Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 17 sierpnia 2022
w Esensji w Esensjopedii

Brian Levant
‹Nasza niania jest agentem›

EKSTRAKT:40%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułNasza niania jest agentem
Tytuł oryginalnyThe Spy Next Door
Dystrybutor Best Film
Data premiery12 marca 2010
ReżyseriaBrian Levant
ZdjęciaDean Cundey
Scenariusz
ObsadaJackie Chan, Amber Valletta, Madeline Carroll, Will Shadley, Alina Foley, Billy Ray Cyrus, Lucas Till
MuzykaDavid Newman
Rok produkcji2010
Kraj produkcjiUSA
Czas trwania94 min
WWW
Gatunekakcja, familijny, komedia
Zobacz w
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup

My name is Chan. Jackie Chan
[Brian Levant „Nasza niania jest agentem” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Jackie Chan jest od kilku dekad jedną ze stałych istniejących w światowym kinie – co roku pojawia się z nim co najmniej jeden film, w którym sympatyczny aktor urodzony w Hong Kongu produkuje się ekwilibrystycznie, popisując się swoją sprawnością fizyczną oraz znakomitą vis comica. Zmienia się jedynie forma występów Jackiego oraz przedział wiekowy, do którego skierowane są jego filmy.

Dariusz Kuźma

My name is Chan. Jackie Chan
[Brian Levant „Nasza niania jest agentem” - recenzja]

Jackie Chan jest od kilku dekad jedną ze stałych istniejących w światowym kinie – co roku pojawia się z nim co najmniej jeden film, w którym sympatyczny aktor urodzony w Hong Kongu produkuje się ekwilibrystycznie, popisując się swoją sprawnością fizyczną oraz znakomitą vis comica. Zmienia się jedynie forma występów Jackiego oraz przedział wiekowy, do którego skierowane są jego filmy.

Brian Levant
‹Nasza niania jest agentem›

EKSTRAKT:40%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułNasza niania jest agentem
Tytuł oryginalnyThe Spy Next Door
Dystrybutor Best Film
Data premiery12 marca 2010
ReżyseriaBrian Levant
ZdjęciaDean Cundey
Scenariusz
ObsadaJackie Chan, Amber Valletta, Madeline Carroll, Will Shadley, Alina Foley, Billy Ray Cyrus, Lucas Till
MuzykaDavid Newman
Rok produkcji2010
Kraj produkcjiUSA
Czas trwania94 min
WWW
Gatunekakcja, familijny, komedia
Zobacz w
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
„Nasza niania jest agentem” to produkt definitywnie skierowany do najmłodszych widzów. Jackie gra chińskiego szpiega, który funkcjonuje pod kamuflażem sympatycznego mieszkańca amerykańskich przedmieść. Boba Ho poznajemy w momencie, kiedy sam wysyła się na emeryturę, ponieważ zakochał się w swojej sąsiadce, uroczej Gillian. Problem polega na tym, że kobieta samotnie wychowuje trójkę dzieci, które, delikatnie mówiąc, nie pałają zbyt wielką estymą do spokojnego, wyważonego Boba.
Schemat fabularny, znany z chociażby takich filmów jak „Pacyfikator” z Vinem Dieselem, wymaga, aby na scenie pojawił się jakiś szwarccharakter, który zagrozi bliskim Boba, sprawiając przy okazji, że Bob będzie mógł udowodnić niechętnym dzieciakom, jak fajnym jest gościem. W tym przypadku tym niecnym osobnikiem jest pewien rosyjski mafioso, oczywiście z nieodłączną świtą przepakowanych sługusów i ekstrawagancką wspólniczką płci żeńskiej. Będą sceny akcji, pojawi się sporo humoru i znajdzie się miejsce na wiele dramatycznych chwil, przede wszystkim wtedy, gdy Bob będzie musiał przeżyć sam na sam z bojowo nastawionymi dzieciakami.
Jackie kopie, skacze, obrywa, robi miny, czyli pokazuje to, na czym zna się najlepiej, nie wychodząc równocześnie ani na jotę poza swój pielęgnowany od lat ekranowy image milusińskiego zawadiaki, który jest mistrzem radzenia sobie z różnego rodzaju tarapatami. Choć widać, że mający już na karku 55 lat Chan nie wykonuje wszystkich swoich popisów kaskaderskich, nie robi to większej różnicy, bowiem z jego strony dostajemy akurat calutki arsenał filmowych środków, za które go pokochaliśmy.
Problemem filmu Levanta jest natomiast wypływające z każdego kąta efekciarstwo, czasem przyjemnie parodiujące szpiegowskie klasyki, a czasem po prostu umieszczone w filmie dla samego faktu posiadania jak największej ilości przegiętych gadżetów. Wygląda na to, jakby sam Jackie Chan, ze swoimi umiejętnościami i ekranową charyzmą, już nie wystarczał. Należy go obwarować wymyślną technologią i zrobić wszystko, by nie był on jedyną ekranową atrakcją.
Największym problemem filmu, bijącym na głowę wszystkie inne niedociągnięcia i pomyłki obsadowe, jest samo podejście twórców do oferowanego tematu oraz swojej zakładanej widowni. Wiadomym jest, że będąc już osobą dorosłą, nie potrafię ocenić filmu dla dzieci, przyjmując odpowiednią perspektywę, ale wydaje mi się, że w większości obecnych obrazów atakujących tę grupę docelową zawodzi brak zaufania twórców do dziecięcej wyobraźni. Wyraźnie to widać w filmie Levanta.
Jeszcze w latach 90. widać było twórczy szacunek do umiejętności przyswajania oraz wyobraźni najmłodszych widzów, ale w ciągu ostatniej dekady zaczęło z tym być coraz gorzej. Wszystko podaje się dzieciakom na tacy, nie pozwalając emocjonalnie zaangażować się w oglądane historie. Jasne, najmłodsi widzowie są zafascynowani gadżetami, szybką akcją i znakomitą realizacją techniczną, ale zaraz o tym zapominają, lecąc do kolejnego filmu oferującego podobne przeżycia. Nie widzę w tym wszystkim duszy, jedynie samą masowość. I pomimo tego, że Jackie Chan kopie, skacze, obrywa i robi miny jak za swoich najlepszych lat, „Nasza niania jest agentem” jest jednorazową rozrywką średniej klasy.
koniec
13 marca 2010

Komentarze

13 III 2010   22:29:52

słabiuchny film

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Lista śmierci: Odc. 6. Wielka ucieczka
Marcin Mroziuk

15 VIII 2022

Wprawdzie zamach na Steve’a Horna się powiódł, ale w efekcie główny bohater znajduje się w nie lada opałach, bo teraz krok w krok za nim podąża Tony Layun, który w dodatku korzysta z każdego możliwego wsparcia. Co ciekawe twórcy serialu nie tylko postarali się, aby obserwowanie tego pościgu dostarczyło widzom sporo emocji, ale wykorzystują te wydarzenia do ukazania nieco bardziej ludzkiego oblicza Jamesa Reece’a.

więcej »

East Side Story: Krwawiący i płonący step
Sebastian Chosiński

14 VIII 2022

Przed ośmioma laty kazachska reżyserka Marina Kunarowa nakręciła wyjątkowo nieudane kino akcji pod postacią „Polowania na Ducha”. Na szczęście kolejny jej projekt to film z zupełnie innego wymiaru. W „Płaczu Wielkiego Stepu” postanowiła bowiem zmierzyć się z tragiczną historią swojej ojczyzny i tym samym oddać hołd ponad ośmiu milionom Kazachów, którzy stracili życie w wyniku głodu i represji w latach 20. i 30. XX wieku.

więcej »

Peryferia: Odc. 2. Nie ma ucieczki od przeznaczenia
Marcin Mroziuk

12 VIII 2022

Mogłoby się wydawać, że upadek w bezdenną przepaść powinien nieuchronnie zakończyć się śmiercią. Szybko przekonamy się jednak, że w przypadku dziury na polu Abbottów tak się nie dzieje. Nieco więcej na temat właściwości tego niezwykłego obiektu dowiadujemy się dopiero pod koniec odcinka.

więcej »

Polecamy

Kevin Smith. Sprzedawcy 2

Do sedna:

Kevin Smith. Sprzedawcy 2
— Marcin Knyszyński

Kevin Smith. Jay i Cichy Bob kontratakują
— Marcin Knyszyński

Kevin Smith. Dogma
— Marcin Knyszyński

Kevin Smith. W pogoni za Amy
— Marcin Knyszyński

Kevin Smith. Szczury z supermarketu
— Marcin Knyszyński

Kevin Smith. Sprzedawcy
— Marcin Knyszyński

Richard Kelly. Pułapka
— Marcin Knyszyński

Richard Kelly. Koniec świata
— Marcin Knyszyński

Richard Kelly. Donnie Darko
— Marcin Knyszyński

Alejandro González Iñárritu. Zjawa
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Inne recenzje

SPF – Subiektywny Przegląd Filmów (14)
— Jakub Gałka

Tegoż twórcy

Krótko o filmach: Listopad 2002
— Łukasz Kustrzyński, Eryk Remiezowicz

Tegoż autora

Kopać czy nie kopać?
— Dariusz Kuźma

Oblicza wojny
— Dariusz Kuźma

W poszukiwaniu drugiego pilota
— Dariusz Kuźma

Filmowy samolot bez skrzydeł
— Dariusz Kuźma

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.