powrót; do indeksunastwpna strona

nr 1 (CXIII)
styczeń-luty 2012

Chaps! #241: Kiełbasa wędzona
Pieczeń będzie mało krwista…
Brak ilustracji w tej wersji pisma
Brak ilustracji w tej wersji pisma
Ciekawostka:
Czerwone mięso jest demonizowane jako rakotwórcza bomba cholesterolowa. Tymczasem jest ono również bogate w koenzym Q10 – ważny przeciwutleniacz, który wchodzi także w skład mitochondrium komórkowego. Uczestniczy w produkcji adenozynotrifosforanu, przenoszącego energię wewnątrz komórki, oraz reguluje pH lizosomów. Reguluje ciśnienie krwi i usprawnia pracę serca i układu krwionośnego – w tym również po zawałach. Najlepszym źródłem Q10 jest mięso wołowe, zwłaszcza serce i wątroba – przy czym u bydła karmionego ziarnem jego poziom jest nawet 10 razy niższy niż u tego jedzącego trawę. Najlepiej spożywać mięso krwiste, gdyż obróbka termiczna niszczy Q10.
Chaps! na Facebooku – jeszcze więcej ciekawostek i inne bonusy
powrót; do indeksunastwpna strona

146
 
Magazyn ESENSJA : http://www.esensja.pl
{ redakcja@esensja.pl }

(c) by magazyn ESENSJA. Wszelkie prawa zastrzeżone
Rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie tylko za pozwoleniem.