On nie dostanie na kreskę… Ciekawostka: Pracując nad koncepcją sposobu automatycznego sczytywania informacji o produktach spożywczych – pomysłem zasłyszanym podczas targów spożywczych Food Fair w 1948 – Amerykanin Norman Joseph Woodland po nieudanych eksperymentach z nietrwałą farbą ultrafioletową wpadł na inną myśl. Inspirację znalazł w kodzie Morse’a: jego graficzną reprezentację – kropki i poziome kreski – rozciągnął w pionie. W ten sposób powstał pierwszy kod kreskowy. Aby zwiększyć czytelność znaku – tak, by kod mógł być odczytywany pod każdym kątem – zastosował wzór kolisty, przypominający tarczę strzelniczą. Oba pomysły opatentował ze wspólnikiem, Bernardem Silverem, w 1949. Do zastosowań w przemyśle spożywczym kod kreskowy wszedł dopiero ćwierć wieku później: w 1974 po raz pierwszy cena została odczytana w ten sposób z opakowania gumy Wrigley’s w sklepie Marsh’s Supermarket w Troy w stanie Ohio. Wcześniej, w latach 60., podobny system zastosowała amerykańska kolej: po bokach pociągu umieszczano serię kolorowych pasów, z których czytniki pobierały informacje o numerach identyfikacyjnych, typie oraz właścicielu składu. |