Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 12 sierpnia 2022
w Esensji w Esensjopedii

Komiksy

Magazyn CCXVIII

Podręcznik

Kulturowskaz MadBooks Skapiec.pl

Nowości

komiksowe

więcej »

Zapowiedzi

komiksowe

więcej »

Grzegorz Rosiński, Yves Sente
‹Thorgal #34: Kah-Aniel (oprawa miękka)›

EKSTRAKT:60%
WASZ EKSTRAKT:
36,0 (60,0) % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułThorgal #34: Kah-Aniel (oprawa miękka)
Scenariusz
Data wydania19 listopada 2013
RysunkiGrzegorz Rosiński
Wydawca Egmont
CyklThorgal
ISBN9788323761839
Gatunekfantasy
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup

W drodze do Bag Dadhu
[Grzegorz Rosiński, Yves Sente „Thorgal #34: Kah-Aniel (oprawa miękka)” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
To nie przypadek ani błąd w druku, że na okładkach kolejnych odsłon „Thorgala” (zarówno serii głównej, jak i pobocznych) na pierwszym miejscu wymienione jest nazwisko rysownika, a dopiero na drugim scenarzysty. Od dłuższego już bowiem czasu warstwa fabularna jest tym, co w komiksie szwankuje, a plastyczna – tym, co go przed porażką ratuje. Przypadek „Kah-Aniela” jedynie to potwierdza.

Sebastian Chosiński

W drodze do Bag Dadhu
[Grzegorz Rosiński, Yves Sente „Thorgal #34: Kah-Aniel (oprawa miękka)” - recenzja]

To nie przypadek ani błąd w druku, że na okładkach kolejnych odsłon „Thorgala” (zarówno serii głównej, jak i pobocznych) na pierwszym miejscu wymienione jest nazwisko rysownika, a dopiero na drugim scenarzysty. Od dłuższego już bowiem czasu warstwa fabularna jest tym, co w komiksie szwankuje, a plastyczna – tym, co go przed porażką ratuje. Przypadek „Kah-Aniela” jedynie to potwierdza.

Grzegorz Rosiński, Yves Sente
‹Thorgal #34: Kah-Aniel (oprawa miękka)›

EKSTRAKT:60%
WASZ EKSTRAKT:
36,0 (60,0) % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułThorgal #34: Kah-Aniel (oprawa miękka)
Scenariusz
Data wydania19 listopada 2013
RysunkiGrzegorz Rosiński
Wydawca Egmont
CyklThorgal
ISBN9788323761839
Gatunekfantasy
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
„Kah-Aniel” to piąta odsłona cyklu o Thorgalu autorstwa Grzegorza Rosińskiego i belgijskiego scenarzysty Yves’a Sente’a (którzy współpracę zaczęli w 2004 roku od bardzo udanej dylogii „Zemsta hrabiego Skarbka”). Jeśli dodamy do tego jeszcze, że brukselczyk odpowiedzialny jest za stworzenie scenariuszy do czterech, jak do tej pory, albumów z podserii „Kriss de Valnor” (2010-2013), należałoby uznać go za jednego z najlepiej obeznanych w uniwersum Thorgala. Niestety, nie wpływa to w jakiś znaczący sposób na podniesienie jakości kolejnych tomów. W najnowszym kontynuowany jest wątek poszukiwań Aniela, najmłodszej z pociech walecznego Wikinga, którego już jakiś czas temu uprowadzili Czerwoni Magowie z Bliskiego Wschodu. Od tamtej pory zmierzają uparcie ku Bag Dadhu – Miastu Orła – gdzie mieści się ich legendarna siedziba, Thorgal natomiast podąża ich śladem, za towarzysza mając potężnego brodatego Rusina Petrowa (swoją drogą, kto wymyślał te dziwaczne rusińskie imiona?).
Uwalniając w finale poprzedniego tomu niewolników na statku-mieczu, Thorgal otrzymał niespodziewaną nagrodę – jedna z wyzwolonych kobiet, Saluma, posiada bowiem, jak się okazuje, sporą wiedzę na temat Czerwonych Magów, którą zresztą chętnie dzieli się ze zrozpaczonym ojcem. Dzięki niej Thorgal dowiaduje się nie tylko, dokąd należy się udać, szukając Aniela, ale przede wszystkim, co przyświecało tajemniczym mężczyznom w czerwonych habitach, kiedy zdecydowali się uprowadzić dziecko. Przy okazji czytelnicy zostają uraczeni także dramatyczną, choć raczej sztampową, opowieścią o podstępnej intrydze zawiązanej przed laty na dworze bliskowschodniego kalifa Ahmeda al-Waluda, w którą chcąc nie chcąc, wciągnięci zostali również Czerwoni Magowie. Jest to o tyle istotne, że ów spisek wywołał następnie efekt domina, który ostatecznie rykoszetem uderzył w rodzinę Thorgala. W pewnym sensie w „Kah-Anielu” otrzymujemy więc odpowiedzi na część pytań, które mnożone były przez Sente’a w poprzednich częściach cyklu. Dla równowagi jednak scenarzysta stawia także nowe pytania, co pozwala sądzić, że wątek syna Wikinga i Kriss będzie wałkowany jeszcze w kolejnych odsłonach.
Akcja „Statku-miecza” rozgrywała się na ziemiach Północy, album utrzymany był więc w tonacji śnieżnobiałej. W przypadku „Kah-Aniela” ma miejsce miła, przynajmniej temperaturowo, ale i kolorystycznie, odmiana. Docierając daleko na Południe, Thorgal i Petrow trafiają do świata zamieszkanego przez Arabów; zamiast śnieżnych równin, przemierzają teraz pustynne pustkowia. Ale też odwiedzają tętniące życiem egzotyczne miasta, wyrosłe w pobliżu dawnych oaz. Wszystko to pozwala Rosińskiemu po, zapewne dość monotonnej, pracy nad poprzednią częścią, dać teraz upust swemu zamiłowaniu do tworzenia prawdziwie malarskich, skrzących się barwami, kadrów. Grafika jest bezsprzecznie najmocniejszą stroną albumu. Zmiana stylu, dojrzewająca od kilku tomów, a wyraźnie już widoczna w „Statku-mieczu”, sprawia, że nawet jeśli mniej wciągająca okazuje się fabuła komiksu, to wzrok i tak przykuwają niezwykłe obrazy – właśnie, obrazy! bo większość rysunków tworzonych jest z rozmachem godnym znacznie większego formatu – serwowane przez polskiego artystę. Na zakończenie warto jeszcze wlać trochę otuchy w serca tych, którzy zwątpili w wartość głównej serii – zakończenie „Kah-Aniela” dobrze rokuje na przyszłość.
koniec
9 grudnia 2013

Komentarze

09 XII 2013   14:51:10

To co było już nie wróci.
Rysunki nie ratują tutaj niestety niczego ani nikogo.
Nudy na pudy.
Van Hamme - pomimo tego że jeszcze zyje - to sie w grobie przewraca...

09 XII 2013   17:36:27

Słaby ten Thorgal. Utrzymany w podobnym tonie co poprzedni Statek-miecz (nic specjalnego, ale ujdzie), lecz od niego słabszy. Po prostu nic ciekawego, nudne przygody, nudni i mało potrzebni bohaterowie. Nawet scena w łaźni jakaś taka niemrawa, a mogła przecież być perełka (przynajmniej na miarę tej, w której kąpały się razem Kriss i Aaricia). Rysunki-malunki też przeważnie średnie, najlepiej namalowana jest okładka (chciałbym mieć coś takiego na ścianie). Od dawna nie spodziewam się niczego dobrego po tej serii, ale i tak kupię następne tomy aż do końca. Wiadomo, długoletni sentyment robi swoje. Tylko czy Rosiński da radę zdążyć w tym dwuletnim cyklu? Ma już swoje lata. No ale jakby co, to pewnie zastąpi go jakiś Surżenko czy ktoś taki i Thorgal w końcu zawędruje aż do Australii...

10 XII 2013   07:23:18

Cóż nie jestem z tych co twierdzą ze seria skończyła się po przygodach w krainie Qua-ona się dla mnie zakończyła w momencie powrotu Thorgala i rodziny do wioski Wikingów. Seria Jolan była obiecująca ale tylko była, co do pozostałych pod serii- szkoda słów. Jak mówią słowa piosenki-trzeba wiedzieć kiedy zejść z sceny niepokonanym.

10 XII 2013   10:03:58

Niestety zgadzam się z powyższymi opiniami. Nudy panie, nudy. Nawet nie warto kupować, ale przeczytać w empiku nie zaszkodzi.

12 XII 2013   12:14:09

Uderzo przynajmniej wiedział, kiedy swoją serię zakończyć. A sądząc po schemacie przyszłości wydawniczej Thorgala, to pomimo połączenia dwóch serii pobocznych z wątkiem głównym, on się zbyt szybko nie skończy. Naprawdę lepiej by było, gdyby seria została zamknięta, zanim kapitalizm wyniszczy ją do szczętu.

13 XII 2013   21:59:00

Wręcz przeciwnie, seria się rozkręca a te wa tki poboczne każą czekać na dalszy ciąg

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Ta, która ocaliła tysiące
Agata Włodarczyk

11 VIII 2022

Historia Ireny dobiega końca na wielu płaszczyznach: bohaterka kończy swoje przemówienie, sadzi drzewo w dolinie Jerozolimy, opuszcza tereny Jad Waszem, a wkrótce i Izrael, wracając do komunistycznej Polski. Zostało jednak jeszcze kilka istotnych kwestii, o których trzeba było wspomnieć.

więcej »

Notatki z podróży
Agata Włodarczyk

10 VIII 2022

Nie każdy, kto mieszkał w obcym kraju, potrafi o nim pisać bez uprzedzeń, uciekać od porównań, celebrować inność i jednocześnie przedstawiać ją jako coś normalnego. Davidowi Camposowi w „Kassumai” się to udało.

więcej »

Finał najdłuższej przygody w historii polskiego komiksu
Maciej Jasiński

9 VIII 2022

Kajtek i Koko w swą kosmiczną podróż wyruszyli 29 kwietnia 1968 roku na łamach „Wieczoru Wybrzeża”, by zakończyć ją ponad cztery lata później, 31 lipca 1972 roku. Ukazało się w sumie niemal 1300 pasków. Rozpoczęte w 2018 roku nowe wydanie w postaci liczących po około 100 stron albumów, właśnie doczekało się finału. W trzy lata wydawnictwu Egmont udało się doprowadzić do końca tę najdłuższą historię, jaką stworzył Janusz Christa.

więcej »

Polecamy

Łatwe trudnego początki

Polscy podróżnicy:

Łatwe trudnego początki
— Marcin Osuch

Kumpel Mickiewicza
— Marcin Osuch

Prototyp Zagłoby
— Marcin Osuch

Wspomnienia jak żyła złota
— Marcin Osuch

Być jak Kmicic
— Marcin Osuch

Zobacz też

Inne recenzje

Przygody drugoplanowe
— Jakub Gałka

Tegoż twórcy

Hrabia Monte Skarbek
— Dagmara Trembicka-Brzozowska

Ten Polak to wspaniały zawodnik!
— Konrad Wągrowski

Krótko o komiksach: Opowieść kompletna
— Marcin Osuch

Klasycznie i od nowa
— Dagmara Trembicka-Brzozowska

Legendarna Historia Polski: Umarł król, niech żyje król!
— Marcin Osuch

Legendarna Historia Polski: Gryzonie zemsty
— Marcin Osuch

Legendarna Historia Polski: Zanim pojawił się wiedźmin
— Marcin Osuch

Prosta historia
— Marcin Knyszyński

Hrabia Mieszko Skarbek
— Paweł Ciołkiewicz

Krótko o komiksach: Agent Żbik i brylanty
— Dagmara Trembicka-Brzozowska

Tegoż autora

Człowiek z duszą i sercem
— Sebastian Chosiński

Przez dziury w dachu widać księżyc nad górami
— Sebastian Chosiński

Przepastne archiwa wypełnione skarbami
— Sebastian Chosiński

Ziemia obca, lecz swoja
— Sebastian Chosiński

Z twarzą zwróconą na wschód…
— Sebastian Chosiński

Dybuki krążą wokół nas
— Sebastian Chosiński

Żółw i diabeł
— Sebastian Chosiński

Cyceron kontra piękna Ormianka
— Sebastian Chosiński

Bohater na przekór
— Sebastian Chosiński

Spaghetti-superbohaterstwo
— Sebastian Chosiński

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.