powrót; do indeksunastwpna strona

nr 2 (CXIV)
marzec 2012

Chaps #257: Biała gorączka
Niedobrze, jak coś człowiekowi na wątrobie leży…
Ciekawostka:
Trudno zliczyć dobroczynne właściwości chrzanu. Jest nie tylko smaczny i zdrowy. Ma również działanie bakteriobójcze, grzybobójcze i pierwotniakobójcze. Używać go można do przemywania skóry, wybielania jej i usuwania przebarwień. Zawiera widaminę C i E, prowitaminę A oraz witaminy z grupy B. Jego liście chronią żywność przed psuciem, a dodatek chrzanu do posiłku pobudza wydzielanie kwasów żołądkowych, wzmaga przemianę materii i usprawnia pracę wątroby i nerek. Ale uwaga: osoby cierpiące na schorzenia nerek i układu pokarmowego oraz marskość wątroby nie powinny jeść chrzanu.
Chaps! na Facebooku – jeszcze więcej ciekawostek i inne bonusy
powrót; do indeksunastwpna strona

84
 
Magazyn ESENSJA : http://www.esensja.pl
{ redakcja@esensja.pl }

(c) by magazyn ESENSJA. Wszelkie prawa zastrzeżone
Rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie tylko za pozwoleniem.