Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 3 czerwca 2024
w Esensji w Esensjopedii

Elena Kostioukovitch
‹Sekrety włoskiej kuchni›

WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułSekrety włoskiej kuchni
Tytuł oryginalnyPerché agli italiani piace parlare del cibo
Data wydania29 lipca 2020
Autor
PrzekładJan Jackowicz
Wydawca Albatros
ISBN978-83-8125-616-2
Format600s. 170×240mm; oprawa twarda
Cena69,90
Gatuneknon‑fiction
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Wyprawa pełna odkryć i zaskoczeń
[Elena Kostioukovitch „Sekrety włoskiej kuchni” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Z „Sekretów włoskiej kuchni” Eleny Kostioukovitch dowiadujemy się, że uczestniczenie przy posiłku we Włoszech za każdym razem oznacza głębokie zanurzenie się w kulturze, sztuce i historii tego pięknego kraju.

Joanna Kapica-Curzytek

Wyprawa pełna odkryć i zaskoczeń
[Elena Kostioukovitch „Sekrety włoskiej kuchni” - recenzja]

Z „Sekretów włoskiej kuchni” Eleny Kostioukovitch dowiadujemy się, że uczestniczenie przy posiłku we Włoszech za każdym razem oznacza głębokie zanurzenie się w kulturze, sztuce i historii tego pięknego kraju.

Elena Kostioukovitch
‹Sekrety włoskiej kuchni›

WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułSekrety włoskiej kuchni
Tytuł oryginalnyPerché agli italiani piace parlare del cibo
Data wydania29 lipca 2020
Autor
PrzekładJan Jackowicz
Wydawca Albatros
ISBN978-83-8125-616-2
Format600s. 170×240mm; oprawa twarda
Cena69,90
Gatuneknon‑fiction
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Książka ukazała się po raz pierwszy w 2007 roku i chyba nie może być lepszej jej rekomendacji niż przedmowa Umberto Eco. Włoski pisarz zaprasza nas do podróży po swoim kraju, zaznaczając od razu, że będzie to wyprawa do wielu kultur, kuchni i stylów życia, pełna odkryć i zaskoczeń nawet dla tych, którzy – jak sądzą – znają Włochy bardzo dobrze.
Elena Kostioukovitch zaprasza nas po kolei do każdego regionu Italii, wskazując na jego charakterystyczne cechy kultury i unikalne potrawy. Opowiada o sekretach kuchni umiejętnie i z dużą erudycją łączy z historią, literaturą (szczególnie z poezją), sztuką i szeroko pojętą antropologią kultury. Zagląda do dużych miast i małych wiosek, portów i miejscowości w górach. Opisuje rodowód i skład potraw oraz sposoby zachowania się przy stole. Nie jest to więc książka kucharska w tradycyjnym pojęciu, nie znajdziemy tu gotowych przepisów.
Rozdziały o regionach rozdzielone są informacjami dotyczącymi szerokich kontekstów włoskiej kuchni; na jej obecny kształt wpłynęły względy historyczne, jak obecność pielgrzymów, „import” nieznanych wcześniej roślin z innych kontynentów. Jedzenie jest – jak w każdej kulturze – uwarunkowane kalendarzem świąt i tradycji. Włosi, jak się okazuje, mają ich wyjątkowo dużo. Osobne rozdziały mają (oczywiście!) pizza, makaron i risotto, ale także ruch slow food, znajdujący naśladowców na całym świecie.
Nie obyło się jednak bez wad. Książka Eleny Kostioukovitch jest bogato ilustrowana, szkoda tylko, że ciekawe i różnorodne zdjęcia nie mają podpisów, przez co bardzo mocno obniżają się ich walory poznawcze. Mimo dużego formatu tej publikacji tekst został złożony bardzo drobną, mało przyjazną dla oczu czcionką (często stosowana tu kursywa jest jeszcze mniej czytelna).
Bez wątpienia jednak książka jest szczegółowym, znakomicie napisanym kompendium, podkreślającym bogactwo sztuki kulinarnej tego kraju – opisanej dosłownie do ostatniego szczegółu, jakim są poszczególne zioła, rodzaje mięs czy kształty makaronu. Nie da się ukryć, że „Sekrety włoskiej kuchni” mogą stanowić znakomitą inspirację do podróży do Włoch. Jeśli już w tym kraju byliśmy – lektura wywołuje jak najmilsze wspomnienia i skojarzenia. Również mocno mobilizuje – by wejść do swojej własnej kuchni i spróbować ugotować coś po włosku.
koniec
23 grudnia 2020

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Marzenia skrojone na miarę
Joanna Kapica-Curzytek

3 VI 2024

„Odlecieć jak najdalej” jest powieścią obyczajową, której akcja rozgrywa się w latach 60. XX wieku. Młodzieńcze marzenia boleśnie konfrontują się tutaj z twardymi realiami Polski za żelazną kurtyną.

więcej »

Mała Esensja: Wspaniałe czasy, które warto lepiej poznać
Marcin Mroziuk

1 VI 2024

W „Od morza do morza” autorzy przedstawiają młodym czytelnikom najważniejsze wydarzenia i osiągnięcia epoki Jagiellonów. Co istotne, większość opowiadań jest na jeszcze wyższym poziomie literackim niż w pierwszym tomie cyklu „Zdarzyło się w Polsce”.

więcej »

PRL w kryminale: Geniusz prowokacji
Sebastian Chosiński

31 V 2024

Skoro nowelę „Cień” Aleksandra Ścibora-Rylskiego postanowił sfilmować Jerzy Kawalerowicz, mający już wówczas znaczącą pozycję w peerelowskiej kinematografii dzięki ekranizacji „Pamiątki z Celulozy” Igora Newerlego, musiało być w niej coś intrygującego. I rzeczywiście: ta historia, rozpięta pomiędzy wydarzeniami czasu okupacji i współczesnością (w kontekście połowy lat 50. XX wieku), zaskakuje dramatyzmem i czyhającą za każdym załomem zagadką.

więcej »

Polecamy

Poetycki dinozaur w fantastycznym getcie

Stare wspaniałe światy:

Poetycki dinozaur w fantastycznym getcie
— Andreas „Zoltar” Boegner

Pierwsza wojna... czasowa
— Andreas „Zoltar” Boegner

Wszyscy jesteśmy „numerem jeden”
— Andreas „Zoltar” Boegner

Krótka druga wiosna „romansu naukowego”
— Andreas „Zoltar” Boegner

Jak przewidziałem drugą wojnę światową
— Andreas „Zoltar” Boegner

Cyborg, czyli mózg w maszynie
— Andreas „Zoltar” Boegner

Narodziny superbohatera
— Andreas „Zoltar” Boegner

Pierwsza historia przyszłości
— Andreas „Zoltar” Boegner

Zobacz też

Tegoż autora

Marzenia skrojone na miarę
— Joanna Kapica-Curzytek

Alchemia
— Joanna Kapica-Curzytek

Odtrutka na szkolną traumę
— Joanna Kapica-Curzytek

Fakty i wyobraźnia
— Joanna Kapica-Curzytek

Jak to dobrze, że nie jesteśmy wszechwiedzący
— Joanna Kapica-Curzytek

Studium utraty
— Joanna Kapica-Curzytek

Szereg niebezpieczeństw i nieprzewidywalnych zdarzeń
— Joanna Kapica-Curzytek

Superwizja
— Joanna Kapica-Curzytek

Destrukcyjne układy
— Joanna Kapica-Curzytek

Jeszcze jeden dzień bliżej naszego zwycięstwa
— Joanna Kapica-Curzytek

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.