Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 29 czerwca 2024
w Esensji w Esensjopedii

Chaps! #211: Szybkie jedzenie

Smaczne, pożywne – i rozwija prędkość do 16 km/h!

M. Fitzner

Chaps! #211: Szybkie jedzenie

Smaczne, pożywne – i rozwija prędkość do 16 km/h!
Przepis na kraburgera:
Do burgerów potrzebne będą: pół kilo mięsa krabiego, 1/3 szklanki majonezu, 1 duże jajo, 2 łyżeczki drobno posiekanej cebuli dymki, 1/2 łyżeczki sosu Worcester, 1 łyżeczka sproszkowanej gorczycy, 1 łyżeczka salsy, sól i świeżo zmielony pieprz, 2 1/2 szklanki bułki tartej, 1 szklanka oleju roślinnego do smażenia, 4 kajzerki, 2 łyżeczki masła, 4 liście sałaty masłowej, 1 duży pomidor w plasterkach.
Do surówki: 1/2 szklanki majonezu, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, 2 łyżeczki octu jabłkowego, 2 łyżeczki musztardy Dijon, 1 cytryna w plasterkach, 1/2 łyżeczki suszonej tartej papryki, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, 1/4 szklanki siekanych liści pietruszki włoskiej, sól i świeżo zmielony pieprz, 1 średniej wielkości seler, obrany i pokrojony.
W dużym naczyniu wymieszać majonez, jajko, cebulę, sos Worcester, sproszkowaną gorczycę, salsę, dodać sól i pieprz do smaku. Dodać mięso kraba i szklankę bułki tartej i ponownie wymieszać. Na blasze położyć papier lub folię aluminiową. Uformować 4 kotleciki i położyć na blasze. Przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut.
W tym czasie przyrządzić surówkę. W małym naczyniu wymieszać majonez, kwaśną śmietanę, ocet, musztardę, sok z cytryny, paprykę, pieprz cayenne, liście pietruszki, sól i pieprz. Posiekać seler, możliwie szybko, by nie zbrązowiał. Przesypać do wolnego naczynia i polać przyrządzonym sosem. Wymieszać. Włożyć do lodówki na co najmniej 10 minut.
Wyjąć kotleciki z lodówki. Bułkę tartą wysypać na talerz i obtoczyć w niej burgery.
Podgrzać oliwę na patelni. Smażyć kotlety przez 3 minuty z każdej strony. Przenieść na papierowy ręcznik, by odsączyć olej. Doprawić solą, póki ciepłe. Ponownie ułożyć na blasze i włożyć do rozgrzanego do 250 stopni piekarnika.
Przekroić kajzerki na pół, posmarować masłem i opiec. Położyć burgera na dolnej połówce bułki, na to nałożyć surówkę, kawałek sałaty i plaster pomidora. Przykryć górną połówką.
koniec
17 października 2011
Chaps! na Facebooku – jeszcze więcej ciekawostek i inne bonusy
[«][‹] 212 z 773 [›][»]

Komentarze

17 X 2011   11:03:28

Crabcore! ;)

17 X 2011   11:47:41

Kraby na szybko - wypościć kilka sztuk w kuchni i próbować je złapać.
Do selerowej surówki proponuję dodać orzechy włoskie.

17 X 2011   14:17:52

Kraby są jakieś inne.

17 X 2011   17:46:21

Plankton by Cię ozłocił a Pan Krab przeklął za ujawnienie tej tajemnicy :)

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Chaps #772: Hala-ween
M. Fitzner

31 X 2023

Pozostawione na pastwisko losu…

więcej »

Chaps #771: Zepsute jajo
M. Fitzner

22 XI 2018

Świat stanął na głowie: zawsze uśmiechnięty jajcarz jest najgorszym łotrem w mieście, a największy ponurak – obrońcą sprawiedliwości…

więcej »

Chaps #770: Krótka historia o zbijaniu
M. Fitzner

12 XI 2018

Czym skorupka za młodu…

więcej »

Polecamy

Co czyni człowiekiem?

Niekoniecznie jasno pisane:

Co czyni człowiekiem?
— Marcin Knyszyński

Ambasadorka pokoju
— Marcin Knyszyński

Jedenaście lat Sodomy
— Marcin Knyszyński

Batman zdemitologizowany
— Marcin Knyszyński

Superheroizm psychodeliczny
— Marcin Knyszyński

Za dużo wolności
— Marcin Knyszyński

Nigdy nie jest tak źle, jak się wydaje
— Marcin Knyszyński

„Incal” w wersji light
— Marcin Knyszyński

Superhero na sterydach
— Marcin Knyszyński

Nowe status quo
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Tegoż autora

20 najlepszych książeczek Tytusa, Romka i A’Tomka
— M. Fitzner, Wojciech Gołąbowski, Adam Kordaś, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Jad jako broń militarna
— M. Fitzner

Marvel: X-Men: Następne Pokolenie
— M. Fitzner

Excelsior!
— M. Fitzner

Angry Bird
— M. Fitzner

Jajko i Kwokosz
— M. Fitzner

The Amazing You-Tube
— M. Fitzner

Bo śmiech to zdrowie – każdy wariat ci to powie…
— M. Fitzner

Galeria Grunwaldu: Chaps!: Honor rycerski
— M. Fitzner

Weekendowa Bezsensja: Jak przeżyć koniec świata?
— M. Fitzner, Jakub Gałka

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.