W tej pracy łatwo o nagłe zwiększenie stężenia żelaza w krwi… Ciekawostka: Jedną z metod wykrywania witamin jest chromatografia - technika analityczna lub preparatywna, służąca odpowiednio do badania lub rozdzielania składu mieszanin. Polega ona na przepuszczeniu roztworu badanej mieszaniny (na potrzeby procesu zwanego fazą ruchomą - lub eluentem) przez specjalnie spreparowaną fazę rozdzielczą (tzw. złoże) - substancje naniesione np. na sztywną płytkę lub bibułę, mające zdolności sorpcyjne lub inaczej oddziałujące na przepływające substancje. Następuje wówczas proces wymywania związanych substancji - przy czym jedne składniki są zatrzymywane w fazie na dłużej niż inne, dzięki czemu następuje ich separacja. Technikę tę po raz pierwszy zastosował w 1900 rosyjski naukowiec Michaił Cwiet do celu rozdzielenia barwników roślinnych - zielonego chlorofilu, pomarańczowych karotenów i żółtych ksantofili. W latach 30. i 40. technikę jego rozwinięto i zastosowano do innych procesów rozdziału. Do wykrywania witamin A, D, E i K (oraz koenzymu Q) służy dziesięcioprocentowy roztwór kwasu fosforomolibdenowego w alkoholu etylowym. Wykrywa je również dwudziestoprocentowy roztwór pentachlorku antymonu w chloroformie. |