Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 17 sierpnia 2022
w Esensji w Esensjopedii

Komiksy

Magazyn CCXVIII

Podręcznik

Kulturowskaz MadBooks Skapiec.pl

Nowości

komiksowe

więcej »

Zapowiedzi

komiksowe

więcej »

Jeff Lemire, Dean Ormston
‹Czarny młot #3: Era Zagłady. Część 1›

EKSTRAKT:90%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułCzarny młot #3: Era Zagłady. Część 1
Scenariusz
Data wydania3 lipca 2019
RysunkiDean Ormston
PrzekładTomasz Sidorkiewicz
Wydawca Egmont
CyklCzarny Młot
ISBN9788328142770
Format132s. 170x260mm
Cena49,99
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup

Poznać prawdę o sobie
[Jeff Lemire, Dean Ormston „Czarny młot #3: Era Zagłady. Część 1” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Jeff Lemire święci obecnie zasłużone triumfy na polskim rynku. Mamy szansę czytać jego opowieści, które choć są bardzo zróżnicowane, posiadają jedną wspólną cechę. Wszystkie są świetne. Obojętne, czy Kanadyjczyk opowiada o dramatach podwodnych spawaczy, kryzysach rodzin z małych miasteczek, czy problemach zagubionych robotów, to zawsze robi to doskonale. Równie dobrze radzi sobie z opowieściami superbohaterskimi, co potwierdza seria „Czarny Młot”

Paweł Ciołkiewicz

Poznać prawdę o sobie
[Jeff Lemire, Dean Ormston „Czarny młot #3: Era Zagłady. Część 1” - recenzja]

Jeff Lemire święci obecnie zasłużone triumfy na polskim rynku. Mamy szansę czytać jego opowieści, które choć są bardzo zróżnicowane, posiadają jedną wspólną cechę. Wszystkie są świetne. Obojętne, czy Kanadyjczyk opowiada o dramatach podwodnych spawaczy, kryzysach rodzin z małych miasteczek, czy problemach zagubionych robotów, to zawsze robi to doskonale. Równie dobrze radzi sobie z opowieściami superbohaterskimi, co potwierdza seria „Czarny Młot”

Jeff Lemire, Dean Ormston
‹Czarny młot #3: Era Zagłady. Część 1›

EKSTRAKT:90%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułCzarny młot #3: Era Zagłady. Część 1
Scenariusz
Data wydania3 lipca 2019
RysunkiDean Ormston
PrzekładTomasz Sidorkiewicz
Wydawca Egmont
CyklCzarny Młot
ISBN9788328142770
Format132s. 170x260mm
Cena49,99
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
Trzeci tom przynosi kilka rozstrzygnięć, ale jednocześnie zapowiada dalsze emocje. Córka Josepha Webera, Lucy, przejęła po swoim ojcu pałeczkę i teraz to ona jest superbohaterką. Stała się następczynią Czarnego Młota, herosa walczącego niegdyś u boku Abrahama Slama, Golden Gail, Barbaliena, Madame Dragonfly i Pułkownika Weirda. Dziewczyna rozwiązała zagadkę ich zniknięcia. Poprzedni tom zakończył się dramatycznym cliffhangerem, w którym Lucy pojawiła się na zagubionej farmie w swoim nowym wcieleniu i zakomunikowała zaskoczonym bohaterom, że wszystko pamięta. I właśnie w tym samym momencie rozpoczyna się tom trzeci. Lucy już ma powiedzieć, co wie o ich sytuacji. Bohaterowie zamierają, a czytelnicy wstrzymują oddech. I wtedy dziewczyna… znika. Tak po prostu.
I od tego momentu zdarzenia biegną dwutorowo. Z jednej strony śledzimy perypetie Lucy Weber, która trafia do dziwnej rzeczywistości wypełnionej tajemniczymi i upiornymi postaciami. Atmosfera przypomina tu trochę tę, jaką znamy chociażby z opowieści o Sandmanie, czy Hellboyu. Jest mroczno i nieco poetycko. Z drugiej strony zaś śledzimy sytuację na zagubionej farmie. I trzeba przyznać, że tu jest nie mniej dziwnie. Choć w tym przypadku dziwność sytuacji sprowadza się do tego, że uwięzionym na farmie bohaterom zaczyna się… układać w życiu. Chociaż nie wszystkim. Wydarzenia stopniowo zmierzają do zaskakującego finału, w którym Lemire funduje czytelnikom kolejny dramatyczny cliffhanger. Zagadka farmy zostaje rozwiązana, ale tak naprawdę jest to dopiero początek prawdziwych problemów. Czy świat czeka zagłada?
Na planszach komiksu znów aż roi się od rozmaitych odniesień do superbohaterskich komiksów oraz filmów. Tym razem sporo tu nawiązań do wykreowanego przez Neila Gaimana uniwersum Sandmana. Znajdziemy także pewne wątki przywołujące skojarzenia z kinowym „Matrixem”. Lemire wprowadza nawet do tej superbohaterskiej opowieści bohaterów, których wykreował na potrzeby innych serii, udowadniając tym samym, że potrafi zadbać o spójność swojego uniwersum. O warstwie graficznej trudno powiedzieć coś nowego. Rysunki Deana Ormstona nadal prezentują się wybornie. Album znów uzupełnia galeria interesujących dodatków. „Czarny Młot” pozostaje doskonałą pozycją dla wszystkich miłośników komiksu, obojętne czy są fanami komiksu superbohaterskiego, czy za tym gatunkiem nie przepadają. Wartka akcja przyprawiona odrobiną refleksyjności dostarcza rozrywki na wysokim poziomie.
koniec
19 sierpnia 2019

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Wieczna wojna
Marcin Knyszyński

17 VIII 2022

Przed nami trzeci punkt zwrotny w historii mutantów Marvela. Zdecydowanie najbardziej istotny, choć nie wyróżniający się fabularnie. Potężny Cable i jego podopieczna imieniem Hope, w której wielu widzi zbawiciela mutanciej społeczności, wracają do czasów teraźniejszych – nikt tu jednak nie czeka na nich z kwiatami.

więcej »

Hołd niemalże wzorcowy
Maciej Jasiński

16 VIII 2022

15 listopada 2008 roku zmarł Janusz Christa. Redakcja „Zeszytów Komiksowych” zrobiła wówczas najlepsze, co mogli – przygotowała numer poświęcony twórcy Kajka i Kokosza, który ukazał się pół roku później. I jest to do dziś jedyna tak obszerna publikacja poświęcona osobie i twórczości tego wybitnego polskiego komiksiarza.

więcej »

Tam piekło twe, gdzie serce twoje
Marcin Knyszyński

15 VIII 2022

Egmont bardzo konsekwentnie podszedł do tematu zbiorczych edycji „Hellblazera” – w lipcu otrzymaliśmy trzeci, ostatni tom autorstwa Jamesa Delano. To właśnie ten Brytyjczyk, stworzył postać Johna Constantine’a od podstaw – opierając się na kilku podstawowym założeniach Alana Moore’a. W życiu ulicznego maga z Liverpoolu skończył się pewien etap – zobaczymy dziś jak to wyglądało.

więcej »

Polecamy

Łatwe trudnego początki

Polscy podróżnicy:

Łatwe trudnego początki
— Marcin Osuch

Kumpel Mickiewicza
— Marcin Osuch

Prototyp Zagłoby
— Marcin Osuch

Wspomnienia jak żyła złota
— Marcin Osuch

Być jak Kmicic
— Marcin Osuch

Zobacz też

Inne recenzje

Krótko o komiksach: Ostry zakręt
— Marcin Knyszyński

Tegoż twórcy

Na właściwych torach
— Marcin Knyszyński

Po krawędzi monety
— Marcin Knyszyński

Kto jest godzien?
— Marcin Knyszyński

Początek uniwersum
— Marcin Knyszyński

Nie przegap: Maj 2021
— Esensja

Wolności!
— Marcin Knyszyński

Wikingowie
— Paweł Ciołkiewicz

Światło i mrok
— Paweł Ciołkiewicz

Superbohaterska nostalgia
— Paweł Ciołkiewicz

Kto obroni Niebiosa?
— Sebastian Chosiński

Tegoż autora

Wszechświat w myślach i dłoniach…
— Paweł Ciołkiewicz

Zrób to sam
— Paweł Ciołkiewicz

Cyberiada
— Paweł Ciołkiewicz

Rządy tłumu tępych idiotów
— Paweł Ciołkiewicz

Początek nowego życia
— Paweł Ciołkiewicz

Pod Troją bez zmian
— Paweł Ciołkiewicz

Subtelna różnica pomiędzy haniebną masakrą a bohaterskim podbojem
— Paweł Ciołkiewicz

Nowa perspektywa
— Paweł Ciołkiewicz

Iść w stronę słońca
— Paweł Ciołkiewicz

Dziecko, artysta i stary naukowiec
— Paweł Ciołkiewicz

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.