powrót; do indeksunastwpna strona

nr 09 (CXI)
listopad 2011

Chaps! #224: Kosmiczne jaja #2
Zamęt, chaos, kogel-mogel…
Ciekawostka:
Kogel-mogel (lub, jak kto woli, kogiel-mogiel) to przysmak wywodzący się z kuchni żydowskiej lub rosyjskiej. W medycynie ludowej stosowany jako lekarstwo na przeziębienie i grypę - a także jako jedzenie przejściowe dla dzieci (choć zachodzi obawa przed salmonellą). W Polsce pojawił się po raz pierwszy w XIV, ale prawdziwą popularność zdobył w czasach PRL-owskiej posuchy na rynku słodyczy. Smaczny i prosty: dwa żółtka jajek i trzy łyżki cukru. Do smaku można dodać kakao, rodzynki, miód, bitą śmietanę czy rum.
Chaps! na Facebooku – jeszcze więcej ciekawostek i inne bonusy
powrót; do indeksunastwpna strona

110
 
Magazyn ESENSJA : http://www.esensja.pl
{ redakcja@esensja.pl }

(c) by magazyn ESENSJA. Wszelkie prawa zastrzeżone
Rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie tylko za pozwoleniem.