powrót do indeksunastępna strona

nr 10 (CII)
grudzień 2010

Chaps! #110: Czystość
...gatunkowa...
Ciekawostka:
Parówki wieprzowe nie są koszerne, gdyż w judaizmie świnia uchodzi za zwierzę „nieczyste”. Nie chodzi tu jednak o domniemane złe nawyki higieniczne tego sympatycznego zwierzęcia. Rzecz w tym, że nim udoskonalono techniki konserwacji mięsa, wieprzowina psuła się najszybciej, prowadząc do zatruć. W dodatku układ odpornościowy świn bardzo przypomina ludzki, przez co łatwo o przenoszenie chorób. Stąd „uświęcony” zakaz spożywania wieprzowiny i pochodnych produktów. Nie dotyczy on parówek cielęcych. Co ciekawe, frankfurckie kiełbaski były za czasów Johanna Georga Lahnera wyrabiane z wieprzowiny, a wiedeńskie – z mieszaniny wieprzowiny i cielęciny. Działo się tak, gdyż we Frankfurcie ubój świń i krów odbywał się w oddzielnych zakładach, a we Wiedniu przepisy były w tym względzie nieco luźniejsze.
Chaps! na Facebooku - jeszcze więcej ciekawostek i inne bonusy
powrót do indeksunastępna strona

136
 
Magazyn ESENSJA : http://www.esensja.pl
{ redakcja@esensja.pl }

(c) by magazyn ESENSJA. Wszelkie prawa zastrzeżone
Rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie tylko za pozwoleniem.