Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 9 sierpnia 2022
w Esensji w Esensjopedii

Mariusz Szczygieł
‹Niedziela, która zdarzyła się w środę›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułNiedziela, która zdarzyła się w środę
Data wydania25 stycznia 2017
Autor
IlustracjeWitold Krassowski
Wydawca Czarne
SeriaReportaż (Czarne)
ISBN978-83-8049-431-2
Format176s. 133×215mm; oprawa twarda
Cena39,90
Gatunekpodróżnicza / reportaż
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Pizza za 136 tysięcy złotych
[Mariusz Szczygieł „Niedziela, która zdarzyła się w środę” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Dlaczego pewna emerytka zbulwersowała się nadaniem numeru PESEL, kto napisał piosenkę dyskotekową o Jelcynie i po co nosi się białe skarpetki do mokasynów – o takich rzeczach można dowiedzieć się z książki „Niedziela, która zdarzyła się w środę”.

Agnieszka ‘Achika’ Szady

Pizza za 136 tysięcy złotych
[Mariusz Szczygieł „Niedziela, która zdarzyła się w środę” - recenzja]

Dlaczego pewna emerytka zbulwersowała się nadaniem numeru PESEL, kto napisał piosenkę dyskotekową o Jelcynie i po co nosi się białe skarpetki do mokasynów – o takich rzeczach można dowiedzieć się z książki „Niedziela, która zdarzyła się w środę”.

Mariusz Szczygieł
‹Niedziela, która zdarzyła się w środę›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułNiedziela, która zdarzyła się w środę
Data wydania25 stycznia 2017
Autor
IlustracjeWitold Krassowski
Wydawca Czarne
SeriaReportaż (Czarne)
ISBN978-83-8049-431-2
Format176s. 133×215mm; oprawa twarda
Cena39,90
Gatunekpodróżnicza / reportaż
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Zbiór reportaży Mariusza Szczygła pokazuje świat, który znaczna część czytelników Esensji na pewno pamięta, a mimo to teksty czyta się trochę jak opowieści z egzotycznego kraju. Głównie z powodu abstrakcyjnie dziś brzmiących kwot pieniędzy: odprawa w zakładach produkujących sprzęt elektroniczny – 41 milionów zł, kurtka z koca – milion sto.
Piętnaście reportaży napisanych dla Gazety Wyborczej w latach 1992-1996 dotyczy spraw i zjawisk, które wtedy były częstym tematem artykułów prasowych (napady na właścicieli kantorów wymiany walut, likwidacja miejsc pracy w dużych zakładach, kariera muzyki disco polo, budowa kościoła w Licheniu), jak również rzadziej poruszanych: życie seksualne Polaków, nowe wyrazy i wyrażenia czy rzeczywistość przefiltrowana przez drobne ogłoszenia prasowe.
Tytułowa „Niedziela” dotyczyła odświętnego wydarzenia w życiu pewnej rodziny: wyjścia do restauracji na pizzę. Z okazji wizyty reportera stało się to w środę, zamiast – jak mieli zaplanowane – w dość odległy weekend. Przy okazji wspomniano inne „święto”: wypad do McDonalda. „I każdy siedzi w tym Donaldzie długo, jak najdłużej. Jakoś tak, żeby chwilę przyjemną na dłużej przytrzymać”, wypowiada się z rozmarzeniem pani Alina.
Jest rozdział złożony z opisów listów, jakie ludzie wysyłali do Rzecznika Praw Obywatelskich – z problemami zmyślonymi lub przesadzonymi, ale też najzupełniej dotkliwymi, jak na przykład omyłkowe uznanie za zmarłego (jak się okazuje, nie było łatwo to odkręcić). Pani Helena z Wrocławia oburzała się, że wstemplowano jej do dowodu osobistego1) tajemniczy numer, a przecież „numerowane były licencjonowane prostytutki!”. Mimo że nie jest to w kompetencjach RPO, uprzejmie jej odpowiedziano, że to numer ewidencyjny, który dostaje każdy obywatel. Z kolei „Miliard w rozumie” to tak zwany reportaż wcieleniowy: autor udawał kogoś i badał reakcje otoczenia. W tym konkretnym przypadku wcielał się w osoby chcące przeznaczyć dużą kwotę pieniędzy na jakiś z lekka absurdalny cel, jak postawienie pomnika cioci lub wypożyczenie „Hołdu pruskiego” na jeden wieczór. W innym rozdziale Szczygieł przytacza wypowiedzi o problemach słuchaczy dzwoniących do nocnej audycji radiowej, a następnie odnajduje ich i pyta o ciąg dalszy omawianych spraw.
Jest reportaż o ludziach zajmujących się dystrybucją produktów firmy Amway, niemniej sensacyjny „Onanizm polski” i na koniec tomu „Pokaż język” – pochodzący z 1995 roku tekst o wchodzących do polszczyzny nowych słowach i wyrażeniach. Niektóre wyrazy dla nas oczywiste – kliknąć, spoko, aborcja, animki – w latach 90. były słownikowymi nowościami. Uczeni rozmówcy dziennikarza obawiali się anglicyzacji znacznie dalej posuniętej, niż to w rzeczywistości nastąpiło.
Autor nie skomentował przedstawianych sytuacji, jednak czasami tak dobrał cytaty lub informacje, aby były one komentarzem samym w sobie: „Z naszej sieci tysiąca ludzi tylko dwie trafiły do szpitala psychiatrycznego” (reportaż o Amwayu); „Ma na koncie pięć wyroków i siedem lat więzienia w zawieszeniu za samowolę budowlaną” (reportaż o Licheniu); „…tym ludziom trzeba tych trzech akordów, żeby nie myśleć o tym, co zrobić ze swoim życiem jutro” (puenta tekstu o disco polo). Rzadko kiedy pozwalał sobie na wtrącenie czegoś od siebie: wyłapałam tylko „trzy tysiące pokornie wstaje” we fragmencie o tym, jak był konferansjerem na imprezie amwayowskiej. Reportaże warto przeczytać – szczególnie dla młodych może to być cenna informacja o epoce transformacji.
A białe skarpetki? Podobnie jak śnieżne mankiety i kołnierzyki w XVIII wieku, miały świadczyć, że właściciel jest czysto i schludnie ubrany.
koniec
16 lutego 2022
1) W latach 90. były to małe książeczki, jak paszporty.

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Krótko o książkach: Siła więzi
Joanna Kapica-Curzytek

9 VIII 2022

„Kufer tajemnic” to powieść obyczajowa osnuta wokół motywu odkrywania rodzinnych tajemnic. Powieść pozwala też dostrzec, jak bardzo w ciągu ostatnich dziesięcioleci zmieniło się życie kobiet.

więcej »

Przeczytaj to jeszcze raz: Kraj strachów dziecinnych
Dawid Kantor

8 VIII 2022

Idąc tropem Stephena Kinga, Dan Simmons w „Letniej nocy” kreśli kameralne amerykańskie miasteczko z dziećmi jako bohaterami i grozą w tle. Autor „Terroru” i tym razem stworzył znakomity horror, choć radykalnie różny od tego zlokalizowanego w lodach Arktyki.

więcej »

Krótko o książkach: Polacy też swój cyberpunk mają
Miłosz Cybowski

7 VIII 2022

„Antologia polskiego cyberpunka” to pięć historii prezentujących różnorodne podejście do głównego tematu i tak samo różnorodną jakość.

więcej »

Polecamy

Terapia szokowa

W podziemnym kręgu:

Terapia szokowa
— Marcin Knyszyński

Seksapokalipsa
— Marcin Knyszyński

Odwieczna dialektyka
— Marcin Knyszyński

Rzeczy, które robisz w piekle, będąc martwym
— Marcin Knyszyński

Bulwar Zachodzącego Słońca 2
— Marcin Knyszyński

Borat Dzong-Un z pasem szahida
— Marcin Knyszyński

Rozkład i rozkładówka
— Marcin Knyszyński

Nowoczesny mit
— Marcin Knyszyński

Horror rzeczywistości
— Marcin Knyszyński

Osaczona
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Inne recenzje

Esensja czyta: Maj 2011
— Miłosz Cybowski, Anna Kańtoch, Joanna Kapica-Curzytek, Beatrycze Nowicka, Konrad Wągrowski

Tegoż twórcy

Esensja czyta: Styczeń 2012
— Miłosz Cybowski, Anna Kańtoch, Joanna Kapica-Curzytek, Konrad Wągrowski

Esensja czyta: Maj 2011
— Miłosz Cybowski, Anna Kańtoch, Joanna Kapica-Curzytek, Beatrycze Nowicka, Konrad Wągrowski

Esensja czyta: Styczeń 2011
— Jędrzej Burszta, Anna Kańtoch, Joanna Kapica-Curzytek, Marcin Mroziuk, Beatrycze Nowicka, Joanna Słupek, Agnieszka Szady, Monika Twardowska-Wągrowska, Mieszko B. Wandowicz, Konrad Wągrowski

Zrób(my) sobie raj
— Alicja Siwik

Tegoż autora

Oko podarowane przez wilka
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Dżungla w browarze i burza w bramie…
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Malarka na walizkach
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Stawka większa niż qilin
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

„Patrzcie! On ma głowę pana Mifune!”
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Piękna-chan i Bestia-kun
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Hej ho, przez dżunglę by się szło
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Osobno, ale razem
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Magiczny matriarchat małomiasteczkowy
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Rozwalanie ścian tyłkiem i inne rozterki czterdziestolatków
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.