Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 5 marca 2024
w Esensji w Esensjopedii

Komiksy

Magazyn CCXXXIII

Konkursy

Podręcznik

Kulturowskaz MadBooks Skapiec.pl

Nowości

komiksowe

więcej »

Zapowiedzi

komiksowe

więcej »

Grazia la Padula, Bartosz Sztybor
‹Tajemniczy kapelusz pana Pinon›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułTajemniczy kapelusz pana Pinon
Scenariusz
Data wydania12 września 2021
RysunkiGrazia la Padula
Wydawca Timof i cisi wspólnicy
ISBN978-83-66347-78-6
Format66s. 210x285 mm
Cena55,00
Gatunekfikcja
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup

Prawdziwa iluzja
[Grazia la Padula, Bartosz Sztybor „Tajemniczy kapelusz pana Pinon” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
„Tajemniczy kapelusz pana Pinon” to poruszająca impresja na temat wspomnień z dzieciństwa, traumy dorosłości, zwyczajnego bohaterstwa, straconej miłości oraz… prawdziwej magii.

Paweł Ciołkiewicz

Prawdziwa iluzja
[Grazia la Padula, Bartosz Sztybor „Tajemniczy kapelusz pana Pinon” - recenzja]

„Tajemniczy kapelusz pana Pinon” to poruszająca impresja na temat wspomnień z dzieciństwa, traumy dorosłości, zwyczajnego bohaterstwa, straconej miłości oraz… prawdziwej magii.

Grazia la Padula, Bartosz Sztybor
‹Tajemniczy kapelusz pana Pinon›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułTajemniczy kapelusz pana Pinon
Scenariusz
Data wydania12 września 2021
RysunkiGrazia la Padula
Wydawca Timof i cisi wspólnicy
ISBN978-83-66347-78-6
Format66s. 210x285 mm
Cena55,00
Gatunekfikcja
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
Akcja komiksu rozgrywa się w dwóch planach czasowych. We współczesności śledzimy rozpaczliwe poszukiwania prowadzone przez pewnego starszego pana. Tolek, bo tak ma na imię, to staruszek mieszkający w Paryżu, który uporczywie poszukuje … czarodzieja. Ma on bowiem do wykonania zadanie, któremu podoła tylko ktoś, kto doskonale zna się na magii. Drugi plan czasowy obejmuje natomiast zdarzenia rozgrywające się podczas drugiej wojny światowej – również w Paryżu. Obserwujemy tu karierę pewnego iluzjonisty, który pomimo wojny i okupacji Francji radzi sobie całkiem nieźle. Owszem, konieczne są pewne kompromisy i współpraca z nazistami, ale przecież nikt nie jest doskonały. Co więcej, jest on prawdziwym bohaterem w oczach pewnego dzieciaka. Tak, tak to dziecko, to również Tolek, tyle tylko, że sprzed lat. Chłopak idealizuje magika, a ten robi wszystko, by ten obraz legł w gruzach.
Co łączy te zdarzenia? Dlaczego dziś schorowany staruszek tak usilnie potrzebuje magika i jego czarodziejskiego kapelusza? Co zdarzyło się podczas wojny? Czy iluzjonista, którego wówczas poznał Tolek – pan Pinon – naprawdę był bohaterem? Czy może tylko doskonale udawał? A może to Tolek jest prawdziwym magikiem i potrafi z cynicznego karierowicza zrobić skłonnego do poświęceń człowieka? Bartosz Sztybor w tej prostej historii porusza kilka bardzo ważnych wątków. Jest tu mianowicie mowa o dziecięcej wyobraźni oraz naiwnym postrzeganiu świata, które ma jednak siłę kształtowania rzeczywistości. Opisane zostały także traumy związane z koniecznością życia w ekstremalnie trudnych czasach, w których nie było łatwo zachować uczciwość i przyzwoitość. Prawdziwym bohaterstwem było wówczas właśnie zachowanie zwykłej ludzkiej przyzwoitości. No i wreszcie mamy tu również refleksję o starości i związanych z nią dziwactwach. Bo czyż sędziwy Tolek uganiający się za magikiem i jego kapeluszem nie jawi się innym ludziom jako szaleniec, który nie potrafi już odnaleźć się w prawdziwym świecie? Jako śmieszny starzec, na którego nie warto zwracać uwagi?
Grazia la Padula zilustrowała tę opowieść w bardzo nastrojowy, subtelny sposób. Delikatna kreska posłużyła jej do wyczarowania cartoonowych postaci o bardzo charakterystycznych rysach twarzy. Szczególnie Tolek ze swoimi wielkimi okularami, przez które ogląda świat, wygląda bardzo specyficznie. Artystka tworzy nieco surrealistyczny obraz rzeczywistości, w której zaburzone zostają proporcje a perspektywa płata nieustannie figle. Wszystko to sprawia, że świat w którym żyje Tolek – zarówno dziś, jak i w czasie okupacji – wygląda jak zaczarowany. Wrażenie to wzmacniają pastelowe, stonowane kolory. We współczesności dominują odcienie żółci i przytłumionej zieleni, natomiast wojenne retrospekcje zostały przedstawione w odcieniach sepii. No i jest jeszcze świat magii ukryty we wnętrzu kapelusza mieniący się jaskrawymi czerwieniami i zieleniami. Wszystko to wygląda… magicznie.
„Tajemniczy kapelusz pana Pinon” to niepozorny komiks, który pod pretekstem opowieści o czarach i iluzji, porusza fundamentalne tematy. Uczciwość, bohaterstwo, miłość to główne wątki tej prostej historii. Dziecięca wyobraźnia i naiwność zyskują moc czynienia świata odrobinę lepszym. Prawda i iluzja nieustannie się przenikają. Co jest bardziej prawdziwe – to, co widzimy wokół nas tu i teraz, czy może wspomnienia, które nosimy ze sobą od dzieciństwa? Czy pogrążanie się w swoim wewnętrznym świecie i odcinanie od rzeczywistości musi być objawem jakiegoś niedostosowania, szaleństwa czy starości? Wzruszająca opowieść Bartosza Sztybora i Grazii La Paduli zachęca do takich refleksji, bo autorzy nie dają tutaj żadnych gotowych odpowiedzi, lecz raczej zachęcają do samodzielnego namysłu i zanurzenia się w świat iluzji…
koniec
17 lutego 2022

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Zmiana kursu
Marcin Knyszyński

4 III 2024

Trzeci tom zbiorczej edycji „Przygód Tintina” od Egmontu zawiera cztery kolejne odcinki przygód młodego reportera, chyba najsłynniejszej postaci w historii belgijskiego komiksu. Jesteśmy w czasach świetności Tintina - autor komiksu, legendarny Hergè, pomimo trudnych warunków i ograniczonej swobody twórczej (mamy lata 1939-1943) wprowadził bohatera w jego „złoty wiek”.

więcej »

Piękna baja!
Dagmara Trembicka-Brzozowska

3 III 2024

Oto kolejna publikacja z imprintu Krótkie Gatki, która nie dość, że jest śliczna, to jeszcze trafia do kategorii mądrych bajek.

więcej »

Kobieta ich bije
Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

2 III 2024

Krasnoludy w Świecie Akwilonu zrzeszają się w pięciu bractwach. Do tej pory poznaliśmy wszystkie, poza jednym – Bractwem Tarczy. Teraz czas to nadrobić w albumie „Tiss z Bractwa Tarczy”.

więcej »

Polecamy

Superheroizm psychodeliczny

Niekoniecznie jasno pisane:

Superheroizm psychodeliczny
— Marcin Knyszyński

Za dużo wolności
— Marcin Knyszyński

Nigdy nie jest tak źle, jak się wydaje
— Marcin Knyszyński

„Incal” w wersji light
— Marcin Knyszyński

Superhero na sterydach
— Marcin Knyszyński

Nowe status quo
— Marcin Knyszyński

Fabrykacja szczęśliwości
— Marcin Knyszyński

Pusta jest jego ręka! Część druga
— Marcin Knyszyński

Pusta jest jego ręka! Część pierwsza
— Marcin Knyszyński

Superbohater zza biurka
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Tegoż autora

Nosferatu ponad wszystko
— Paweł Ciołkiewicz

Obrzęd przejścia
— Paweł Ciołkiewicz

Szklane domy
— Paweł Ciołkiewicz

Miejska pułapka
— Paweł Ciołkiewicz

Przeciwstawić się losowi
— Paweł Ciołkiewicz

Powszechna historia nikczemności
— Paweł Ciołkiewicz

Wina ojca
— Paweł Ciołkiewicz

Słońce, wiatr i świergot ptaka w koronie drzew
— Paweł Ciołkiewicz

Serce na dłoni
— Paweł Ciołkiewicz

Droga do raju
— Paweł Ciołkiewicz

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.