Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 17 sierpnia 2022
w Esensji w Esensjopedii

Komiksy

Magazyn CCXVIII

Podręcznik

Kulturowskaz MadBooks Skapiec.pl

Nowości

komiksowe

więcej »

Zapowiedzi

komiksowe

więcej »

Jason Lutes
‹Karuzela głupców›

EKSTRAKT:100%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułKaruzela głupców
Tytuł oryginalnyJar of Fools
Scenariusz
Data wydaniaczerwiec 2007
RysunkiJason Lutes
PrzekładŁukasz Gładkowski
Wydawca Timof i cisi wspólnicy
ISBN978-83-925277-7-0
Format144s. 170×230mm
Cena33,—
Gatunekobyczajowy
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup

Wszyscy jesteśmy głupcami
[Jason Lutes „Karuzela głupców” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
„Karuzela głupców” to komiks o beznadziei. O marazmie tak wielkim, że paraliżuje całe ciało i przykuwa do łóżka na długie dni, tygodnie, miesiące… I o niespodziewanej iskierce, która daje nadzieję na wyrwanie się z przeklętego dołka. To komiks o bardzo wielu ludziach. Być może także o Tobie.

Robert Wyrzykowski

Wszyscy jesteśmy głupcami
[Jason Lutes „Karuzela głupców” - recenzja]

„Karuzela głupców” to komiks o beznadziei. O marazmie tak wielkim, że paraliżuje całe ciało i przykuwa do łóżka na długie dni, tygodnie, miesiące… I o niespodziewanej iskierce, która daje nadzieję na wyrwanie się z przeklętego dołka. To komiks o bardzo wielu ludziach. Być może także o Tobie.

Jason Lutes
‹Karuzela głupców›

EKSTRAKT:100%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułKaruzela głupców
Tytuł oryginalnyJar of Fools
Scenariusz
Data wydaniaczerwiec 2007
RysunkiJason Lutes
PrzekładŁukasz Gładkowski
Wydawca Timof i cisi wspólnicy
ISBN978-83-925277-7-0
Format144s. 170×230mm
Cena33,—
Gatunekobyczajowy
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
Bohaterowie debiutanckiego komiksu Jasona Lutesa to ludzie na pierwszy rzut oka przegrani, wyrzuceni poza nawias społeczeństwa. Magik-alkoholik ogarnięty obsesją na punkcie tajemniczej śmierci brata. Jego była dziewczyna traktująca życie jako ciężar. Wiekowy sztukmistrz z każdym dniem coraz bardziej oderwany od rzeczywistości. Drobny kanciarz mieszkający pod mostem z ukochaną córeczką… Wszyscy oni stanowią tytułową „karuzelę głupców” – swoistą galerię outsiderów. Niespodziewanie ich losy splotą się na chwilę – w życiu każdego z nich pojawi się szansa na odmianę jałowej dotychczas egzystencji. Ale czy wszyscy z nich należycie ją wykorzystają?
Czarno-biała grafika Lutesa to prawdziwe mistrzostwo. Świetnie operuje on prostą i oszczędną, a przy tym subtelną kreską. Często rezygnuje z tła, koncentrując się na mimice bohaterów. Praktycznie nie stosuje cieniowania, przez co jego postaci sprawiają wrażenie „przezroczystych”. Doskonale przy tym włada językiem komiksu – umiejętnie kadruje ujęcia i płynnie przechodzi pomiędzy kolejnymi scenami – zwłaszcza tymi z pogranicza snu i jawy. W swojej opowieści autor bowiem bardzo często miesza rzeczywistość z marzeniami (a raczej – koszmarami) sennymi bohaterów. Czasem w sposób zrazu dla czytelnika niezauważalny, czym dodatkowo uwydatnia ich osobiste lęki i obsesje, a całej historii nadaje formę niespokojnego półsnu. Z oszczędną grafiką świetnie koresponduje równie oszczędna warstwa fabularna; opowiadana jest zwięzła historia z dobrze zarysowanymi charakterami, bez nadmiernych ozdobników dialogowych. Akcja toczy się tu spokojnie, bez zbędnych przyspieszeń i wolt fabularnych, aż do poruszającego finału.
Zwięzłość graficzno-fabularna tej powieści graficznej udzieliła się i mojej recenzji, zatem warto już przejść do podsumowania. „Karuzela głupców” to jeden z najlepszych debiutanckich komiksów, jakie w życiu czytałem, i jedna z najdojrzalszych premier na polskim rynku komiksowym w tym roku. Polecam bez wahania, przy okazji wyczekując kolejnych tytułów Lutesa, które na naszym rynku pojawić się mają już niebawem.
Plusy:
  • świetna kreska – oszczędna i subtelna
  • poruszająca treść
Minusy:
  • (dodany po długim namyśle) mimo wszystko pozycja chyba nie dla każdego ze względu na mocno refleksyjny klimat
koniec
31 sierpnia 2007

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Wieczna wojna
Marcin Knyszyński

17 VIII 2022

Przed nami trzeci punkt zwrotny w historii mutantów Marvela. Zdecydowanie najbardziej istotny, choć nie wyróżniający się fabularnie. Potężny Cable i jego podopieczna imieniem Hope, w której wielu widzi zbawiciela mutanciej społeczności, wracają do czasów teraźniejszych – nikt tu jednak nie czeka na nich z kwiatami.

więcej »

Hołd niemalże wzorcowy
Maciej Jasiński

16 VIII 2022

15 listopada 2008 roku zmarł Janusz Christa. Redakcja „Zeszytów Komiksowych” zrobiła wówczas najlepsze, co mogli – przygotowała numer poświęcony twórcy Kajka i Kokosza, który ukazał się pół roku później. I jest to do dziś jedyna tak obszerna publikacja poświęcona osobie i twórczości tego wybitnego polskiego komiksiarza.

więcej »

Tam piekło twe, gdzie serce twoje
Marcin Knyszyński

15 VIII 2022

Egmont bardzo konsekwentnie podszedł do tematu zbiorczych edycji „Hellblazera” – w lipcu otrzymaliśmy trzeci, ostatni tom autorstwa Jamesa Delano. To właśnie ten Brytyjczyk, stworzył postać Johna Constantine’a od podstaw – opierając się na kilku podstawowym założeniach Alana Moore’a. W życiu ulicznego maga z Liverpoolu skończył się pewien etap – zobaczymy dziś jak to wyglądało.

więcej »

Polecamy

Łatwe trudnego początki

Polscy podróżnicy:

Łatwe trudnego początki
— Marcin Osuch

Kumpel Mickiewicza
— Marcin Osuch

Prototyp Zagłoby
— Marcin Osuch

Wspomnienia jak żyła złota
— Marcin Osuch

Być jak Kmicic
— Marcin Osuch

Zobacz też

Tegoż autora

Jeszcze zrobimy razem niejedną rzecz
— Marcin Podolec, Robert Wyrzykowski

Dziennik flirtu
— Robert Wyrzykowski

Political fiction w obrazach
— Robert Wyrzykowski

Rysowane w międzyczasie
— Robert Wyrzykowski

Kolektyw pod lupą 2 – zemsta Shitów
— Robert Wyrzykowski

Zabawy konwencją
— Robert Wyrzykowski

Internetowość komiksu internetowego
— Robert Wyrzykowski

Life is brutal
— Robert Wyrzykowski

Trzy spojrzenia na tom trzeci
— Wojciech Gołąbowski, Agnieszka Szady, Robert Wyrzykowski

Konkurs na komiks Muzeum Powstania Warszawskiego – wyniki i refleksje
— Robert Wyrzykowski

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.