Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 1 maja 2024
w Esensji w Esensjopedii

Karl Kruszelnicki
‹Ciekawostki naukowe, czyli czym błysnąć w towarzystwie›

EKSTRAKT:50%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułCiekawostki naukowe, czyli czym błysnąć w towarzystwie
Tytuł oryginalnyFidgeting Fat, Exploding Meat & Gobbling Whirly Birds and other delicious science moments
Data wydaniaczerwiec 2004
Autor
PrzekładHanna Turczyn-Zalewska
Wydawca Klub Dla Ciebie
ISBN83-7404-016-5
Format288s. 125×185mm, oprawa twarda
Cena24,90
Gatunekpodręcznik / popularnonaukowa
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Czym zabłysnąć, czym się zbłaźnić
[Karl Kruszelnicki „Ciekawostki naukowe, czyli czym błysnąć w towarzystwie” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Popularyzacja nauki jest zajęciem ze wszech miar chlubnym. Ale należy ją prowadzić umiejętnie. Australijczyk Karl Kruszelnicki w „Ciekawostkach naukowych, czyli czym błysnąć w towarzystwie” przedstawia garść mniej lub bardziej zaskakujących faktów ze świata nauki. Jaki jest jednak tego efekt?

Wojciech Gołąbowski

Czym zabłysnąć, czym się zbłaźnić
[Karl Kruszelnicki „Ciekawostki naukowe, czyli czym błysnąć w towarzystwie” - recenzja]

Popularyzacja nauki jest zajęciem ze wszech miar chlubnym. Ale należy ją prowadzić umiejętnie. Australijczyk Karl Kruszelnicki w „Ciekawostkach naukowych, czyli czym błysnąć w towarzystwie” przedstawia garść mniej lub bardziej zaskakujących faktów ze świata nauki. Jaki jest jednak tego efekt?

Karl Kruszelnicki
‹Ciekawostki naukowe, czyli czym błysnąć w towarzystwie›

EKSTRAKT:50%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułCiekawostki naukowe, czyli czym błysnąć w towarzystwie
Tytuł oryginalnyFidgeting Fat, Exploding Meat & Gobbling Whirly Birds and other delicious science moments
Data wydaniaczerwiec 2004
Autor
PrzekładHanna Turczyn-Zalewska
Wydawca Klub Dla Ciebie
ISBN83-7404-016-5
Format288s. 125×185mm, oprawa twarda
Cena24,90
Gatunekpodręcznik / popularnonaukowa
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Oryginalny tytuł książki („Fidgeting Fat, Exploding Meat & Gobbling Whirly Birds and Other Delicious Science Moments”) w połączeniu z podziękowaniami autora mówią więcej niż tytuł polski. Książka jest bowiem zbiorkiem udokumentowanych fachową literaturą (każdy rozdział kończy stosowna bibliografia) faktów i przemyśleń różnych badaczy i naukowców – Karl Kruszelnicki tylko zebrał je razem. Poszczególne rozdziały dotyczą spraw pochodzących z różnych dziedzin nauki: od biologii („Żarłoczne, wirujące ptaki”, „Mucha podpucha i oszukujące gepardy”), poprzez technologię („Internet nie powstał na potrzeby wojska”, „Szkło – ciecz mocniejsza od stali?”) aż po nie dające się zakwalifikować różności („Znowu o spadających kotach”, „Prawo Murphy′ego na ziemi”).
Teksty poszczególnych rozdziałów przetykane są ramkami, w których umieszczono ciekawostki pozostające niejako z boku głównego nurtu „wykładu”. Zdarza się jednak, że owe ramki, jedna za drugą, tworzą samodzielny „wykład” – do tego stopnia, że niektóre rozdziały czyta się lepiej przy dwukrotnym kartkowaniu: pierwszy raz czytając główny tekst, bez ramek, drugi raz – pomijając tekst między nimi.
Okładka upstrzona jest licznymi fotkami. Wydawałoby się, że mają one związek z treścią książki… Pudło, zostały dobrane zapewne kulinarną metodą na winie1). W dodatku pozycja tego typu aż prosi się o bogatą fotodokumentację – lecz w środku nie znajdziemy ani jednej ilustracji.
Niestety, choć każdy rozdział udokumentowany jest obfitą bibliografią, często zawiera wiele błędów – o czym przekona się każdy, kto dość dobrze orientuje się w poruszanej tematyce. Sądzę, że znaczną częścią potknięć można obciążyć tłumaczkę i polską redakcję książki – niektóre ze zdań wyraźnie nie są napisane w języku polskim, inne zaś aż proszą się o stosowny komentarz. Przykład? Proszę bardzo: „Dlaczego nie oszczędzić trochę czasu i zamiast WWW nie używać nazwy »6U«?”
Polski tytuł książki bardzo dobrze odpowiada przeznaczeniu pozycji. Przedstawionych ciekawostek wykorzystać inaczej nie sposób, niż… chwaląc się wśród znajomych swą nową poznaną wiedzą. Może jednak lepiej przy tym nie wchodzić w przedstawione szczegóły…
koniec
15 września 2004
1) Słynny bigos na winie powstaje wskutek wrzucenia do bigosu wszystkiego, co się nawinie pod rękę sięgającą do lodówki czy szafki z pożywieniem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Ten okrutny XX wiek: Budowle muszą runąć
Miłosz Cybowski

29 IV 2024

Zdobycie ruin klasztoru na Monte Cassino przez żołnierzy armii Andersa obrosło wieloma mitami. Jednak „Monte Cassino” Matthew Parkera bardzo dobrze pokazuje, że był to jedynie drobny epizod w walkach o przełamanie niemieckich linii obrony na południe od Rzymu.

więcej »

Jak to dobrze, że nie jesteśmy wszechwiedzący
Joanna Kapica-Curzytek

28 IV 2024

Czym tak naprawdę jest tytułowa siła? Wścibstwem czy pełnym pasji poznawaniem świata? Trzech znakomitych autorów odpowiada na te i inne pytania w tomie esejów pt. „Ciekawość”.

więcej »

PRL w kryminale: Człowiek z blizną i milicjant bez munduru
Sebastian Chosiński

26 IV 2024

Szczęsny szybko zaskarbił sobie sympatię czytelników, w efekcie rok po roku Anna Kłodzińska publikowała kolejne powieści, w których rozwiązywał on mniej lub bardziej skomplikowane dochodzenia. W „Srebrzystej śmierci” Białemu Kapitanowi dane jest prowadzić śledztwo w sprawie handlu… białym proszkiem.

więcej »

Polecamy

Poetycki dinozaur w fantastycznym getcie

Stare wspaniałe światy:

Poetycki dinozaur w fantastycznym getcie
— Andreas „Zoltar” Boegner

Pierwsza wojna... czasowa
— Andreas „Zoltar” Boegner

Wszyscy jesteśmy „numerem jeden”
— Andreas „Zoltar” Boegner

Krótka druga wiosna „romansu naukowego”
— Andreas „Zoltar” Boegner

Jak przewidziałem drugą wojnę światową
— Andreas „Zoltar” Boegner

Cyborg, czyli mózg w maszynie
— Andreas „Zoltar” Boegner

Narodziny superbohatera
— Andreas „Zoltar” Boegner

Pierwsza historia przyszłości
— Andreas „Zoltar” Boegner

Zobacz też

Tegoż autora

Zbierając okruchy przeszłości
— Wojciech Gołąbowski

Gdy szukasz własnej drogi
— Wojciech Gołąbowski

Tylko praca dyplomowa, niestety
— Wojciech Gołąbowski

O pożytkach ze zdrowych zębów oraz powrót do Liszkowa
— Wojciech Gołąbowski

Ryzykowny pomysł za sto punktów
— Wojciech Gołąbowski

Niewykorzystany potencjał
— Wojciech Gołąbowski

Nawet jeśli nie wierzysz w duchy, one wierzą w ciebie
— Wojciech Gołąbowski

10 naj… : Wehikuły czasu
— Wojciech Gołąbowski, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady

Jak pić, to w wesołym towarzystwie
— Wojciech Gołąbowski

Szkoła dorzucania do stosu
— Wojciech Gołąbowski

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.