Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 13 sierpnia 2022
w Esensji w Esensjopedii

Marc Elsberg
‹Chciwość›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułChciwość
Tytuł oryginalnyGier
Data wydania30 października 2019
Autor
PrzekładElżbieta Ptaszyńska-Sadowska
Wydawca W.A.B.
ISBN978-83-280-7147-6
Format464s. 150×225mm; oprawa zintegrowana
Cena49,99
Gatunekkryminał / sensacja / thriller
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Chcemy swojej części
[Marc Elsberg „Chciwość” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Tematem, wokół którego rozgrywa się kolejna książka uznanego austriackiego autora thrillerów, są zagadnienia ekonomiczne. W tle świetnej akcji „Chciwości” znajdują się nierówności i podział bogactw w gospodarce światowej.

Joanna Kapica-Curzytek

Chcemy swojej części
[Marc Elsberg „Chciwość” - recenzja]

Tematem, wokół którego rozgrywa się kolejna książka uznanego austriackiego autora thrillerów, są zagadnienia ekonomiczne. W tle świetnej akcji „Chciwości” znajdują się nierówności i podział bogactw w gospodarce światowej.

Marc Elsberg
‹Chciwość›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułChciwość
Tytuł oryginalnyGier
Data wydania30 października 2019
Autor
PrzekładElżbieta Ptaszyńska-Sadowska
Wydawca W.A.B.
ISBN978-83-280-7147-6
Format464s. 150×225mm; oprawa zintegrowana
Cena49,99
Gatunekkryminał / sensacja / thriller
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Marc Elsberg ma dar wyszukiwania nośnych globalnych problemów i wokół nich konstruuje akcję swoich powieści. Najpierw poznaliśmy „Blackout”, dotyczący następstw awarii dostawy prądu w skali planetarnej. Później było jeszcze „Zero” o elektronicznej inwigilacji oraz „Helisa” na temat genetycznych eksperymentów. Wybierane przez Elsberga problemy są całkiem prawdopodobne i wcale nie tak odległe od naszej codziennej rzeczywistości.
Nie inaczej jest z „Chciwością”, która w najgłębszej swojej warstwie stanowi całkiem sensowną lekcję światowej ekonomii. Autor zresztą zdradza w posłowiu, że do napisania tej książki przygotowywał się, studiując między innymi teorie ekonomiczne grupy Olego Petersa oraz noblistów: Muraya Gell-Manna i Kena Arrowa, opierające się na modelach matematycznych. Naukowcy ci opisali też wiele społecznych następstw (w skali indywidualnej, jak i globalnej) ewentualnego wprowadzania tych koncepcji w życie.
Przykłady reakcji łańcuchowych dotyczących kondycji globalnej gospodarki wcale nie są aż tak odległe od naszej codzienności. Wiele osób, pamiętając kryzys finansowy z 2008 roku, ma poczucie, że coś podobnego może właściwie w każdej chwili się powtórzyć jako następstwo czyjegoś błędu bądź świadomego zaniedbania. Tamten kryzys i jego skutki wywołały wiele dyskusji o podstawach ekonomii i podziale dóbr. Dość powiedzieć, że ekonomia stała się wręcz w pewnym momencie modna za sprawą Thomasa Piketty’ego i jego „Kapitału XXI wieku”. Co roku publikowane są (rozpalające wyobraźnię) raporty ekonomiczne OXFAM. W 2019 roku obliczono, że 26 osób posiada bogactwo równe majątkowi połowy ludzkości. W raporcie tegorocznym podano między innymi, że liczba miliarderów w ostatniej dekadzie podwoiła się, a 22 najbogatszych mężczyzn posiada majątek większy niż wszystkie kobiety w Afryce razem wzięte.
I oto w powieści Elsberga spotykają się w Berlinie miliarderzy i „wielcy tego świata”, aby podyskutować o kondycji globalnej gospodarki i kierunkach jej rozwoju. Konferencji na szczycie towarzyszą masowe protesty na ulicach, w których ludzie, świadomi nierówności ekonomicznych, domagają się: „chcemy swojej części”, wyrażając swoje niezadowolenie z dynamiki podziału bogactw. Na tym tle poznajemy głównego bohatera, Jana, paradoksalnie nieuczestniczącego w tych protestach, choć jego postać jako młodego pielęgniarza, pracującego za przysłowiowe „psie pieniądze” jest podręcznikowym przykładem prekariusza. Jego tło i realia życia mogłyby być bardziej zaakcentowane, a powieść zyskałaby na wyrazistości i o wiele lepiej łączyłaby się z tym, co autor ma do przekazania w dość pompatycznym zakończeniu.
Jan jest przypadkowym świadkiem śmierci noblisty Herberta Thompsona i jego asystenta, którzy są w drodze na konferencję miliarderów. Thompson ma wygłosić przemówienie, które może się okazać przełomem w światowej ekonomii. Wszystko wskazuje na to, że jego śmierć nie była przypadkowa. Janowi grozi niebezpieczeństwo. Cały dramatyczny ciąg zdarzeń zaczyna się w berlińskim barze Golden Bar. Nie dajmy się zwieść pozornej rozwlekłości opisanej tu sceny gry na pieniądze: to pierwszy klucz do zrozumienia całej tezy książki oraz – w szerszym stopniu – koncepcji ekonomicznej, o której wspomina Elsberg w posłowiu. Dalej pod tym względem jest równie ciekawie, a autor nie szczędzi miejsca, aby wszystko poglądowo wyjaśnić (są nawet rysunki).
„Chciwość” w żadnym wypadku nie jest nudnym i miałkim wykładem z ekonomii. To pełnokrwisty, frapujący thriller, z ciekawie i szybko toczącą się akcją, w której rozgrywa się konflikt różnych grup interesów. Zaglądamy na piętra luksusowych hoteli, na których mieszczą się drogie apartamenty (ciekawe, kto i z czyich pieniędzy za nie płaci?), a z drugiej strony poznajemy też sympatycznych squattersów i uczestników demonstracji w Berlinie. Wielką zaletą „Chciwości” jest to, że autor prowadzi akcję czytelnie i logicznie, bez mnożenia zbędnych pobocznych wątków oraz nadmiernego skupiania się na szczegółach. Całość czyta się jednym tchem, odnosi się wrażenie, że strony książki przewracają się same, a podczas lektury są też chwile oddechu na to, by przy okazji zastanowić się nad stanem globalnej gospodarki.
Jak wspomniałam wcześniej, zakończenie „Chciwości” jest dosyć pompatyczne, choć oczywiście autor zdecydował się na nie w dobrej wierze. Chodziło nie tylko o logiczne domknięcie wątków thrillera (pod tym względem zabieg jest udany), ale też o spopularyzowanie dosyć hermetycznej koncepcji ekonomicznej stawiającej na pierwszym planie współpracę globalną i wykorzystanie altruizmu ludzi jako siły napędowej gospodarki świata (autor zaznacza przy tym wyraźnie, że nie chodzi o powrót do komunizmu). Budzi to u mnie mimo wszystko mieszane uczucia. Przede wszystkim z tej racji, że dzielenie się dobrami materialnymi w naszym świecie oznacza też konieczność podzielenia się władzą (w myśl zasady „chcemy swojej części”), ale w obecnym globalnym porządku bywa z tym, delikatnie rzecz ujmując, bardzo różnie. Ale to już temat na inną książkę i inną recenzję.
koniec
1 marca 2020

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Mała Esensja: Na moją drapaczkę!
Joanna Kapica-Curzytek

13 VIII 2022

Piąte spotkanie z tytułowym bohaterem książki „Kot Winston. Agent pod przykrywką” przynosi nam zapis szeroko zakrojonego dochodzenia w parku rozrywki. Złoczyńcy nie mają żadnych szans w potyczce z doświadczonym kocim śledczym!

więcej »

PRL w kryminale: Para mieszana, mocno zakochana
Sebastian Chosiński

12 VIII 2022

Władysław Krupka lubił kapitana Mirskiego i parokrotnie powracał do tej postaci (będącej zresztą literackim alter ego komiksowego Jana Żbika). Pisząc powieść „Skazałeś ją na śmierć”, doszedł jednak do wniosku, że prawdopodobnie nie poradzi on sobie w walce z imperialistyczną siatką szpiegowską, więc postanowił dorzucić mu do pomocy bohatera z jeszcze wyższej półki – kapitana Wojciecha Mireckiego z kontrwywiadu Służby Bezpieczeństwa.

więcej »

Historia zatoczyła koło
Joanna Kapica-Curzytek

11 VIII 2022

W znakomitej książce „Dziewczyna i Uczony” fascynujące losy dwóch obrazów przenikają się z dramatycznymi biografiami ludzi i przeszłością państw. Historia Europy została tu opowiedziana przez pryzmat historii sztuki.

więcej »

Polecamy

Terapia szokowa

W podziemnym kręgu:

Terapia szokowa
— Marcin Knyszyński

Seksapokalipsa
— Marcin Knyszyński

Odwieczna dialektyka
— Marcin Knyszyński

Rzeczy, które robisz w piekle, będąc martwym
— Marcin Knyszyński

Bulwar Zachodzącego Słońca 2
— Marcin Knyszyński

Borat Dzong-Un z pasem szahida
— Marcin Knyszyński

Rozkład i rozkładówka
— Marcin Knyszyński

Nowoczesny mit
— Marcin Knyszyński

Horror rzeczywistości
— Marcin Knyszyński

Osaczona
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Tegoż twórcy

Wielkie wyzwanie
— Joanna Kapica-Curzytek

Już w niedalekiej przyszłości…?
— Joanna Kapica-Curzytek

Możliwość całkiem realna
— Joanna Kapica-Curzytek

Tegoż autora

Historia zatoczyła koło
— Joanna Kapica-Curzytek

Długa powieść o zabijaniu
— Joanna Kapica-Curzytek

Dysfunkcjonalna rodzina, dysfunkcjonalny kraj
— Joanna Kapica-Curzytek

Wiele burz
— Joanna Kapica-Curzytek

Pomiędzy obowiązkiem a głosem serca
— Joanna Kapica-Curzytek

Dokonywanie wyboru
— Joanna Kapica-Curzytek

Kultura potrzebna światu
— Joanna Kapica-Curzytek

Na pełnych obrotach
— Joanna Kapica-Curzytek

Wojna niezmiennie przeraża
— Joanna Kapica-Curzytek

Przyrzeknij mi, że wyjaśnisz, co się stało…
— Joanna Kapica-Curzytek

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.