Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 18 sierpnia 2022
w Esensji w Esensjopedii

Komiksy

Magazyn CCXVIII

Podręcznik

Kulturowskaz MadBooks Skapiec.pl

Nowości

komiksowe

więcej »

Zapowiedzi

komiksowe

więcej »

Don Lawrence, Martin Lodewijk
‹Storm #8: Żyjąca planeta / Vandaal Niszczyciel›

EKSTRAKT:60%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułStorm #8: Żyjąca planeta / Vandaal Niszczyciel
Scenariusz
Data wydania30 września 2019
RysunkiDon Lawrence
Wydawca Kurc
CyklStorm
ISBN978-83-953925-5-9
Format104s. 210 x 297 mm
Cena75,00
GatunekSF
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup

Stary, dobry (?) „Storm”
[Don Lawrence, Martin Lodewijk „Storm #8: Żyjąca planeta / Vandaal Niszczyciel” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Ze „Stormem” przez cały czas wygląda to tak, że czytam kolejne tomy i mam po lekturze jakieś przemyślenia, po czym sprawdzam swoje recenzje wcześniejszych albumów tego cyklu i widzę, że owe przemyślenia właściwie nie ulegają zmianie. Czyli co, historie „Żyjąca planeta” i „Vandaal Niszczyciel” to wciąż stary, dobry „Storm"? Tak – ale czy to dobrze?

Michał Misztal

Stary, dobry (?) „Storm”
[Don Lawrence, Martin Lodewijk „Storm #8: Żyjąca planeta / Vandaal Niszczyciel” - recenzja]

Ze „Stormem” przez cały czas wygląda to tak, że czytam kolejne tomy i mam po lekturze jakieś przemyślenia, po czym sprawdzam swoje recenzje wcześniejszych albumów tego cyklu i widzę, że owe przemyślenia właściwie nie ulegają zmianie. Czyli co, historie „Żyjąca planeta” i „Vandaal Niszczyciel” to wciąż stary, dobry „Storm"? Tak – ale czy to dobrze?

Don Lawrence, Martin Lodewijk
‹Storm #8: Żyjąca planeta / Vandaal Niszczyciel›

EKSTRAKT:60%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułStorm #8: Żyjąca planeta / Vandaal Niszczyciel
Scenariusz
Data wydania30 września 2019
RysunkiDon Lawrence
Wydawca Kurc
CyklStorm
ISBN978-83-953925-5-9
Format104s. 210 x 297 mm
Cena75,00
GatunekSF
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
Ostatnim tomem, jaki miałem w rękach, był piąty – i czytając go, zaczynałem się już trochę męczyć. Czułem, że jako czytelnik cały czas miałem do czynienia ze schematem – jasne, jak zawsze dostajemy oszałamiające ilustracje (szczególnie jeśli chodzi o krajobrazy i obce urządzenia oraz istoty), ale poza tym przez całą serię „Storm” trafiał do nowego miejsca rządzonego przez kolejny czarny charakter, z którym musiał walczyć, przy okazji ratując Rudowłosą, istniejącą w tym komiksie przede wszystkim po to, żeby ją ratować. I żeby pokazała trochę ciała. Wszystko to z narratorem bardzo lubiącym opisywać to, co dzieje się w kadrach. Na początku było super – pełna uroku ramotka, która działa – jednak od pewnego momentu mój entuzjazm zaczął stopniowo opadać.
Wychodzi na to, że chyba potrzebowałem dłuższej przerwy. Przeskoczyłem z tomu piątego do ósmego i proszę, okazuje się, że wciąż można się przy tej opowieści obrazkowej dobrze bawić. Owszem, ciągle czytam to wszystko trochę z przymrużeniem oka i nie mógłbym napisać o scenariuszu, że się nie zestarzał, ale jeśli odbiorca nadal będzie miał ochotę i zdrowie przyjmować serię z pewnym dystansem, nie powinien być rozczarowany. A powiedzieć, że dzięki widowiskowym ilustracjom Dona Lawrence’a jest tu na co popatrzeć, to nic nie powiedzieć.
Moim zdaniem nadal warto – przede wszystkim oglądać, choć przyznam, że ciekawi mnie, w jaki sposób świat „Storma” będzie rozwijał się dalej, co jeszcze nas czeka i od którego momentu będę mógł z czystym sumieniem powiedzieć, że nie mam już do czynienia z przestarzałą narracją. Przed polskim czytelnikiem sporo niewydanych u nas albumów, kto wie, co jeszcze się wydarzy?
Plusy:
  • ilustracje
  • i jeszcze raz: ilustracje
  • przy odpowiednim podejściu „Storm” to całkiem sympatyczna lektura
Minusy:
  • przestarzała narracja
  • schemat
  • choć Storm wciąż odwiedza nowe miejsca, czasem nie da się nie mieć odczucia, że gdziekolwiek jest, robi niemal to samo
koniec
28 czerwca 2022

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Wieczna wojna
Marcin Knyszyński

17 VIII 2022

Przed nami trzeci punkt zwrotny w historii mutantów Marvela. Zdecydowanie najbardziej istotny, choć nie wyróżniający się fabularnie. Potężny Cable i jego podopieczna imieniem Hope, w której wielu widzi zbawiciela mutanciej społeczności, wracają do czasów teraźniejszych – nikt tu jednak nie czeka na nich z kwiatami.

więcej »

Hołd niemalże wzorcowy
Maciej Jasiński

16 VIII 2022

15 listopada 2008 roku zmarł Janusz Christa. Redakcja „Zeszytów Komiksowych” zrobiła wówczas najlepsze, co mogli – przygotowała numer poświęcony twórcy Kajka i Kokosza, który ukazał się pół roku później. I jest to do dziś jedyna tak obszerna publikacja poświęcona osobie i twórczości tego wybitnego polskiego komiksiarza.

więcej »

Tam piekło twe, gdzie serce twoje
Marcin Knyszyński

15 VIII 2022

Egmont bardzo konsekwentnie podszedł do tematu zbiorczych edycji „Hellblazera” – w lipcu otrzymaliśmy trzeci, ostatni tom autorstwa Jamesa Delano. To właśnie ten Brytyjczyk, stworzył postać Johna Constantine’a od podstaw – opierając się na kilku podstawowym założeniach Alana Moore’a. W życiu ulicznego maga z Liverpoolu skończył się pewien etap – zobaczymy dziś jak to wyglądało.

więcej »

Polecamy

Łatwe trudnego początki

Polscy podróżnicy:

Łatwe trudnego początki
— Marcin Osuch

Kumpel Mickiewicza
— Marcin Osuch

Prototyp Zagłoby
— Marcin Osuch

Wspomnienia jak żyła złota
— Marcin Osuch

Być jak Kmicic
— Marcin Osuch

Zobacz też

Inne recenzje

Monstrum po drugiej stronie czarnej dziury
— Paweł Ciołkiewicz

Tegoż twórcy

„Gdy przegrasz partię szachów, to tak jakbyś umarł”
— Paweł Ciołkiewicz

Przejąć władzę nad wszechświatem
— Paweł Ciołkiewicz

Coś się kończy, coś zaczyna…
— Paweł Ciołkiewicz

Ruda walczy jak szalona
— Paweł Ciołkiewicz

Gwiezdne wojny
— Paweł Ciołkiewicz

W pustyni i w puszczy
— Paweł Ciołkiewicz

Nadciąga Storm
— Paweł Ciołkiewicz

Krótko o komiksach: Kwiecień 2002, cz. 2
— Paweł Nurzyński, Konrad Wągrowski

Tegoż autora

Historia i przygoda
— Michał Misztal

Piękny kataklizm
— Michał Misztal

Szybka wyprawa po głowy
— Michał Misztal

Jeszcze więcej Blueberry’ego
— Michał Misztal

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.