Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 3 lipca 2022
w Esensji w Esensjopedii

Komiksy

Magazyn CCXVII

Podręcznik

Kulturowskaz MadBooks Skapiec.pl

Nowości

komiksowe

więcej »

Zapowiedzi

komiksowe

więcej »

Kieron Gillen, Dan Mora
‹Raz i na zawsze #1: Król nieumarły›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułRaz i na zawsze #1: Król nieumarły
Scenariusz
Data wydania9 lutego 2022
RysunkiDan Mora
PrzekładJacek Drewnowski
Wydawca Non Stop Comics
CyklRaz i na zawsze
ISBN978-83-8230-261-5
Format160s. 170 × 260 mm
Cena52,90
Gatunekfantasy
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup

Babcia na dworze Króla Artura
[Kieron Gillen, Dan Mora „Raz i na zawsze #1: Król nieumarły” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
A co, gdyby dziś Król Artur zmartwychwstał. Czy okazałby się wybawcą Anglii, ratując ją w czasie najmroczniejszych wieków, czy może raczej jej przekleństwem, napędzając nacjonalistyczne nastroje? O tym możecie przekonać się, sięgając po „Króla nieumarłego”, pierwszy tom nowej serii od Non Stop Comics „Raz & na zawsze”.

Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Babcia na dworze Króla Artura
[Kieron Gillen, Dan Mora „Raz i na zawsze #1: Król nieumarły” - recenzja]

A co, gdyby dziś Król Artur zmartwychwstał. Czy okazałby się wybawcą Anglii, ratując ją w czasie najmroczniejszych wieków, czy może raczej jej przekleństwem, napędzając nacjonalistyczne nastroje? O tym możecie przekonać się, sięgając po „Króla nieumarłego”, pierwszy tom nowej serii od Non Stop Comics „Raz & na zawsze”.

Kieron Gillen, Dan Mora
‹Raz i na zawsze #1: Król nieumarły›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułRaz i na zawsze #1: Król nieumarły
Scenariusz
Data wydania9 lutego 2022
RysunkiDan Mora
PrzekładJacek Drewnowski
Wydawca Non Stop Comics
CyklRaz i na zawsze
ISBN978-83-8230-261-5
Format160s. 170 × 260 mm
Cena52,90
Gatunekfantasy
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
Grupa fanatyków chcąca uczynić Brytanię ponownie wielką ze wszystkich sił próbuje doprowadzić do powrotu mitycznego Króla Artura. Teraz jest blisko tego celu, jak nigdy dotąd, ponieważ zespół archeologów odnalazł pochwę Excalibura. Takiego stanu rzeczy nie ma zamiaru tolerować babcia Duncana. Ta dziarska staruszka na co dzień mieszka w ośrodku opieki. Nikt, łącznie z jej wnukiem, nie ma pojęcia, że jest ona emerytowanym pogromcą demonów. Kryzysowa sytuacja sprawia jednak, że musi powrócić do swojej profesji.
Scenarzysta Kieron Gillen bawi się z czytelnikami, raz za razem przekształcając popkulturalne klisze po swojemu. W jego interpretacji najgorszym, co obecnie może spotkać Brytanię jest nadejście Artura, któremu daleko do mądrego i sprawiedliwego władcy. Jednocześnie przeciw armii jego wyznawców wysyła starszą, choć wciąż trzymającą gardę starszą panią i jej fajtłapowatego wnuka. W całe zamieszanie zostaje dodatkowo wmieszana atrakcyjna pani historyk, która póki co stanowi jedynie powabną ozdobę opowieści.
Nie mamy jednak powolnego budowania napięcia i subtelnego odkrywania kolejnych fragmentów układanki. To nie ten typ opowieści. Gillen sprawia, że akcja pędzi na łeb na szyję, a my niejednokrotnie jesteśmy zaskakiwani obrotem wydarzeń w nie mniejszym stopniu, co biedny Duncan. W efekcie można zarzucić „Raz & na zawsze”, że jest akcyjniakiem, który nie rozbudowuje postaci bohaterów. Na przykład o wspomnianej pani historyk nie dowiadujemy się praktycznie niczego. Negatywne postacie są ze swej natury złe i nie idzie za tym głębsza refleksja. Pozytywne natomiast zachowują się szlachetnie. Dotyczy to zwłaszcza Duncana, bo jego babcia, stanowiąca najmocniejszy punkt całej opowieści, lubi balansować na granicy tego co jest dopuszczalne by zrealizować swój cel.
Mam także wrażenie, że osoby, które nie siedzą w mitach o królu Arturze mogą się momentami poczuć zagubione. Ilość nawiązań i szczegółowych odwołań jest bowiem godna podziwu, ale nie zawsze sprzyja czytelności fabularnej. Być może osoby wychowane z kulturze anglosaskiej mają z tym mniej problemu, niemniej nad Wisłą może to powodować pewne zamieszanie. Na szczęście nie aż takie, by nie czerpać z lektury przyjemności.
Za tę w dużej mierze odpowiada także rysownik Dan Mora, znany u nas dzięki komiksowi „Klaus”, nad którym pracował z Grantem Morrisonem. Prezentuje dynamiczną kreskę, doskonale wpasowującą się w tempo fabuły. Do tego potrafi zabłysnąć kadrami odpowiednio mrocznymi i monumentalnymi. Jego wersja Króla Artura spokojnie może konkurować z przerażającymi Nazgulami od Petera Jacksona.
„Raz & na zawsze” jest bardzo chwalony przez zagraniczną prasę. Na razie nie wpadam aż w taki zachwyt, niemniej nie da się ukryć, że to pozycja wciągająca, której lektura sprawia dużo frajdy. To taki odpowiednik dobrego wakacyjnego blockbustera, w czasie którego wyłącza się mózg i bezkrytycznie rozkoszuje światem przedstawionym. Przy pierwszym tomie tyle wystarcza. Miejmy nadzieję, że w następnych odsłonach cykl będzie ewoluował.
koniec
12 maja 2022

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Mała Esensja: Ciepło, mimo że zimno
Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

3 VII 2022

Seria „W cieniu drzew” to reprezentant niedawno uruchomionej linii wydawniczej Egmontu skierowanej do najmłodszych. „Podmuch zimy” to jej drugi album… i zimny jest tylko z nazwy.

więcej »

Komiks na przeczekanie
Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

2 VII 2022

„Avengers: Wojna światów” to uzupełnienie eventu z Thorem w roli głównej. I to widać, ponieważ okazało się, że Mściciele niewiele mają w nim do powiedzenia.

więcej »

Uziemienie bogów
Marcin Knyszyński

1 VII 2022

Egmont regularnie wydaje najlepsze komiksy „Domu pomysłów” w jednym ze swych sztandarowych cykli – „Marvel Classic”. Trzecia seria „Thora”, autorstwa Josepha Michaela Straczynskiego, w której fani MCU znajdą kilka fajnych niespodzianek, musiała się w nim kiedyś znaleźć. Książę Asgardu powraca z Mjolnirem w dłoni! Na miesiąc przed kinową premierą „Thor. Miłość i grom” – wiadomo.

więcej »

Polecamy

Łatwe trudnego początki

Polscy podróżnicy:

Łatwe trudnego początki
— Marcin Osuch

Kumpel Mickiewicza
— Marcin Osuch

Prototyp Zagłoby
— Marcin Osuch

Wspomnienia jak żyła złota
— Marcin Osuch

Być jak Kmicic
— Marcin Osuch

Zobacz też

Tegoż twórcy

Nazywam się Klaus, Santa Klaus
— Marcin Osuch

Tegoż autora

Komiks na przeczekanie
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Za Midgard!
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Przełamując kadry
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Komiks przejściowy
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Człowiek, który spał w grobowcu
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Nibylandia ze skandynawskich mitów
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Nemo podbija stawkę
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Bombastyczne łowy Kravena
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Bagno wciąga
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Powielanie grzechów przeszłości
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.