powrót; do indeksunastwpna strona

nr 2 (CLIV)
marzec 2016

Apetyt rośnie w miarę czytania
Masayuki Kusumi, Jirō Taniguchi ‹Samotny smakosz #1›
„Samotny smakosz” to prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników egzotycznej kuchni oraz osób zainteresowanych kulturą innych krajów. Jiro Taniguchi oraz Masayuki Kusumi snują opowieść o samotnych podróżach pewnego przedsiębiorcy i jednocześnie tworzą wnikliwe studium japońskich zwyczajów – nie tylko kulinarnych.
ZawartoB;k ekstraktu: 80%
Brak ilustracji w tej wersji pisma
Brak ilustracji w tej wersji pisma
Inogashira Goro podróżuje po Japonii w interesach. Przemierza cały kraj, prowadząc rozmowy z kontrahentami i załatwiając sprawy dotyczące własnej działalności. W gruncie rzeczy cały czas jest w podróży – widzimy go albo, gdy udaje się na jakieś spotkanie, albo gdy z niego wraca. Krótko mówiąc, jest bardzo zajętym człowiekiem. Mimo tego znajduje czas na swoje największe hobby – Inogashira jest mianowicie smakoszem. Nieustannie wyszukuje miejsca, w których może znaleźć nowe potrawy, a spożywanie posiłków za każdym razem staje się dla niego niemal świętem.
Konsumowanie kolejnych potraw stanowi dla niego nie tylko okazję do delektowania się regionalnymi przysmakami, ale także pozwala na prowadzenie niemal socjologicznych obserwacji. Każdy lokal ma do opowiedzenia własną historię. Są to fascynujące narracje o ludziach, którzy się w nim pojawiają, o ich zwyczajach, pochodzeniu społecznym oraz tradycji kulturowej, jaka ich ukształtowała. Podczas odwiedzania niektórych miejsc nasz bohater ulega także nostalgii, wspominając swoją przeszłość. Smak określonych potraw raz przywołuje skojarzenia z dzieciństwem, innym razem z utraconą miłością. Bogactwo doznań tych kulinarnych podróży jest naprawdę niezwykłe.
Mangę czyta się jednym tchem, choć kolejne opowieści oparte są na powtarzalnym schemacie. Nasz bohater po załatwieniu spraw biznesowych robi się głodny i rozpoczyna poszukiwania lokalu, w którym mógłby coś zjeść. Kiedy już go odnajduje, komponuje własny posiłek, składa zamówienie i rozpoczyna delektowanie się rozmaitymi potrawami. Mimo tej narracyjnej powtarzalności nie ma tu mowy o jakimkolwiek znudzeniu. Bogactwo miejsc, niepowtarzalność spotykanych ludzi oraz – przede wszystkim – różnorodność potraw sprawia, że lektura „Samotnego smakosza” jest fascynującym doświadczeniem. Czytanie utrudnia tylko jeden mały drobiazg – zazwyczaj po kilku stronach zaczyna pojawiać się uczucie głodu, które chciałoby się natychmiast zaspokoić jakimś egzotycznym przysmakiem.
Jeśli już o tym mowa, to koniecznie trzeba podkreślić, że polskie wydanie mangi zostało okraszone dokładnymi opisami poszczególnych dań pojawiających się w kolejnych rozdziałach. Magdalena Tomaszewska-Bolałek ze znawstwem charakteryzuje kolejne potrawy, ich pochodzenie oraz składniki, zachęcając czytelnika do samodzielnego przygotowywania smakołyków. Opisy – wielokrotnie nagradzanej za swe publikacje poświęcone azjatyckim kulinariom – autorki stanowią doskonałe uzupełnienie mangi. Warto przypomnieć, że jej książka „Japońskie słodycze” zdobyła w roku 2013 nagrodę główną w konkursie Gourmand World Cookbook Awards w kategorii "kuchnia japońska", a dwa lata później została uznana za jedną z trzech najlepszych książek z dwudziestoletniej historii tego konkursu w kategorii Japonia. Krótko mówiąc, Magdalena Tomaszewska-Bolałek wie, o czym pisze.
W samych superlatywach można także wypowiadać się o warstwie graficznej komiksu. Rysunki Jiro Taniguchiego są niezwykle precyzyjne i drobiazgowe. Ultrarealistyczne tła pełne są szczegółów, które należy cierpliwie wyławiać uważnie studiując każdy kadr. Równie precyzyjnie przedstawione zostały kolejne potrawy zamawiane przez samotnie przemierzającego Japonię smakosza. Z tworzonych z niewiarygodną dokładnością rysunków wyłania się pełen detali obraz Japonii jako kraju, który ma wiele do zaoferowania pod względem kulturowym oraz kulinarnym.
Podsumowując, należy stwierdzić, że „Samotny smakosz” to manga adresowana nie tylko do miłośników egzotycznych kuchni. Każdy zainteresowany poznawaniem innych krajów, ich kultur oraz zwyczajów i reguł życia społecznego znajdzie tu dla siebie wiele smakowitych kąsków. Precyzyjne opisy potraw, wnikliwe obserwacje społeczeństwa japońskiego oraz refleksje na temat tradycji i obyczajów stanowią niezaprzeczalne atuty komiksu, który może być spożywany na różne sposoby. Można go oczywiście pochłonąć od razu w całości, ale równie dobrze wykorzystać jako źródło inspirujących przepisów, do których warto sięgać przy różnych okazjach.



Tytuł: Samotny smakosz #1
Scenariusz: Masayuki Kusumi
Data wydania: październik 2014
Wydawca: Hanami
ISBN: 978-83-60740-86-6
Cena: 34,90
Wyszukaj w: Kumiko.pl
Wyszukaj w
:
Wyszukaj w: Amazon.co.uk
Zobacz w:
Ekstrakt: 80%
powrót; do indeksunastwpna strona

89
 
Magazyn ESENSJA : http://www.esensja.pl
{ redakcja@esensja.pl }

(c) by magazyn ESENSJA. Wszelkie prawa zastrzeżone
Rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie tylko za pozwoleniem.