W żółtej łodzi podwodnej mieszkamy. Szkorbutu się nie obawiamy! Ciekawostka: Szkorbut to choroba wielonarządowa, objawiająca się samoistnym krwawieniem, bólem mięśni, stawów i kości, łamliwością, zapalnym przerostem dziąseł, wypadaniem zębów, słabym gojeniem ran, ogólnym osłabieniem i depresją. Wywołuje ją niedobór witaminy C. Upośledza on syntezę kolagenu – stąd objawy dotyczą głównie tkanki łącznej. Szkorbut był istną plagą wśród marynarzy, piratów i wszelakich podróżników morskich – od czasów antycznych (opisał go po raz pierwszy Hipokrates) po okres I Wojny Światowej. Choć już w 1753 James Lind, szkocki chirurg w służbie Królewskiej Armii, w swoim traktacie zalecał owoce cytrusowe w leczeniu szkorbutu, dopiero w 1932 wyizolowano witaminę C i powiązano jej niedobór z chorobą. Nota bene, nazwa witaminy – kwas askorbinowy – wywodzi się od łacińskiego słowa „scorbutus”. |