Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 29 czerwca 2024
w Esensji w Esensjopedii

Historia kanibalizmu (A History of Cannibalism)

Nathan Constantine
‹Historia kanibalizmu›

WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułHistoria kanibalizmu
Tytuł oryginalnyA History of Cannibalism
Data wydania20 listopada 2007
Autor
PrzekładPaulina Głuchowska
Wydawca Bellona
ISBN978-83-11-10871-4
Format240s. 130×200mm
Cena29,—
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Nathan Constantine
Opis wydawcy
Na pierwszy rzut oka wydaje się, że definicja kanibalizmu jest bardzo prosta: według słownika Kopalińskiego, jest to „pożeranie osobników własnego gatunku”.
Kanibalizm tylko pozornie wydaje się jedynie odrażającym zwyczajem praktykowanym niegdyś przez dzikich, a obecnie przez jednostki psychopatyczne. Historia odsłania wiele złowrogich, lecz jednocześnie niezmiernie ciekawych – z perspektywy społecznej i kulturowej – cech ludożerstwa. Według autora, o tym procederze decydują potrzeba, powinność i pożądanie. Ludzie uprawiali kanibalizm, ponieważ tego od nich wymagano, ponieważ musieli i wreszcie – dlatego że chcieli (lub chcą). Po zjedzeniu wroga można było przejąć jego siłę, spożywając jeńca zyskiwało się przychylność bogów, często też, nawet w XX wieku, konsumpcja ciała bliźniego zapewniała przetrwanie głodu. Dewianci zaś zjadają ludzi pragnąc zaszokować społeczeństwo. Zapraszamy do poznania tego mrocznego i niesamowitego zakamarka dziejów ludzkości…
Teksty w Esensji
Książki – Recenzje      

Oceń lub dodaj do Koszyka w

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Copyright © 2000-2024 – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.