Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 4 marca 2024
w Esensji w Esensjopedii

Komiksy

Magazyn CCXXXIII

Konkursy

Podręcznik

Kulturowskaz MadBooks Skapiec.pl

Nowości

komiksowe

więcej »

Zapowiedzi

komiksowe

więcej »

Didier Tarquin, Lyse Tarquin
‹OKP Dolores #1: Ścieżka nowych pionierów›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułOKP Dolores #1: Ścieżka nowych pionierów
Scenariusz
Data wydania26 lutego 2020
RysunkiDidier Tarquin, Lyse Tarquin
PrzekładMaria Mosiewicz
Wydawca Egmont
CyklOKP Dolores
ISBN9788328197428
Format48s. 216x285mm
Cena39,99
GatunekSF
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup

Podróż w nieznane
[Didier Tarquin, Lyse Tarquin „OKP Dolores #1: Ścieżka nowych pionierów”, Didier Tarquin, Lyse Tarquin „OKP Dolores #2: Sieroty z Fortu Messaoud”, Didier Tarquin, Lyse Tarquin „OKP Dolores #3: Czerwony kryształ” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Egmont wydał pierwszy tom serii „O.K.P. Dolores” w lutym 2020 roku i w ciągu roku wypuścił dwa kolejne albumy, zamykając ten cykl zaledwie kilka miesięcy po premierze we Francji.

Maciej Jasiński

Podróż w nieznane
[Didier Tarquin, Lyse Tarquin „OKP Dolores #1: Ścieżka nowych pionierów”, Didier Tarquin, Lyse Tarquin „OKP Dolores #2: Sieroty z Fortu Messaoud”, Didier Tarquin, Lyse Tarquin „OKP Dolores #3: Czerwony kryształ” - recenzja]

Egmont wydał pierwszy tom serii „O.K.P. Dolores” w lutym 2020 roku i w ciągu roku wypuścił dwa kolejne albumy, zamykając ten cykl zaledwie kilka miesięcy po premierze we Francji.

Didier Tarquin, Lyse Tarquin
‹OKP Dolores #1: Ścieżka nowych pionierów›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułOKP Dolores #1: Ścieżka nowych pionierów
Scenariusz
Data wydania26 lutego 2020
RysunkiDidier Tarquin, Lyse Tarquin
PrzekładMaria Mosiewicz
Wydawca Egmont
CyklOKP Dolores
ISBN9788328197428
Format48s. 216x285mm
Cena39,99
GatunekSF
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
Za projekt odpowiadają Didier Tarquin i Lyse Tarquin – para autorów doskonale znana w Polsce z cyklu „Lanfeust z Troy”, „Lanfeust w kosmosie” oraz „Odyseja Lanfeusta”. Znając tamte komiksy można się było spodziewać, że seria „O.K.P. Dolores” będzie pełna akcji i wspaniałych ilustracji. Wszystkie te przypuszczenia się potwierdziły, ale…
Tytułowy O.K.P. Dolores to statek wojenny, który w przeszłości należał do pirackiego kapitana McMonroe’a. Niespodziewanie otrzymuje go w spadku nastoletnia Mony, która została wychowana w domu zakonu Kościoła Nowych Pionierów. Autorzy od samego początku rzucają bohaterkę (a także towarzyszącego jej pilota o imieniu Kash) w wir wydarzeń. Kolejne strzelaniny, pościgi, walki i bitwy kosmiczne pchają z powodzeniem akcję w szaleńczym tempie. Nie brakuje oczywiście pewnych tajemnic – jak to w wielu innych, podobnych cyklach. W końcu był to kiedyś statek należący do pirata i okazuje się, że jest doskonale znany w różnych zakątkach oryginalnego wszechświata, w którym rozgrywa się akcja tej serii. Fajnie poprowadzono także wątek dojrzewania Mony – od nieco naiwnej nastolatki do bohaterki potrafiącej radzić sobie z każdym zagrożeniem i nie wahającej się użyć broni, by zabić.

Didier Tarquin, Lyse Tarquin
‹OKP Dolores #2: Sieroty z Fortu Messaoud›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułOKP Dolores #2: Sieroty z Fortu Messaoud
Scenariusz
Data wydania12 sierpnia 2020
RysunkiDidier Tarquin, Lyse Tarquin
PrzekładMaria Mosiewicz
Wydawca Egmont
CyklOKP Dolores
ISBN9788328197435
Format48s. 216x285mm
Cena39,99
GatunekSF
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
W zasadzie w pierwszych dwóch tomach wszystko jest poprowadzone wzorcowo, jak na taki przygodowy komiks science fiction przystało. Problem zaczyna się w nieco grubszym tomie trzecim. Po jego lekturze mam wrażenie, że seria była zaplanowana pierwotnie na znacznie większą liczbę albumów, ale z bliżej nieznanych powodów podjęto decyzję o jej skróceniu. Podróż w nieznane, którą rozpoczynają bohaterowie na końcu drugiego tomu, mogła być początkiem ciekawej sagi. Tymczasem tom trzeci hurtowo wręcz serwuje wyjaśnienie wszystkiego w postaci długich opowieści spowalniających mocno akcję – prowadząc niestety do banalnego i przewidywalnego finału. Trochę szkoda, bo pierwsze dwa tomy narobiły apetytu na znacznie lepsze i oryginalniejsze zakończenie tej historii.

Didier Tarquin, Lyse Tarquin
‹OKP Dolores #3: Czerwony kryształ›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułOKP Dolores #3: Czerwony kryształ
Scenariusz
Data wydania24 lutego 2021
RysunkiDidier Tarquin, Lyse Tarquin
PrzekładMaria Mosiewicz
Wydawca Egmont
CyklOKP Dolores
ISBN9788328197442
Format64s. 216x285mm
Cena39,99
GatunekSF
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
Natomiast jeśli chodzi o ilustracje, to we wszystkich trzech albumach trzymają one równy i bardzo wysoki poziom. Kosmiczne przestrzenie, nieznane planety, bitwy – wszystko to urzeka swym rozmachem i szczegółowością. Całość klimatem przypomina komiksy z Lanfeustem, ale jest bardziej dopracowana.
„O.K.P. Dolores” to seria, którą czyta się i ogląda z wielką przyjemnością. Pozostaje jednak po lekturze całości niedosyt, że nie wykorzystano lepiej potencjału historii i postaci. Zbyt szybki finał wymusił bardzo łopatologiczne przedstawienie wyjaśnienia wszystkich tajemnic narastających przez dwa tomy. Trochę szkoda, ale i tak warto.
Plusy:
  • szybka akcja
  • znakomite ilustracje
Minusy:
  • mało oryginalny i przewidywalny finał historii
koniec
22 listopada 2022

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Piękna baja!
Dagmara Trembicka-Brzozowska

3 III 2024

Oto kolejna publikacja z imprintu Krótkie Gatki, która nie dość, że jest śliczna, to jeszcze trafia do kategorii mądrych bajek.

więcej »

Kobieta ich bije
Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

2 III 2024

Krasnoludy w Świecie Akwilonu zrzeszają się w pięciu bractwach. Do tej pory poznaliśmy wszystkie, poza jednym – Bractwem Tarczy. Teraz czas to nadrobić w albumie „Tiss z Bractwa Tarczy”.

więcej »

Coraz bardziej wybuchowo
Dagmara Trembicka-Brzozowska

29 II 2024

Takie serie dla młodzieży jak „Amulet” powinny pojawiać się częściej w polskim komiksowie: tematyka świetnie dobrana do grupy wiekowej, mieszczącej się pomiędzy publikacjami dziecięcymi a dla dorosłych, do tego nie udaje, że ma na celu dydaktyzm oraz nie infantylizuje treści.

więcej »

Polecamy

Superheroizm psychodeliczny

Niekoniecznie jasno pisane:

Superheroizm psychodeliczny
— Marcin Knyszyński

Za dużo wolności
— Marcin Knyszyński

Nigdy nie jest tak źle, jak się wydaje
— Marcin Knyszyński

„Incal” w wersji light
— Marcin Knyszyński

Superhero na sterydach
— Marcin Knyszyński

Nowe status quo
— Marcin Knyszyński

Fabrykacja szczęśliwości
— Marcin Knyszyński

Pusta jest jego ręka! Część druga
— Marcin Knyszyński

Pusta jest jego ręka! Część pierwsza
— Marcin Knyszyński

Superbohater zza biurka
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Inne recenzje

Za dużo wątków
— Marcin Osuch

Dużo pytań, mało odpowiedzi
— Marcin Osuch

You are my only hope
— Marcin Osuch

Tegoż twórcy

O żonach, potworach i problemach rodzinnych
— Dagmara Trembicka-Brzozowska

Niespodzianka!
— Dagmara Trembicka-Brzozowska

Wielka powtórka z potencjałem
— Dagmara Trembicka-Brzozowska

Za Troy!
— Paweł Ciołkiewicz

Powrót do przyszłości
— Paweł Ciołkiewicz

Dźlamgi i pfluki batorów
— Marcin Osuch

Luke, I’m your son!
— Marcin Osuch

Krótko o komiksach: Listopad 2005
— Artur Długosz, Daniel Gizicki, Wojciech Gołąbowski, Tomasz Sidorkiewicz, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Jak zarżnąć bohaterów?
— Daniel Gizicki

Krótko o komiksach: Marzec 2005
— Daniel Gizicki, Wojciech Gołąbowski, Agnieszka ‘Achika’ Szady

Tegoż autora

Dobrze, że to już koniec
— Maciej Jasiński

Kacza nostalgia
— Maciej Jasiński

Kacza „Wyspa Skarbów”
— Maciej Jasiński

Conan znów wpada w kłopoty
— Maciej Jasiński

Pomysłowy tata
— Maciej Jasiński

Tort i świeczki dla Batmana
— Maciej Jasiński

Skarb dla pokolenia TM-Semic
— Maciej Jasiński

Moda na sukces
— Maciej Jasiński

Nie igraj z władcą mórz
— Maciej Jasiński

Klasyka w komiksowej szacie
— Maciej Jasiński

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.