powrót; do indeksunastwpna strona

nr 2 (CXIV)
marzec 2012

Chaps #261: Lukrowany fałsz
Kłam słodko, kłam – bo na pewne pytania jest tylko jedna słuszna odpowiedź…
Ciekawostka:
Polskie pączki to wypieki cieszące się renomą nie tylko w kraju, ale i na świecie. W rejonie środkowego zachodu Stanów Zjednoczonych, dokąd zawędrowały wraz z polskimi imigrantami, konkurują z amerykańskimi „doughnuts”. W Izraelu z kolei „ponczkes” jada się w święto Chanuki, kiedy to zgodnie z tradycją spożywa się dania smażone na oleju (ale nigdy tłuszczu zwierzęcym). Tymczasem to, co uważamy za produkt rdzennie polski, mogło przywędrować do nas z Bliskiego Wschodu, a nawet starożytnego Rzymu.
Chaps! na Facebooku – poncziki, koblihy, yo-yo, lagaymat, facturas – i wszystko, czego nie chcielibyście wiedzieć o pączkach ;)
powrót; do indeksunastwpna strona

88
 
Magazyn ESENSJA : http://www.esensja.pl
{ redakcja@esensja.pl }

(c) by magazyn ESENSJA. Wszelkie prawa zastrzeżone
Rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie tylko za pozwoleniem.