Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 8 sierpnia 2022
w Esensji w Esensjopedii

Sven Nordqvist
‹Minuta koguta›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułMinuta koguta
Tytuł oryginalnyTuppens minut
Data wydania31 marca 2014
Autor
PrzekładBarbara Hołderna
IlustracjeSven Nordqvist
CzytaJerzy Stuhr
Wydawca Media Rodzina
CyklPettson i Findus
ISBN978-83-7278-938-9
Format1CD mp3; 1 godz. 46 min.
Gatunekdla dzieci i młodzieży
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup

Mała Esensja: Gadającego kotka przygód kilka
[Sven Nordqvist „Minuta koguta” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Ukazanie się audiobooka „Minuta Koguta” sprawi wiele radości nie tylko małym wielbicielom przygód Pettsona i Findusa, ale również ich rodzicom. Dzieci będą bowiem wreszcie mogły słuchać w kółko swoich ulubionych historii, a dorośli będą szczęśliwi, że w czytaniu na głos zastąpi ich Jerzy Stuhr.

Marcin Mroziuk

Mała Esensja: Gadającego kotka przygód kilka
[Sven Nordqvist „Minuta koguta” - recenzja]

Ukazanie się audiobooka „Minuta Koguta” sprawi wiele radości nie tylko małym wielbicielom przygód Pettsona i Findusa, ale również ich rodzicom. Dzieci będą bowiem wreszcie mogły słuchać w kółko swoich ulubionych historii, a dorośli będą szczęśliwi, że w czytaniu na głos zastąpi ich Jerzy Stuhr.

Sven Nordqvist
‹Minuta koguta›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułMinuta koguta
Tytuł oryginalnyTuppens minut
Data wydania31 marca 2014
Autor
PrzekładBarbara Hołderna
IlustracjeSven Nordqvist
CzytaJerzy Stuhr
Wydawca Media Rodzina
CyklPettson i Findus
ISBN978-83-7278-938-9
Format1CD mp3; 1 godz. 46 min.
Gatunekdla dzieci i młodzieży
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
Tytuł „Minuta Koguta” jest trochę mylący, ponieważ znajdziemy tutaj nie jedną historyjkę, lecz aż pięć, które znamy z wydań papierowych. W czasie trwającego ponad sto minut nagrania młodzi słuchacze mogą więc liczyć na naprawdę wiele atrakcji.
W tytułowej opowieści z rozbawieniem możemy obserwować, jaki wpływ na spokojne życie Pettsona i Findusa ma pojawienie się w przydomowym kurniku koguta Jussiego. Jest on bowiem obdarzony pięknym i silnym (według staruszka) a zarazem dokuczliwym (zdaniem kota) głosem. Trudno się nawet dziwić Findusowi, że próbuje uciszyć hałaśliwego koguta, chociaż już szczegóły planu kota niekoniecznie zasługują na pochwałę…
Z kolei „Biedny Pettson” to popis pomysłowości i wytrwałości Findusa, który na różne sposoby próbuje przegonić zły humor staruszka. Możemy się tutaj przekonać, że nikt lepiej od sympatycznego kota nie wie, czego potrzeba Pettsonowi – nie wyłączając tego ostatniego!
Fabuła „Pettsona na biwaku” to potwierdzenie tezy, że w celu poszukiwania wrażeń wcale nie trzeba wyruszać na dalekie wyprawy. Emocjonujących i przyjemnych chwil może wszak dostarczyć choćby pójście na ryby czy rozbicie namiotu we własnym ogródku – w tym przypadku liczy się przecież odrobina fantazji i miłe towarzystwo.
Dla odmiany „Findus się wyprowadza” pozwala maluchom zrozumieć, że nie zawsze dobrze się wychodzi na tym, że zbyt wcześnie chce się zachowywać jak dorośli. Najważniejsze jest jednak to, że szczęśliwe zakończenie wywołuje promienny uśmiech na twarzach wszystkich młodych słuchaczy.
Wprawdzie „Goście na Boże Narodzenie” zaczynają się od nieszczęśliwego wypadku Pettsona, ale późniejsze wydarzenia udowadniają, że dzięki własnym wysiłkom i ludzkiej życzliwości można pokonać rozmaite przeciwności losu. Z pewnością tej optymistycznej świątecznej opowieści dzieci chętnie wysłuchają nie tylko w okresie Bożego Narodzenia.
„Minuta Koguta” budzi zachwyt maluchów nie tylko dlatego, że stworzone przez Svena Nordqvista historyjki są pełne ciepła i nieco absurdalnego humoru, lecz również dzięki świetnej interpretacji tekstu przez Jerzego Stuhra, który swoim pełnym ekspresji sposobem czytania potrafi zrekompensować dzieciom brak wspaniałych rysunków autora. Wierni fani przygód Pettsona i Findusa z pewnością będą więc zachwyceni tym audiobookiem.
koniec
19 grudnia 2014

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Przeczytaj to jeszcze raz: Kraj strachów dziecinnych
Dawid Kantor

8 VIII 2022

Idąc tropem Stephena Kinga, Dan Simmons w „Letniej nocy” kreśli kameralne amerykańskie miasteczko z dziećmi jako bohaterami i grozą w tle. Autor „Terroru” i tym razem stworzył znakomity horror, choć radykalnie różny od tego zlokalizowanego w lodach Arktyki.

więcej »

Krótko o książkach: Polacy też swój cyberpunk mają
Miłosz Cybowski

7 VIII 2022

„Antologia polskiego cyberpunka” to pięć historii prezentujących różnorodne podejście do głównego tematu i tak samo różnorodną jakość.

więcej »

Mała Esensja: Na moje wąsy!
Joanna Kapica-Curzytek

6 VIII 2022

Czwarte spotkanie z kotem Winstonem „Na tropie truciciela” trzyma w napięciu i mrozi krew w żyłach. Naszemu ulubieńcowi grozi śmiertelne niebezpieczeństwo!

więcej »

Polecamy

Terapia szokowa

W podziemnym kręgu:

Terapia szokowa
— Marcin Knyszyński

Seksapokalipsa
— Marcin Knyszyński

Odwieczna dialektyka
— Marcin Knyszyński

Rzeczy, które robisz w piekle, będąc martwym
— Marcin Knyszyński

Bulwar Zachodzącego Słońca 2
— Marcin Knyszyński

Borat Dzong-Un z pasem szahida
— Marcin Knyszyński

Rozkład i rozkładówka
— Marcin Knyszyński

Nowoczesny mit
— Marcin Knyszyński

Horror rzeczywistości
— Marcin Knyszyński

Osaczona
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Inne recenzje

Mała Esensja: Jak kogut z kotem
— Marcin Mroziuk

Z tego cyklu

Na moje wąsy!
— Joanna Kapica-Curzytek

Mruczysław Holmes
— Joanna Kapica-Curzytek

Kocioł z balią!
— Joanna Kapica-Curzytek

Wszechmocna sardynko w oleju!
— Joanna Kapica-Curzytek

Ciepło, mimo że zimno
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Młodzi pogromcy przestępców znowu w akcji
— Marcin Mroziuk

Niemożliwe?
— Joanna Kapica-Curzytek

Niebezpieczne pragnienia
— Marcin Mroziuk

Wszystkie końce świata
— Marcin Mroziuk

Od zmierzchu do świtu
— Marcin Mroziuk

Tegoż twórcy

Esensja czyta: Maj 2015
— Miłosz Cybowski, Jacek Jaciubek, Marcin Mroziuk, Beatrycze Nowicka, Joanna Słupek, Agnieszka ‘Achika’ Szady

Esensja czyta: Kwiecień 2015
— Miłosz Cybowski, Jacek Jaciubek, Marcin Mroziuk, Joanna Słupek

Esensja czyta: Styczeń 2014
— Joanna Kapica-Curzytek, Daniel Markiewicz, Marcin Mroziuk, Beatrycze Nowicka

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.