Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 28 lutego 2024
w Esensji w Esensjopedii

Komiksy

Magazyn CCXXXIII

Konkursy

Podręcznik

Kulturowskaz MadBooks Skapiec.pl

Nowości

komiksowe (wybrane)

więcej »

Zapowiedzi

komiksowe

więcej »

Guy Delisle
‹Vademecum złego ojca #1›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułVademecum złego ojca #1
Scenariusz
Data wydania30 czerwca 2019
RysunkiGuy Delisle
Wydawca Kultura Gniewu
CyklVademecum złego ojca
ISBN978-83-66128-14-9
Format192s. 127×180 mm
Cena39,90
Gatunekhumor / satyra, obyczajowy
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup

Bycie ojcem jest męczące, ale też zabawne
[Guy Delisle „Vademecum złego ojca #1”, Guy Delisle „Vademecum złego ojca #2” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Guy Delisle to twórca doskonale znany w Polsce, głównie dzięki swym komiksowym reportażom, w których zabierał czytelników w odległe miejsca i opisywał w ciekawy sposób obserwowany świat oraz jego mieszkańców. Tym razem nie opuszcza prawie domu, a głównymi bohaterami są ojciec i dwójka jego małych dzieci. Czy „Vademecum złego ojca” to nietypowy poradnik dla rodziców, czy może coś wręcz przeciwnego?

Maciej Jasiński

Bycie ojcem jest męczące, ale też zabawne
[Guy Delisle „Vademecum złego ojca #1”, Guy Delisle „Vademecum złego ojca #2” - recenzja]

Guy Delisle to twórca doskonale znany w Polsce, głównie dzięki swym komiksowym reportażom, w których zabierał czytelników w odległe miejsca i opisywał w ciekawy sposób obserwowany świat oraz jego mieszkańców. Tym razem nie opuszcza prawie domu, a głównymi bohaterami są ojciec i dwójka jego małych dzieci. Czy „Vademecum złego ojca” to nietypowy poradnik dla rodziców, czy może coś wręcz przeciwnego?

Guy Delisle
‹Vademecum złego ojca #1›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułVademecum złego ojca #1
Scenariusz
Data wydania30 czerwca 2019
RysunkiGuy Delisle
Wydawca Kultura Gniewu
CyklVademecum złego ojca
ISBN978-83-66128-14-9
Format192s. 127×180 mm
Cena39,90
Gatunekhumor / satyra, obyczajowy
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
Okładka i tytuł mogą sugerować, że główny bohater jest złym ojcem, że źle sprawuje swą rodzicielską opiekę. Ale tak nie jest, poza kilkoma wyjątkami, gdy np. próbuje udawać trupa, żeby przestraszyć syna. W większości przypadków zmaga się on po prostu z tym, z czym każdy rodzic musi się zmierzyć każdego dnia. Musi łączyć pracę w domu z obowiązkami oraz opieką nad pociechami, musi odpowiadać na setki męczących pytań, musi przygotowywać posiłki, dokonywać napraw i wyjaśniać dziesiątki trudnych spraw, których dzieci nie rozumieją.
Nie jest wiec zły, ale raczej zwyczajny i zapracowany. Ciągle ślęczy nad deską kreślarską czy biurkiem, a tupot małych stóp go co chwilę rozprasza. Przedstawione w tych komiksach historie w większości każdy rodzic zna ze swego życia, choć może w nieco zmodyfikowanej formie. Kładzenie zęba pod poduszką i zapominanie o podmianie go na monetę; wyjaśnienie, że połknięta pestka nie zacznie kiełkować w żołądku; orientowanie się w niedzielny wieczór, że dziecko nie ma ćwiczeń, w których miał zrobić zadania na poniedziałek – ot zwykłe codzienne zdarzenia w domu, w którym są dzieci.

Guy Delisle
‹Vademecum złego ojca #2›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułVademecum złego ojca #2
Scenariusz
Data wydania20 stycznia 2020
RysunkiGuy Delisle
PrzekładAda Wapniarska
Wydawca Kultura Gniewu
CyklVademecum złego ojca
ISBN978-83-66128-32-3
Format192s. 127 × 180 mm
Cena39,90
Gatunekhumor / satyra, obyczajowy
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
Jeśli ktoś został przedstawiony w tym komiksie w złym świetle, to wcale nie tytułowy ojciec, a matka dzieci. Jest jej niewiele. Gdzieś w informacji, że nie będzie jej na obiedzie, bo spotka się z koleżankami. A gdy już się pojawia, to jako surowy straszak, którego gniewu próbują uniknąć domownicy. Można odnieść wrażenie, że całość obowiązków wychowawczych spoczywa na ojcu – to on odprowadza na basen, zabiera dzieci nad morze, chodzi na wycieczki, dba o posiłki i kładzie spać.
Guy Delisle stworzył komiksy, w których jest zabawnie i bardzo życiowo. Gdy samemu także się jest rodzicem, czytając te historyjki co rusz człowiek się orientuje, że coś podobnego też jemu się kiedyś przydarzyło, gdy dzieci były mniejsze. Czy jednak było się wtedy złym ojcem? Absolutnie nie, bo na tym właśnie polega przewrotność tytułu tych komiksów. Więc nie należy traktować owych albumów jako informator czy zbiór niezbędnych wiadomości – bardziej jak przerysowane zapiski z życia rodzica, które jest pełne radosnych chwil, ale też masy poświęcenia i niezbędnej cierpliwości.
Co robić, gdy dzieci nie dają pracować w domu i ciągle zamęczają pytaniami? Jeśli przeczytasz ten komiks wcale nie uzyskasz odpowiedzi na te pytania, ale przynajmniej się pośmiejesz.
Plusy:
  • zabawne historie z życia rodziców
  • możliwość odkrycia, że na tle bohatera jest się całkiem normalnym ojcem
koniec
5 października 2020

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

To jedzenie robi jedzenie!
Dagmara Trembicka-Brzozowska

27 II 2024

„Delisie” to trochę fenomen - personifikacje jedzenia narodzone na DeviantArcie autorki rysunków, Magdaleny Kani znanej jako Meago, zdobyły sporą popularność wśród internautów i trafiły w końcu na papier.

więcej »

Dobrze, że to już koniec
Maciej Jasiński

26 II 2024

Cykl „Batman Metal” wydawał mi się projektem o niezbyt dużym potencjale na kontynuację, jednak byłem w błędzie, bo Scott Snyder postanowił to mocno rozbudować. Po drodze do finału mieliśmy w tym świecie jeszcze pięć tomów „Ligi Sprawiedliwości”, album „Wojna totalna: Rok łotrów” oraz dwa tomy „Batman, który się śmieje” i „Batman, który się śmieje: Zarażeni”. Cykl „Death Metal” definitywnie kończy ten tworzony od lat projekt. Czy warto było czekać, aby poznać finał?

więcej »

W oparach nostalgii
Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

25 II 2024

„Czułe pożegnanie, część 2” to, jak sam tytuł wskazuje, pożegnanie z serią „Deadly Class”. I choć nie wiem, czy jest ono czułe, to na pewno nostalgiczne. Będzie mi bardzo brakowało tego tytułu.

więcej »

Polecamy

Superheroizm psychodeliczny

Niekoniecznie jasno pisane:

Superheroizm psychodeliczny
— Marcin Knyszyński

Za dużo wolności
— Marcin Knyszyński

Nigdy nie jest tak źle, jak się wydaje
— Marcin Knyszyński

„Incal” w wersji light
— Marcin Knyszyński

Superhero na sterydach
— Marcin Knyszyński

Nowe status quo
— Marcin Knyszyński

Fabrykacja szczęśliwości
— Marcin Knyszyński

Pusta jest jego ręka! Część druga
— Marcin Knyszyński

Pusta jest jego ręka! Część pierwsza
— Marcin Knyszyński

Superbohater zza biurka
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Inne recenzje

Pomścić córkę!
— Konrad Wągrowski

Kronika wypadków ojcowskich
— Konrad Wągrowski

Tegoż twórcy

Ale o co chodzi
— Dagmara Trembicka-Brzozowska

Esensja czyta dymki: Grudzień 2016
— Marcin Mroziuk, Marcin Osuch, Konrad Wągrowski

Kronika najdziwniejszego miejsca na Ziemi
— Sebastian Chosiński

W całkowitej ciemności można zobaczyć więcej
— Sebastian Chosiński

Phenian, miasto zamknięte
— Robert Wyrzykowski

Tegoż autora

Dobrze, że to już koniec
— Maciej Jasiński

Kacza nostalgia
— Maciej Jasiński

Kacza „Wyspa Skarbów”
— Maciej Jasiński

Conan znów wpada w kłopoty
— Maciej Jasiński

Pomysłowy tata
— Maciej Jasiński

Tort i świeczki dla Batmana
— Maciej Jasiński

Skarb dla pokolenia TM-Semic
— Maciej Jasiński

Moda na sukces
— Maciej Jasiński

Nie igraj z władcą mórz
— Maciej Jasiński

Klasyka w komiksowej szacie
— Maciej Jasiński

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.