dwa razy się nie zdarza?
— Jarosław Robak

Esensja ogląda: Październik 2012 (DVD i Blu Ray)
— Sebastian Chosiński, Miłosz Cybowski, Gabriel Krawczyk, Jarosław Loretz, Daniel Markiewicz, Konrad Wągrowski

Esensja ogląda: Wrzesień 2012 (kino)
— Ewa Drab, Mateusz Kowalski, Alicja Kuciel, Agnieszka Szady, Konrad Wągrowski

Esensja ogląda: Sierpień 2012 (kino)
— Sebastian Chosiński, Grzegorz Fortuna, Anna Kańtoch, Alicja Kuciel, Małgorzata Steciak, Konrad Wągrowski

Pobawmy się w policjantów i… licealistów
— Ewa Drab

Kot ma wielkie oczy
— Konrad Wągrowski

Zielone becikowe
— Agnieszka Szady

Tegoż autora

I gwiazdka z nieba nie pomoże, kiedy brak natchnienia
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Tajemnica beczki z solą
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Serializacja MCU
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Od Lukrecji Borgii do bitew kosmicznych
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Półelfi łotrzyk w kanale burzowym
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Zwariowane studentki znów atakują
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Transformersy w krainie kucyków?
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Płomykówki i gadzinówki
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Jedyna nadzieja w lisiczce?
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Ken odkrywa patriarchat, czyli bunt postaci drugoplanowych
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.