Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 26 kwietnia 2024
w Esensji w Esensjopedii

Historie kuchenne (Salmer fra kjøkkenet)

Bent Hamer
‹Historie kuchenne›

WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułHistorie kuchenne
Tytuł oryginalnySalmer fra kjøkkenet
Dystrybutor Gutek Film
Data premiery20 lutego 2004
ReżyseriaBent Hamer
ZdjęciaPhilip Øgaard
Scenariusz
ObsadaJoachim Calmeyer, Tomas Norström, Bjørn Floberg
MuzykaHans Mathisen
Rok produkcji2003
Kraj produkcjiNorwegia, Szwecja
Czas trwania93 min
WWW
Gatunekdramat, komedia
Zobacz w
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
Opis dystrybutora
Lata 50. Instytut Badań Domowych uznaje, że po zanalizowaniu kuchennych nawyków szwedzkich gospodyń domowych, nadszedł czas na zbadanie zwyczajów kawalerów. Osiemnastu badaczy wyrusza do małej wioski Landstad w Norwegii, która charakteryzuje się niezwykle wysokim odsetkiem kawalerów. Tam naukowcy obserwują wszystkie posunięcia swych podopiecznych. Mają swobodny dostęp do domu, jednak pod żadnym pozorem nie wolno im się wdawać w jakiekolwiek rozmowy z obiektami badań.
Teksty w Esensji
Filmy – Recenzje      

Filmy – Publicystyka      

Utwory powiązane
Filmy      




Tetrycy o filmie [7.00]

PD – Piotr Dobry [3]
Klasyczna opowieść o rodzącej się przyjaźni dwóch niechętnych sobie z początku osób, tyle że w baaardzo oryginalnym ujęciu. Problem w tym, że nie jest to szort Flipa i Flapa, tylko półtorej godziny wałkowania jednego grepsu. Nie podobało mi się.

WO – Wojciech Orliński [9]
Ja chyba naprawdę wyemigruję do Skandynawii. Jeśli wszystko tam jest takie, jak ich kinematografia, to musi być raj na Ziemi. Jak wiadomo, film opowiada o zwariowanym badaniu "naukowym" drogi, jaką gospodyni domowa przemierza w kuchni. Badania mają przynieść zracjonalizowany, naukowy i jedynie słuszny rozkład mebli kuchennych, który pozwoli skrócić tę drogę. Akcja filmu dzieje się kiedy już przebadano wszystkie kobiety w Szwecji, rozpoczynają się więc badania samotnych mężczyzn w Norwegii. Szwedzki obserwator zasiada w kuchni pewnego ponurego Norwega i... zaczyna się komediodramat. Bomba!

KS – Kamila Sławińska [9]
Zrobić film, traktujący o potrzebie bliskości i międzyludzkiego ciepła, w którym nie ma wątku romansowego i nie występują żadne kobiety – to wielka sztuka, bo mężczyźni najczęściej nie lubią wprost mówić o uczuciach ani ich wylewnie okazywać, a małe gesty i delikatne sugestie zwykle umykają przed okiem kamery. Sztuka tym większa, że film ma traktować o zupełnie nie sentymentalnym zagadnieniu – o badaniach naukowych nad obyczajami kuchennymi norweskich kawalerów. Opowiedziana z dystansem i humorem historia trafia w samo sedno, nie popadając przy tym w tani sentymentalizm ani nie próbując po chamsku łapać widza za serce. Wszystko tu jest jak w życiu – lodowata zima, śledzie, śnieg i ludzie, którzy pragną ciepła tak bardzo, jak bardzo nie potrafią się do tego przyznać. Pięknie napisany, świetnie zagrany, uroczy i wzruszający film.

KW – Konrad Wągrowski [7]
Powolne, spokojne, ale niezwykle wręcz inteligentne kino. Ten prosty i oryginalny norweski film oparty na bardzo ciekawym pomyśle można odebrać na kilku różnych płaszczyznach. Po pierwsze - możliwości rozumienia między ludźmi. Ludzi nie da się pojąć tylko ich obserwując, aby ich poznać, trzeba z nimi rozmawiać, trzeba dowiedzieć siękim są i co czują. Po drugie - prawdziwego sensu badań marketingowych, w których z przypadkowych przesłanek wychodzą nie mające się nijak do rzeczywistości wnioski. Po trzecie - egzystencja polegająca nawet na zamienieniu dziennie 3 słów z przyjacielem ma więcej sensu niż wszystkie atrakcje tego świata.

Oceń lub dodaj do Koszyka w

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Copyright © 2000-2024 – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.