Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 20 września 2021
w Esensji w Esensjopedii

Laura Lane, Ellen Haun
‹Kopciuszek i szklany sufit›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułKopciuszek i szklany sufit
Tytuł oryginalnyCinderella and the Glass Ceiling
Data wydania27 stycznia 2021
Autorzy
Wydawca Albatros
ISBN978-83-8215-237-1
Format128s. 150×230mm
Cena45,90
Gatunekhumor / satyra
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Krótko o książkach: Znakomita zabawa
[Laura Lane, Ellen Haun „Kopciuszek i szklany sufit” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Znane baśnie, opowiedziane w nowych wersjach, zwracają uwagę na szereg społecznych problemów związanych z nierównościami, szczególnie z dyskryminacją kobiet. „Kopciuszek i szklany sufit” to spora dawka humoru, ale i ostre spojrzenie na otaczającą nas rzeczywistość.

Joanna Kapica-Curzytek

Krótko o książkach: Znakomita zabawa
[Laura Lane, Ellen Haun „Kopciuszek i szklany sufit” - recenzja]

Znane baśnie, opowiedziane w nowych wersjach, zwracają uwagę na szereg społecznych problemów związanych z nierównościami, szczególnie z dyskryminacją kobiet. „Kopciuszek i szklany sufit” to spora dawka humoru, ale i ostre spojrzenie na otaczającą nas rzeczywistość.

Laura Lane, Ellen Haun
‹Kopciuszek i szklany sufit›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułKopciuszek i szklany sufit
Tytuł oryginalnyCinderella and the Glass Ceiling
Data wydania27 stycznia 2021
Autorzy
Wydawca Albatros
ISBN978-83-8215-237-1
Format128s. 150×230mm
Cena45,90
Gatunekhumor / satyra
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Dopiero po lekturze tej książki można dostrzec, jak bardzo zestarzały się klasyczne opowieści, opracowane przez braci Grimm czy Charlesa Perrault’a. Ile jest tam krzywdzących stereotypów, przemocy (w różnej formie) i utrwalania zachowań, które w naszych realiach odchodzą do lamusa i nie mają już racji bytu.
Laura Lane i Ellen Haun napisały towarzyszące nam od dzieciństwa baśnie na nowo, posługując się ostrą, nieraz zjadliwą (ale inteligentną) satyrą. Jakże inne są znane nam książkowe i filmowe bohaterki: to nie uległe, bezwolne, cnotliwe istotki, eteryczne księżniczki, ale dziewczyny z krwi i kości, odważne, asertywne, dokonujące świadomych wyborów….
Na przykład nowa wersja baśni o Śpiącej Królewnie służy autorkom do zwrócenia uwagi na kwestię świadomej zgody, a opowieść o Mulan akcentuje kwestie nierównych zarobków za tę samą pracę. „Czerwony Kapturek” stał się przypowieścią o stawianiu granic. Z kolei powrót do „Królewny Śnieżki” oraz „Pięknej i Bestii” przynosi refleksję dotyczącą języka (który może być na przykład wykluczający). Książkę otwiera „Mała Syrenka” – będąca piękną metaforą dojrzewania dziewczynki.
Znajdziemy w tych tekstach echa toczącego się obecnie dyskursu, demaskującego nierówności i dyskryminację. Ale „Kopciuszek i szklany sufit” nie tylko niesie ważne przesłanie – to przede wszystkim również znakomita zabawa. Autorki nadzwyczaj twórczo i inspirująco przekształcają znane motywy i żonglują konwencją baśni. Ich projekt miał źródło w (świetnie przyjętych) przedstawieniach teatralnych. W efekcie powstała książka dla czytelniczek i czytelników w każdym wieku. I, jak to w przypadku baśni, miło będzie do nich wracać.
koniec
1 sierpnia 2021

Komentarze

1 2 »
01 VIII 2021   21:23:53

O, cancel culture w wersji soft - nie wymazujemy, tylko przerabiamy...

02 VIII 2021   14:04:36

Eee... Samo przerabianie nie jest groźne. Baśnie były przerabiane odkąd tylko istnieją. Groźne jest za to ograniczanie dostępu do klasycznych tytułów, a to się na Zachodzie niestety zdarza. W Polsce też pojawiają się takie próby.

Co do artykułu przemoc i stereotypy występują również w tych "nowoczesnych" bajkach, zatem nihil novi. Polecam Świnkę Pepę, gdzie ojciec Pepy jest przygłupim leniem z nadwagą, a mama świnki jest inteligentna i pracowita.
Wbrew feministycznym przesądom w klasycznych bajkach często występują silne i zdecydowane kobiety. Np. w "Jasiu i Małgosi" to kobiety są głównymi rozgrywającymi, i to Małgosia, a nie Jaś wykańcza wiedźmę podstępem. W baśni "Mądra wieśniaczka" kobieta z ludu ma więcej oleju w głowie niż król. W "Królowej Śniegu" Andersena to Gerda ratuje Kaja, a nie odwrotnie.

02 VIII 2021   14:47:46

O pamięć mi się kołacze baśń o dziewczynie, co poszła w zaloty do księcia, a były warunki stawiane w stylu "ma przyjechać, a jednocześnie przyjść pieszo, ubrana, a jednocześnie nie - i tak dalej). Dziewczyna była sprytna i warunki spełniła.

W baśniach Braci Grimm jest przecież o dziewczynie co odklina braci zamienionych w łabędzi i o drugiej, co wyrusza w daleką podróż, aby ocalić brata (pamiętam, bo w trakcie wędrówki musiała sobie palec odrąbać, by użyć go jako klucza do zaczarowanej furtki, brrr - choć jednak wskazuje, że dziewczyna twarda była).

02 VIII 2021   14:49:49

A - sorry, że jeszcze jeden pod drugim - miałam też taki cienki zbiorek "Basnie norweskie" i tam było o dziewczynie, co spotkała księcia zaklętego w niedźwiedzia, a że warunków nie spełniła (nie pamiętam, czy miała go nie zobaczyć w niedźwiedziej postaci, czy nie wchodzić gdzieś, nie ruszać jego niedźwiedziej skóry, czy coś takiego), to potem musiała się nastarać, żeby go odbić czarownicy, która go porwała i chciała poślubić.

02 VIII 2021   15:14:29

Jako niedźwiedziofil już się zakochałem! (W baśni, a nie dziewczynie ni księciu). Jeśli pamiętasz dokładniejsze dane, wiesz, jak się ze mną skontaktować ;-)

03 VIII 2021   22:13:01

Ha, mogę i na priva, ale na wypadek, gdyby ktoś jeszcze był zainteresowany, zbiorek nosi tytuł "Król Valemon zaklęty w białego niedźwiedzia". Tu link do lubimy czytać:
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/75833/krol-valemon-zaklety-w-bialego-niedzwiedzia-i-inne-basnie-norweskie

Niestety, to stare wydanie, ale może gdzieś w bibliotece, czy w pdfie byłoby do znalezienia.

04 VIII 2021   00:31:44

Treść bajki o Valemonie znalazłem tu:
https://zbajkaprzezswiat.blogspot.com/2018/08/krol-valemon-zaklety-w-biaego.html
W dawnej Norwegii biały miś musiał być zwierzem półmitycznym, żył na dalekiej północy i przeciętny Norweg nie miał z nim nigdy kontaktu.

@Beatrycze Ta baśń o dziewczynie, co miała przyjechać, a jednocześnie przyjść pieszo itd. to właśnie "Mądra wieśniaczka" u braci Grimm. Ale ten motyw pojawia się też w innych opowieściach.

04 VIII 2021   15:17:32

Hehe, chociaż teraz jak czytam tę bajkę, to mi się w oczy rzucają kwestie, na które wcześniej nie zwróciłabym uwagi:
oto starze księżniczki są "złe i brzydki" a najmłodsza" dobra i piękna".
Dobrej i pięknej księżniczce śni się błyskotka, chciałaby taką i na jawie, więc całe królestwo zostaje postawione na nogi, by zachciankę spełnić.
Znajduje się ktoś, kto może, ale stawia warunki - księżniczka gotowa jest sprzedać się za złoty wieniec (tu mi się kojarzy mit o Freji i naszyjniku karłów).
Gdy jednak niedźwiedź przybywa po obiecaną zapłatę, ojciec królewny zamierza go zabić.
Kiedy się to nie udaje (niedźwiedź pokonuje wysłane przeciwko niemu wojsko - czyli biedni żołnierze umierali za kaprysy królewny i próbę wykpienia się przez jej ojca z umowy), w zamian za złoty wieniec dla ulubionej najmłodszej oferuje najpierw po kolei dwie brzydkie siostry.
Hmmm.
Widzę tu ciekawy materiał na retelling np. z punktu widzenia starszej siostry łasej na ozdoby królewny, czy szeregowego wojaka :D

04 VIII 2021   15:36:05

Tak sobie jeszcze pomyślałam: zachcianki tudzież chęć sprzedawania się za dobra materialne są w tej bajce niejako "nagradzane" - bo w końcu prowadzą do czegoś dobrego, za to źródłem problemów jest ciekawość i nie słuchanie się księcia :D

Przynajmniej tak, jak pamiętałam, po tym, jak sytuacja się skomplikowała, królewna wzięła sprawy w swoje ręce i wyruszyła księcia ratować.

Jestem przeciwko "wymazywaniu" bajek, ale, jak sądzę, warto czytać je uważanie.

04 VIII 2021   21:31:37

Dzięki za odnośniki; cóż, w istocie jest tam zaskakująco dużo patologii. Ale czego spodziewać się po Norwegach ;-)

1 2 »

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Co nas nie zabije, to wzmocni
Joanna Kapica-Curzytek

20 IX 2021

Główna bohaterka „Kaktusa” Susan Green nie daje się lubić. Ale i ją dotykają problemy, jak każdego z nas. Jaki będzie wynik jej konfrontacji z tym, co przynosi życie?

więcej »

Jest piękny i ma wspaniałe mięśnie
Beatrycze Nowicka

19 IX 2021

„Powiernik mieczy” Kel Kade czyli dlaczego raczej nie jest to książka której szukacie.

więcej »

Gdy z łańcucha zrywajom się wsyskie okropności…
Joanna Kapica-Curzytek

18 IX 2021

Brawurowy miks gatunków i konwencji, podszyty absurdem i humorem, daje w powieści fińskiego pisarza „Polowanie na małego szczupaka” efekt wprost znakomity!

więcej »

Polecamy

Jezus na miarę naszych czasów

W podziemnym kręgu:

Jezus na miarę naszych czasów
— Marcin Knyszyński

Imitacje
— Marcin Knyszyński

„Wolność”
— Marcin Knyszyński

Niektórzy po prostu chcą patrzeć, jak świat płonie
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Z tego cyklu

Od ABBY do U2
— Joanna Kapica-Curzytek

Droga wojownika
— Miłosz Cybowski

Ziemia zawsze należy do ludzi
— Joanna Kapica-Curzytek

Nieodwracalne skutki
— Joanna Kapica-Curzytek

Ludzki wódz
— Miłosz Cybowski

Wymarzony dom
— Joanna Kapica-Curzytek

Podstawą wszelkich uczuć jest zdziwienie
— Miłosz Cybowski

AI dla początkujących
— Miłosz Cybowski

Mroczne tajemnice
— Joanna Kapica-Curzytek

Labirynty „miejskiej dżungli”
— Joanna Kapica-Curzytek

Tegoż autora

Co nas nie zabije, to wzmocni
— Joanna Kapica-Curzytek

Gdy z łańcucha zrywajom się wsyskie okropności…
— Joanna Kapica-Curzytek

Do księgarni marsz: Wrzesień 2021
— Sławomir Grabowski, Agnieszka Hałas, Joanna Kapica-Curzytek, Marcin Mroziuk, Joanna Słupek

Klucz do bocznych drzwi
— Joanna Kapica-Curzytek

Zastanowić się nad sensem życia
— Joanna Kapica-Curzytek

Podsumowanie…
— Joanna Kapica-Curzytek

Czy żyjemy „swoim” życiem?
— Joanna Kapica-Curzytek

Trochę jak Dziki Zachód, trochę jak Bieszczady
— Joanna Kapica-Curzytek

Do księgarni marsz: Sierpień 2021
— Miłosz Cybowski, Sławomir Grabowski, Joanna Kapica-Curzytek

Cudzego nie znacie: Sukces nie jest grą przypadku
— Joanna Kapica-Curzytek

Wkrótce

zobacz na mapie »
Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.