Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 21 kwietnia 2024
w Esensji w Esensjopedii

Komiksy

Magazyn CCXXXV

Podręcznik

Kulturowskaz MadBooks Skapiec.pl

Nowości

komiksowe

więcej »

Zapowiedzi

komiksowe

więcej »

Alexandre Révérend, Thierry Robin
‹Kraina Mikołajka›

EKSTRAKT:90%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułKraina Mikołajka
Scenariusz
Data wydania30 października 2018
RysunkiThierry Robin
Wydawca Kurc
ISBN978-83-952003-3-5
Format96s. 168x225mm
Cena39,90
Gatunekhumor / satyra
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup

Wielkie przygody małego Mikołaja
[Alexandre Révérend, Thierry Robin „Kraina Mikołajka” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Publikując „Krainę Mikołajka” Wydawnictwo Kurc przygotowało doskonały komiksowy prezent na Mikołajki, a może nawet i na gwiazdkę. Zbiór trzech krótkich, zabawnych historyjek rozgrywających się w fantastycznej krainie dostarczy radości czytelnikom w każdym wieku.

Paweł Ciołkiewicz

Wielkie przygody małego Mikołaja
[Alexandre Révérend, Thierry Robin „Kraina Mikołajka” - recenzja]

Publikując „Krainę Mikołajka” Wydawnictwo Kurc przygotowało doskonały komiksowy prezent na Mikołajki, a może nawet i na gwiazdkę. Zbiór trzech krótkich, zabawnych historyjek rozgrywających się w fantastycznej krainie dostarczy radości czytelnikom w każdym wieku.

Alexandre Révérend, Thierry Robin
‹Kraina Mikołajka›

EKSTRAKT:90%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułKraina Mikołajka
Scenariusz
Data wydania30 października 2018
RysunkiThierry Robin
Wydawca Kurc
ISBN978-83-952003-3-5
Format96s. 168x225mm
Cena39,90
Gatunekhumor / satyra
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
Dla porządku dodajmy tylko, że choć tytuł może to sugerować, nie chodzi o Mikołajka stworzonego przez René Goscinny’ego oraz Jean-Jacques’a Sempé, ale o Mikołaja przynoszącego prezenty. Główny bohater i jego świta zadebiutowali na polskim rynku już w roku 2001. W ciągu kolejnych trzech lat ukazały się wówczas na naszym rynku cztery albumy z przygodami małego Mikołaja stworzonymi przez Lewisa Trondheima oraz Thierry’ego Robina. Piętnaście lat później dostajemy album zawierający trzy kolejne opowieści, tym razem napisane przez Alexandre’a Reverenda. Uwijający się jak w ukropie przed nadchodzącymi świętami Mikołajek znów wpada w nie lada tarapaty.
Wszystko zaczyna się od opowieści „Alicja chce zmienić Gwiazdkę”. Mikołajek, niezawodny Puszek, Dabliki oraz Yeti muszą jakoś poradzić sobie z dość natrętną dziewczynką, która w wyniku niefortunnego zbiegu okoliczności dostała się do ich domu. Trzeba przyznać, że rezolutna Alicja wniosła do codziennej rutyny Mikołajka element nieprzewidywalności i radości. W kolejnej historii, zatytułowanej „Noc w supermarkecie”, Mikołajek podejmuje nieroztropną decyzję. Pozwala mianowicie, by jego sanie poprowadził Yeti. Okazuje się, że jego nadmiernie żywiołowy sposób powożenia prowadzi do tragedii – nasz bohater wypada z sań i musi szukać schronienia w… pobliskim supermarkecie. O ile zdarzenia rozgrywające się za dnia są dość rutynowe, o tyle nocą rozpoczyna się prawdziwa przygoda i zabawa. Na koniec dowiadujemy się, co tak naprawdę kryje się w kalendarzu adwentowym. Opowieść „Piekielny kalendarz” ukazuje perypetie Mikołajka, który został… wciągnięty do wnętrza takiego kalendarza i przeżył tam niezapomniane przygody.
Komiks, podobnie jak poprzednie odsłony przygód Mikołajka, jest utrzymany w konwencji opowieści bez słów. Cała narracja sprowadza się do warstwy obrazkowej. Wszystkie historyjki zostały przedstawione w postaci sekwencji kadrów, które mają mówić same za siebie. I trzeba przyznać, że faktycznie mówią. Autorzy zadbali, żeby opowieść była możliwie jednoznaczna i zrozumiała. Bardzo pomagają w tym niesamowicie ekspresyjne i bardzo przejrzyste rysunki Thierry’ego Robina. W dwóch pierwszych historyjkach rysownik rygorystycznie stosuje dziewięciopolową siatkę wyznaczającą układ paneli. Nie znaczy to, że na każdej planszy znajduje się dziewięć kadrów – czasami bowiem pojawiają się kadry większe, ale zawsze są one rezultatem połączenia sąsiadujących ze sobą pól. Jest to układ przywołujący skojarzenia ze schematem zastosowanym w „Strażnikach” Moore’a i Gibbonsa. Na większą dozę szaleństwa pozwala sobie rysownik w ostatniej opowieści – tutaj wnętrze adwentowego kalendarza rządzi się już zupełnie innymi prawami. Znajdziemy w tej historii znacznie więcej interesujących zabaw formalnych, stanowiących ciekawe urozmaicenie komiksu. Całość doskonale uzupełniają żywe i jaskrawe kolory Corinne Bertrand.
Komiks może stanowić doskonały prezent Mikołajkowy i gwiazdkowy dla grzecznych dzieci w każdym wieku. Album przykuwa uwagę warstwą graficzną oraz starannym opracowaniem edytorskim. Świetne rysunki, dynamiczne i zabawne historie bez wątpienia spodobają się najmłodszym czytelnikom, ale docenią je również starsi koneserzy opowieści obrazkowych. Brak słów jest sporym atutem tej publikacji. Można bowiem bawić się z dziećmi we wspólne „czytanie” tych historyjek i dopowiadanie własnych dialogów. Te opowiastki wręcz zapraszają do takiej interakcji, która może dostarczyć masę radości, a przy okazji można ją także potraktować jako atrakcyjny trening dziecięcej kreatywności.
koniec
21 listopada 2018

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Idź do krateru wulkanu Snæfellsjökull…
Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

20 IV 2024

Powieść „Podróż do wnętrza Ziemi” Juliusza Verne′a została opublikowana w 1864 roku i choć nawet wówczas zaprezentowane w niej teorie miały w sobie o wiele więcej z fantastyki niż nauki, to do dziś zachwyca kolejne pokolenia czytelników. Dla tych, którzy wolą rysunki od żywego tekstu, Egmont przygotował jej wierną adaptację komiksową.

więcej »

Zamknięcie etapu
Andrzej Goryl

19 IV 2024

Dziesiąty tom „Ms Marvel” jest jednocześnie ostatnim pisanym przez G. Willow Wilson – autorkę, która zapoczątkowała tę serię i stworzyła postać Kamali Khan. Scenarzystka prowadziła tę postać przez ponad pięćdziesiąt zeszytów, a jej cykl przez cały ten czas utrzymywał równy, wysoki poziom (z drobnymi potknięciami, nie rzutującymi na ogólną jakość). Jak wypadło zakończenie tej serii?

więcej »

Małe sprzeczki w nowej rodzinie
Maciej Jasiński

18 IV 2024

Pierwsze dwa tomy serii „Pan Borsuk i pani Lisica” były naprawdę interesującymi komiksami przedstawiającymi wspólne życie dwóch zupełnie obcych kulturowo rodzin. Pan Borsuk wychowujący samotnie trójkę dzieci oraz pani Lisica, która wraz z córką musiała uciekać przed myśliwymi – zamieszkali razem w norce, tworząc z czasem jedno gospodarstwo domowe. W kolejnych albumach czytelnicy będą mieli okazję lepiej poznać bohaterów.

więcej »

Polecamy

Batman zdemitologizowany

Niekoniecznie jasno pisane:

Batman zdemitologizowany
— Marcin Knyszyński

Superheroizm psychodeliczny
— Marcin Knyszyński

Za dużo wolności
— Marcin Knyszyński

Nigdy nie jest tak źle, jak się wydaje
— Marcin Knyszyński

„Incal” w wersji light
— Marcin Knyszyński

Superhero na sterydach
— Marcin Knyszyński

Nowe status quo
— Marcin Knyszyński

Fabrykacja szczęśliwości
— Marcin Knyszyński

Pusta jest jego ręka! Część druga
— Marcin Knyszyński

Pusta jest jego ręka! Część pierwsza
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Tegoż twórcy

Historia w obrazkach: …co usta słodsze ma od malin
— Sebastian Chosiński

Krótko o komiksach: Śmierć Stalina
— Marcin Osuch

Historia w obrazkach: Tak zdychają zbrodniarze!
— Sebastian Chosiński

Krótko o komiksach: Styczeń 2004
— Sebastian Chosiński, Wojciech Gołąbowski

Krótko o komiksach: Listopad 2001
— Marcin Herman, Paweł Nurzyński

Tegoż autora

Piękny umysł
— Paweł Ciołkiewicz

Mieć chaos w sobie
— Paweł Ciołkiewicz

Blask z innej przestrzeni
— Paweł Ciołkiewicz

Między prawdą a kłamstwem
— Paweł Ciołkiewicz

Nosferatu ponad wszystko
— Paweł Ciołkiewicz

Obrzęd przejścia
— Paweł Ciołkiewicz

Szklane domy
— Paweł Ciołkiewicz

Miejska pułapka
— Paweł Ciołkiewicz

Przeciwstawić się losowi
— Paweł Ciołkiewicz

Powszechna historia nikczemności
— Paweł Ciołkiewicz

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.