powrót; do indeksunastwpna strona

nr 10 (CXLII)
grudzień 2014

Chaps #552: O chlebie i wodzie
Twarz rumiana, purpurowa – oto istny okaz zdrowia!
Brak ilustracji w tej wersji pisma
Brak ilustracji w tej wersji pisma
Ciekawostka:
Denaturat nie zawsze wyróżniało charakterystyczne, fioletowe zabarwienie. Jeszcze długo po wprowadzeniu monopolu na produkcję spirytualiów po Powstaniu Styczniowym, który spowodował znaczący wzrost popularności spirytusu skażonego, ten nie różnił się wyglądem od zwykłego etanolu. Dopiero z czasem zaczęto dodawać do denaturatu barwniki oraz substancje wymiotne lub nadające mu odrażający smak lub zapach (a zrezygnowano ze skażania go metanolem). Co ważne, związki te mają temperaturę wrzenia zbliżoną do alkoholu lub tworzą z nim mieszaninę azeotropową – co czyni destylację do postaci spożywczej niemożliwą lub po prostu nieopłacalną.
powrót; do indeksunastwpna strona

114
 
Magazyn ESENSJA : http://www.esensja.pl
{ redakcja@esensja.pl }

(c) by magazyn ESENSJA. Wszelkie prawa zastrzeżone
Rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie tylko za pozwoleniem.