powrót; do indeksunastwpna strona

nr 6 (CXVIII)
lipiec-sierpień 2012

Chaps #306: Zupa grzybowa
Gdzie pieczarek sześć, tam nie ma co jeść…
Ciekawostka:
Pieczarka dwuzarodnikowa to grzyb jadalny. Zawiera potas, sód, fosfor, kwas rumenowy i przeciwutleniacze. Pod wpływem światła wytwarza także witaminę D 2. Pieczarka jest uprawiana w ponad 70 krajach. Jako podłoże wykorzystuje się nawóz koński (w Europie), słomę kukurydzianą (w Ameryce Północnej) i słomę ryżową (w Azji). Rośnie również dziko, na polach, w parkach, natomiast w lasach występuje rzadko.
Chaps! na Facebooku – jeszcze więcej ciekawostek i inne bonusy
powrót; do indeksunastwpna strona

205
 
Magazyn ESENSJA : http://www.esensja.pl
{ redakcja@esensja.pl }

(c) by magazyn ESENSJA. Wszelkie prawa zastrzeżone
Rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie tylko za pozwoleniem.