powrót do indeksunastępna strona

nr 06 (XCVIII)
sierpień 2010

Chaps! #48: Marynata wojenna
Zaglądając w oczy śmierci, poczujesz smak życia. Więc lepiej, żeby było dobrze przyprawione...
Ciekawostka:
W czasie pierwszych Wojen Napoleońskich rząd francuski zaoferował nagrodę dwunastu tysięcy franków dla tego, kto odkryje tani i efektywny sposób konserwowania żywności. W 1809 Nicolas Alpert, cukiernik i browarnik, zauważył, że jedzenie gotowane w słoikach nie psuje się. Nie wiedział jednak, czym jest to spowodowane, gdyż dopiero 50 lat później Ludwik Pasteur odkrył "winowajców" tego procesu - mikroby.
powrót do indeksunastępna strona

104
 
Magazyn ESENSJA : http://www.esensja.pl
{ redakcja@esensja.pl }

(c) by magazyn ESENSJA. Wszelkie prawa zastrzeżone
Rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie tylko za pozwoleniem.