Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 8 sierpnia 2022
w Esensji w Esensjopedii

Karin Erlandsson
‹Poławiaczka pereł›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułPoławiaczka pereł
Tytuł oryginalnyPärlfiskaren
Data wydania18 maja 2022
Autor
PrzekładAnna Czernow
Wydawca Dwukropek
CyklLegenda o źrenicy oka
ISBN978-83-8141-456-2
Format256s. 145×203mm
Cena44,99
Gatunekdla dzieci i młodzieży
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Mała Esensja: Niebezpieczne pragnienia
[Karin Erlandsson „Poławiaczka pereł” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
W „Poławiaczce pereł” młoda bohaterka podejmuje wyzwanie, któremu wcześniej nie podołało wielu dorosłych. Na czytelników czeka tutaj sporo emocji, gdyż będą jej towarzyszyć w wyprawie pełnej przygód i niebezpieczeństw. Mimo że to dopiero pierwsza część „Legendy o źrenicy oka” i nie wszystkie wątki zostają zamknięte, to historia opowiedziana przez Karin Erlandsson ma satysfakcjonujące zakończenie.

Marcin Mroziuk

Mała Esensja: Niebezpieczne pragnienia
[Karin Erlandsson „Poławiaczka pereł” - recenzja]

W „Poławiaczce pereł” młoda bohaterka podejmuje wyzwanie, któremu wcześniej nie podołało wielu dorosłych. Na czytelników czeka tutaj sporo emocji, gdyż będą jej towarzyszyć w wyprawie pełnej przygód i niebezpieczeństw. Mimo że to dopiero pierwsza część „Legendy o źrenicy oka” i nie wszystkie wątki zostają zamknięte, to historia opowiedziana przez Karin Erlandsson ma satysfakcjonujące zakończenie.

Karin Erlandsson
‹Poławiaczka pereł›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułPoławiaczka pereł
Tytuł oryginalnyPärlfiskaren
Data wydania18 maja 2022
Autor
PrzekładAnna Czernow
Wydawca Dwukropek
CyklLegenda o źrenicy oka
ISBN978-83-8141-456-2
Format256s. 145×203mm
Cena44,99
Gatunekdla dzieci i młodzieży
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
W świecie, w którym toczy się akcja powieści, perły są wyjątkowo cenne, lecz nie są one wytworem małży, krążą natomiast rozmaite legendy o ich pochodzeniu. Nic dziwnego, że wielu ludzi zajmuje się ich wyławianiem z morza, by następnie sprzedawać wszystkie wydobyte okazy kupcom noszącym charakterystyczne niebieskie czapki. Wielu z nich jest wysłańcami królowej, będącej posiadaczką ogromnej liczby pereł. Jeszcze ważniejsze dla dalszych wydarzeń jest to, że władczyni – podobnie jak jej poprzednicy na tronie – wyznacza specjalną nagrodę za znalezienie źrenicy oka, która od praczasów wabi ku sobie poławiaczy.
Dowiadujemy się, że chociaż nikt nie widział źrenicy oka, to podobno jest ona najstarszą i największą perłą – tak dużą, że woda nie jest w stanie jej poruszyć. Mówi się też, że ten, kto ją posiądzie, nigdy już niczego nie zapragnie. Pewne jest natomiast, że na jej poszukiwania wyruszyło już mnóstwo ludzi, porzucając bez żalu swoje domy i bliskich. Większości z nich już nigdy nie zobaczono, a ci, którzy wrócili, nie byli już tacy sami.
Takim zaginionym poszukiwaczem jest także ojciec głównej bohaterki, a mimo to Miranda marzy, że to właśnie ona odnajdzie źrenicę oka. Tak naprawdę nie chodzi jej jednak o pieniądze, lecz chce, żeby napisano pieśni sławiące jej czyny. Co istotne, dziewczynka uważa się za najlepszą poławiaczkę pereł i rzeczywiście ma ku temu powody. Przekonamy się, że chociaż żarłacz różany pozbawił ją ręki, to uraz ten w najmniejszym stopniu nie wpłynął na jej umiejętność nurkowania i dostrzegania pod wodą najpiękniejszych okazów.
Jak łatwo się domyślić, nie będziemy musieć długo czekać, żeby zobaczyć, jak Miranda wyrusza na poszukiwania źrenicy oka. Dość niespodziewanie bohaterce towarzyszy młodsza od niej jednoręka dziewczynka, która wprawdzie znacznie gorzej pływa pod wodą, ale za to posiada niezwykły dar mogący bardzo się przydać w trakcie tej misji. Inną sprawą jest to, że Syrsie praktycznie nie zamykają się usta, a jej beztroska paplanina może momentami doprowadzić słuchaczy do szału.
Zdajemy sobie sprawę, że dla dwóch dziewczynek będzie to niebezpieczna wyprawa, bo przecież z morzem nie ma żartów, a klątwa źrenicy oka zebrała przez lata naprawdę wielkie żniwo. Co gorsza, tropem Mirandy i Syrsy podąża tajemnicza Iberis, która sprawia bardzo niesympatyczne wrażenie, a pragnie zdobyć tę niezwykłą perłę tylko dla siebie. Od początku można też podejrzewać, że ta kobieta mimo stroju kupca nie jest tym, za kogo się podaje.
W napięciu obserwujemy dalszy rozwój wydarzeń, a trzeba też przyznać, że Karin Erlandsson przygotowała dla czytelników sporo niespodzianek. Nie chodzi tutaj jedynie o ciekawe przygody będące udziałem Mirandy i Syrsy, ale również o przemianę, jaką przechodzi główna bohaterka z powodu swoich przeżyć. Przy tej okazji przekonamy się wraz z nią, że w baśniach mogą kryć się również prawdziwe opowieści. Ponadto na uwagę zasługuje pomysłowe zakończenie „Poławiaczki pereł”, które jest kolejnym mocnym punktem tej interesującej powieści. Wszystko to sprawia, że z niecierpliwością będziemy czekać na kolejne części „Legendy o źrenicy oka”.
koniec
24 maja 2022

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Przeczytaj to jeszcze raz: Kraj strachów dziecinnych
Dawid Kantor

8 VIII 2022

Idąc tropem Stephena Kinga, Dan Simmons w „Letniej nocy” kreśli kameralne amerykańskie miasteczko z dziećmi jako bohaterami i grozą w tle. Autor „Terroru” i tym razem stworzył znakomity horror, choć radykalnie różny od tego zlokalizowanego w lodach Arktyki.

więcej »

Krótko o książkach: Polacy też swój cyberpunk mają
Miłosz Cybowski

7 VIII 2022

„Antologia polskiego cyberpunka” to pięć historii prezentujących różnorodne podejście do głównego tematu i tak samo różnorodną jakość.

więcej »

Mała Esensja: Na moje wąsy!
Joanna Kapica-Curzytek

6 VIII 2022

Czwarte spotkanie z kotem Winstonem „Na tropie truciciela” trzyma w napięciu i mrozi krew w żyłach. Naszemu ulubieńcowi grozi śmiertelne niebezpieczeństwo!

więcej »

Polecamy

Terapia szokowa

W podziemnym kręgu:

Terapia szokowa
— Marcin Knyszyński

Seksapokalipsa
— Marcin Knyszyński

Odwieczna dialektyka
— Marcin Knyszyński

Rzeczy, które robisz w piekle, będąc martwym
— Marcin Knyszyński

Bulwar Zachodzącego Słońca 2
— Marcin Knyszyński

Borat Dzong-Un z pasem szahida
— Marcin Knyszyński

Rozkład i rozkładówka
— Marcin Knyszyński

Nowoczesny mit
— Marcin Knyszyński

Horror rzeczywistości
— Marcin Knyszyński

Osaczona
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.