powrót do indeksunastępna strona

nr 8 (XL)
październik 2004

 Czym zabłysnąć, czym się zbłaźnić
Karl Kruszelnicki ‹Ciekawostki naukowe, czyli czym błysnąć w towarzystwie›
Popularyzacja nauki jest zajęciem ze wszech miar chlubnym. Ale należy ją prowadzić umiejętnie. Australijczyk Karl Kruszelnicki w „Ciekawostkach naukowych, czyli czym błysnąć w towarzystwie” przedstawia garść mniej lub bardziej zaskakujących faktów ze świata nauki. Jaki jest jednak tego efekt?
Zawartość ekstraktu: 50%
Brak ilustracji w tej wersji pisma
Brak ilustracji w tej wersji pisma
Oryginalny tytuł książki („Fidgeting Fat, Exploding Meat & Gobbling Whirly Birds and Other Delicious Science Moments”) w połączeniu z podziękowaniami autora mówią więcej niż tytuł polski. Książka jest bowiem zbiorkiem udokumentowanych fachową literaturą (każdy rozdział kończy stosowna bibliografia) faktów i przemyśleń różnych badaczy i naukowców – Karl Kruszelnicki tylko zebrał je razem. Poszczególne rozdziały dotyczą spraw pochodzących z różnych dziedzin nauki: od biologii („Żarłoczne, wirujące ptaki”, „Mucha podpucha i oszukujące gepardy”), poprzez technologię („Internet nie powstał na potrzeby wojska”, „Szkło – ciecz mocniejsza od stali?”) aż po nie dające się zakwalifikować różności („Znowu o spadających kotach”, „Prawo Murphy′ego na ziemi”).
Teksty poszczególnych rozdziałów przetykane są ramkami, w których umieszczono ciekawostki pozostające niejako z boku głównego nurtu „wykładu”. Zdarza się jednak, że owe ramki, jedna za drugą, tworzą samodzielny „wykład” – do tego stopnia, że niektóre rozdziały czyta się lepiej przy dwukrotnym kartkowaniu: pierwszy raz czytając główny tekst, bez ramek, drugi raz – pomijając tekst między nimi.
Okładka upstrzona jest licznymi fotkami. Wydawałoby się, że mają one związek z treścią książki… Pudło, zostały dobrane zapewne kulinarną metodą na winie1). W dodatku pozycja tego typu aż prosi się o bogatą fotodokumentację – lecz w środku nie znajdziemy ani jednej ilustracji.
Niestety, choć każdy rozdział udokumentowany jest obfitą bibliografią, często zawiera wiele błędów – o czym przekona się każdy, kto dość dobrze orientuje się w poruszanej tematyce. Sądzę, że znaczną częścią potknięć można obciążyć tłumaczkę i polską redakcję książki – niektóre ze zdań wyraźnie nie są napisane w języku polskim, inne zaś aż proszą się o stosowny komentarz. Przykład? Proszę bardzo: „Dlaczego nie oszczędzić trochę czasu i zamiast WWW nie używać nazwy »6U«?”
Polski tytuł książki bardzo dobrze odpowiada przeznaczeniu pozycji. Przedstawionych ciekawostek wykorzystać inaczej nie sposób, niż… chwaląc się wśród znajomych swą nową poznaną wiedzą. Może jednak lepiej przy tym nie wchodzić w przedstawione szczegóły…
1) Słynny bigos na winie powstaje wskutek wrzucenia do bigosu wszystkiego, co się nawinie pod rękę sięgającą do lodówki czy szafki z pożywieniem.



Tytuł: Ciekawostki naukowe, czyli czym błysnąć w towarzystwie
Tytuł oryginalny: Fidgeting Fat, Exploding Meat & Gobbling Whirly Birds and other delicious science moments
Autor: Karl Kruszelnicki
Przekład: Hanna Turczyn-Zalewska
ISBN: 83-7404-016-5
Format: 288s. 125×185mm, oprawa twarda
Cena: 24,90
Data wydania: czerwiec 2004
Ekstrakt: 50%
powrót do indeksunastępna strona

49
 
Magazyn ESENSJA : http://www.esensja.pl
{ redakcja@esensja.pl }

(c) by magazyn ESENSJA. Wszelkie prawa zastrzeżone
Rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie tylko za pozwoleniem.