Chaps! #211: Szybkie jedzenieSmaczne, pożywne – i rozwija prędkość do 16 km/h!
Przepis na kraburgera: Do burgerów potrzebne będą: pół kilo mięsa krabiego, 1/3 szklanki majonezu, 1 duże jajo, 2 łyżeczki drobno posiekanej cebuli dymki, 1/2 łyżeczki sosu Worcester, 1 łyżeczka sproszkowanej gorczycy, 1 łyżeczka salsy, sól i świeżo zmielony pieprz, 2 1/2 szklanki bułki tartej, 1 szklanka oleju roślinnego do smażenia, 4 kajzerki, 2 łyżeczki masła, 4 liście sałaty masłowej, 1 duży pomidor w plasterkach. Do surówki: 1/2 szklanki majonezu, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, 2 łyżeczki octu jabłkowego, 2 łyżeczki musztardy Dijon, 1 cytryna w plasterkach, 1/2 łyżeczki suszonej tartej papryki, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, 1/4 szklanki siekanych liści pietruszki włoskiej, sól i świeżo zmielony pieprz, 1 średniej wielkości seler, obrany i pokrojony. W dużym naczyniu wymieszać majonez, jajko, cebulę, sos Worcester, sproszkowaną gorczycę, salsę, dodać sól i pieprz do smaku. Dodać mięso kraba i szklankę bułki tartej i ponownie wymieszać. Na blasze położyć papier lub folię aluminiową. Uformować 4 kotleciki i położyć na blasze. Przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie przyrządzić surówkę. W małym naczyniu wymieszać majonez, kwaśną śmietanę, ocet, musztardę, sok z cytryny, paprykę, pieprz cayenne, liście pietruszki, sól i pieprz. Posiekać seler, możliwie szybko, by nie zbrązowiał. Przesypać do wolnego naczynia i polać przyrządzonym sosem. Wymieszać. Włożyć do lodówki na co najmniej 10 minut. Wyjąć kotleciki z lodówki. Bułkę tartą wysypać na talerz i obtoczyć w niej burgery. Podgrzać oliwę na patelni. Smażyć kotlety przez 3 minuty z każdej strony. Przenieść na papierowy ręcznik, by odsączyć olej. Doprawić solą, póki ciepłe. Ponownie ułożyć na blasze i włożyć do rozgrzanego do 250 stopni piekarnika. Przekroić kajzerki na pół, posmarować masłem i opiec. Położyć burgera na dolnej połówce bułki, na to nałożyć surówkę, kawałek sałaty i plaster pomidora. Przykryć górną połówką. 17 października 2011 Chaps! na Facebooku – jeszcze więcej ciekawostek i inne bonusy |
Świat stanął na głowie: zawsze uśmiechnięty jajcarz jest najgorszym łotrem w mieście, a największy ponurak – obrońcą sprawiedliwości…
więcej »Co czyni człowiekiem?
— Marcin Knyszyński
Ambasadorka pokoju
— Marcin Knyszyński
Jedenaście lat Sodomy
— Marcin Knyszyński
Batman zdemitologizowany
— Marcin Knyszyński
Superheroizm psychodeliczny
— Marcin Knyszyński
Za dużo wolności
— Marcin Knyszyński
Nigdy nie jest tak źle, jak się wydaje
— Marcin Knyszyński
„Incal” w wersji light
— Marcin Knyszyński
Superhero na sterydach
— Marcin Knyszyński
Nowe status quo
— Marcin Knyszyński
Chaps #772: Hala-ween
— M. Fitzner
Chaps #771: Zepsute jajo
— M. Fitzner
Chaps #770: Krótka historia o zbijaniu
— M. Fitzner
Chaps #769: Pterożarł
— M. Fitzner
Chaps #768: Halloween trupikalne
— M. Fitzner
Chaps #767: Kąśliwy humor
— M. Fitzner
Chaps #766: Ssskrzywienie zawodowe
— M. Fitzner
Chaps #765: Mruczne oblicze sprawiedliwości
— M. Fitzner
Chaps #764: Zabójczy żarł
— Breniary
Chaps #763: Odstające Brzucho
— M. Fitzner
20 najlepszych książeczek Tytusa, Romka i A’Tomka
— M. Fitzner, Wojciech Gołąbowski, Adam Kordaś, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski
Jad jako broń militarna
— M. Fitzner
Marvel: X-Men: Następne Pokolenie
— M. Fitzner
Excelsior!
— M. Fitzner
Angry Bird
— M. Fitzner
Jajko i Kwokosz
— M. Fitzner
The Amazing You-Tube
— M. Fitzner
Bo śmiech to zdrowie – każdy wariat ci to powie…
— M. Fitzner
Galeria Grunwaldu: Chaps!: Honor rycerski
— M. Fitzner
Weekendowa Bezsensja: Jak przeżyć koniec świata?
— M. Fitzner, Jakub Gałka
Crabcore! ;)