Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 4 maja 2024
w Esensji w Esensjopedii

Komiksy

Magazyn CCXXXV

Podręcznik

Kulturowskaz MadBooks Skapiec.pl

Nowości

komiksowe

więcej »

Zapowiedzi

komiksowe

więcej »

Chaps! #35: Piwo i orzeszki

Mniam!

M. Fitzner

Chaps! #35: Piwo i orzeszki

Mniam!
Ciekawostka:
Orzeszki ziemne nie są orzechami. Należą do roślin strączkowych, podobnie jak fasola i groch.
koniec
18 czerwca 2010

Komentarze

18 VI 2010   12:06:52

Hmmm... a o co chodzi z tą skrobią, czym się różni? Na sieci znalazłam informację, że stopniem polimeryzacji - o to chodzi? O różnicę rozmiaru cząsteczek, która się przełoży na jej strawność? Bo różnica udziału amylozy względem amylopektyny, którą znalazłam nie była raczej duża? Czy raczej chodzi o to, skąd ta skrobia pochodzi i czy nie zawiera np. białek roślinnych specyficznych dla zbóż

18 VI 2010   17:39:47

Zgadłaś - chodzi o białka zawarte w zbożach :) A dokładnie o gluten (mieszaninę gliadyny i gluteniny), na który nietolerancję ma ok. 1 na 100 osób - a na 100 chorych jedynie 3 o tym wie... Przypadłość to o tyle poważna, że gluten wyniszcza kosmki w jelicie cienkim, utrudniając przyswajanie witamin i innych substancji, o laktozie nie wspominając. A jest to tałatajstwo niemal wszędzie. We wszelkich produktach na bazie pszenicy, jęczmienia, żyta i owsa - a więc chlebie, ciastkach, panierkach, ale i piwie (słód jęczmienny) czy wódca (choć tu nie ma zgodności, bo destylat powinien być wolny od glutenu). W konserwantach (glutaminian sodu) i dodatkach smakowych, w przetworach mięsnych i większości słodyczy (czekoladki nadziewane). Pół biedy, jeśli te składniki są wypisane, lub przynajmniej można się ich domyślić (vide wspomniana skrobia - czy np. ocet spirytusowy). Człowiek nie spodziewa się raczej mąki w kiełbaskach (dodaje się ją jako spulchniacz), jabłkach (mąką pszenną naciera się skórkę, by nadać jej woskowaty połysk), gumie do żucia (zapobiega przywieraniu do papierka), rodzynkach (zapobiega ich sklejaniu się) czy - o zgrozo! - kleju na znaczkach i kopertach i... tynku! Planuję ten temat poruszyć w Chapsie - tylko czy zrobić to w jednym pasku czy w kilku i dokładniej opisać problem? Co myślą inni? Może kilku spośród czytelników jest tematem bliżej zainteresowanych?

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Chaps #772: Hala-ween
M. Fitzner

31 X 2023

Pozostawione na pastwisko losu…

więcej »

Chaps #771: Zepsute jajo
M. Fitzner

22 XI 2018

Świat stanął na głowie: zawsze uśmiechnięty jajcarz jest najgorszym łotrem w mieście, a największy ponurak – obrońcą sprawiedliwości…

więcej »

Chaps #770: Krótka historia o zbijaniu
M. Fitzner

12 XI 2018

Czym skorupka za młodu…

więcej »

Polecamy

Jedenaście lat Sodomy

Niekoniecznie jasno pisane:

Jedenaście lat Sodomy
— Marcin Knyszyński

Batman zdemitologizowany
— Marcin Knyszyński

Superheroizm psychodeliczny
— Marcin Knyszyński

Za dużo wolności
— Marcin Knyszyński

Nigdy nie jest tak źle, jak się wydaje
— Marcin Knyszyński

„Incal” w wersji light
— Marcin Knyszyński

Superhero na sterydach
— Marcin Knyszyński

Nowe status quo
— Marcin Knyszyński

Fabrykacja szczęśliwości
— Marcin Knyszyński

Pusta jest jego ręka! Część druga
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Tegoż autora

20 najlepszych książeczek Tytusa, Romka i A’Tomka
— M. Fitzner, Wojciech Gołąbowski, Adam Kordaś, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Jad jako broń militarna
— M. Fitzner

Marvel: X-Men: Następne Pokolenie
— M. Fitzner

Excelsior!
— M. Fitzner

Angry Bird
— M. Fitzner

Jajko i Kwokosz
— M. Fitzner

The Amazing You-Tube
— M. Fitzner

Bo śmiech to zdrowie – każdy wariat ci to powie…
— M. Fitzner

Galeria Grunwaldu: Chaps!: Honor rycerski
— M. Fitzner

Weekendowa Bezsensja: Jak przeżyć koniec świata?
— M. Fitzner, Jakub Gałka

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.