nr 09 (XXXI)
listopad 2003




powrót do indeksunastępna strona

Esensja
  Korespondencja

Wojna o dąb

Emma Bull, autorka "Wojny o dąb" prezentowanej w Esensji 8(XXX)/2003 (pierwszy rozdział + wstęp Andrzeja Sapkowskiego) może być znana czytelnikom ze zbiorku opowiadań "W hołdzie Królowi" (poświęconych J. R. R. Tolkienowi) pod redakcją Martina H. Greenberga. Wbrew mojemu pierwszemu wrażeniu nie jest ona autorką opowiadania urban-fantasy "Czarodziej" ("The Conjure Man") --- jego autorem jest Charles de Lint, wspomniany we wstępie do "Wojny o dąb" jako najwybitniejszy autor tego gatunku --- a opowiadania "Srebro czy złoto" ("Silver or Gold"), według mnie najlepszego (lub jednego z najlepszych) opowiadań w tym zbiorze. Mam nadzieję, że wkrótce w Esensji pojawi się recenzja tej znakomitej książki. Dziękuję za prezentację, dzięki której moja biblioteczka wzbogaciła się o tę pozycje :).

Jakub Narębski

Od redakcji: Recenzję "Wojny o dąb" można znaleźć w bieżącym numerze. Zapraszamy do lektury.



Prośba

Do Prezesa Zarządu
Jestem studentem Akademii Morskiej w Gdyni na specjalności Towaroznawstwo i Ładunkoznawstwo.Jestem w trakcie pisania pracy inżynierskiej. Temat mojej pracy to: "ZDROWOTNE ASPEKTY KONSUMPCJI JOGURTÓW".
Kieruje sie do Państwa z prośba o przesłanie wszelkich możliwych informacji, które będą przydatne w mojej pracy inżynierskiej.Chcialbym oprzeć swoje rozwazania na podstawie informacji otrzymanych od Państwa.
Poza planem pracy, dołączonym jako załacznik, chcialbym zawrzeć takie pojecia jak: polityka jakości, żywe kultury barkterii, ISO 9001, zaopatrzenie i transport. Interesowalyby mnie rowniez zagadnienia i informacje z zakresu dzialu handlowego, ekonomicznego jak również marketingowego,o ile jest to możliwe.
Zwracam sie do Państwa z moją prośba ponieważ jest to trudny temat.Bardzo duzo jest materiałów na temat mleka, ale bardzo mało informacji na temat jogurtów. W przypadku niemożliwości przesłania mi informacji na temat mojej pracy , prosilbym o udostępnienie mi wszelkich informacji na temat mleka.

Plan pracy inżynierskiej
"Zdrowotne aspekty konsumpcji jogurtów"

I. Definicja jogurtów
Technologia wytwarzania jogurtów
Charakterystyka populacji konsumentów jogurtów
Czynniki decydujące o wyborze produktu
Normy Polskie i Unii Europejskiej

II. Wyścig Zakładów Mleczarskich by pozyskać konsumenta
Zdrowotne aspekty produkcji - walory żywieniowe związane z jogurtem
Sposoby utrwalania jogurtów (stosowane konserwanty)

III. Zachowanie higieny
Jak wygląda system edukacji pracowników w Zakładach Mleczarskich
Co powoduje brak przestrzegania higieny w procesie produkcyjnym jogurtów
Uchybienia w procesie technologicznym jako czynnik obniżenia jakości higienicznej

IV. Zagrożenia
Bakterie patogenne - możliwości przeżycia
Opakowanie, przechowywanie i transport jako czynniki zmian zdrowotnych

Będę wdzięczny za wszelki materiały. Z góry DZIEKUJE i czekam na Państwa odpowiedz.
Z poważaniem

Od redakcji: My co prawda nie możemy wiele pomóc, ale może nasi Czytelnicy...? Korespondencję prosimy w tym wypadku słać na adres Autora.

powrót do indeksunastępna strona

4
 
Magazyn ESENSJA : http://www.esensja.pl
{ redakcja@esensja.pl }

(c) by magazyn ESENSJA. Wszelkie prawa zastrzeżone
Rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie tylko za pozwoleniem.