To, co się tam dzieje, o zgrozę przyprawia... Najtwardsi kruszeją!  | Brak ilustracji w tej wersji pisma |
Ciekawostka: Europejczykom nazwa „curry” kojarzy się przeważnie z mieszaniną sproszkowanych przypraw – gdyż w takiej formie sprowadzone zostało do Europy przez Brytyjczyków. Nazwa tymczasem wywodzi się od tamilskiego słowa „kari”, oznaczającego sos. Tradycyjnie przyrządzany jest on ze świeżo startych przypraw (najczęściej kurkuma, imbir, pieprz czarny, kolendra, kmin rzymski, gorczyca, chili, niekiedy cynamon, kardamon, goździki, czosnek), masła, ghi (masło klarowane), oleju palmowego lub mleczka kokosowego. Jest ważnym elementem wielu kuchni azjatyckich – indyjskiej, japońskiej, chińskiej, lankijskiej, nepalskiej, tajskiej, filipińskiej, birmańskiej, malezyjskiej, indonezyjskiej, wietnamskiej, a nawet afgańskiej i pasztuńskiej. Bardzo popularny jest również w Wielkiej Brytanii i na Karaibach. Jednym z najchętniej jadanych dań curry jest kurczak. |